Librarium

Librarium

A magyar Indiana Jones esete a Szent Koronával

2013. december 29. - winrudi

A néhány röpke év alatt az egyik legjobb magyar kortárs szerzővé avanzsáló Kondor Vilmos - akinek kilétét egyébként továbbra is sűrű homály fedi - a Bűnös Budapest-ciklus (Budapest Noir, Bűnös Budapest, A budapesti kém, Budapest romokban, Budapest novemberben) és egy novelláskötet (Magda, a bestiális Népszínház utcai mindenes) után novemberben új kötettel, és egyben új műfajjal és új főhőssel jelentkezett.

kondor-vilmos-a-másik-szárnysegéd-b1-k.jpg

A másik szárnysegéd főszereplője az amatőr detektívként tevékenykedő bűnügyi újságíró Gordon Zsigmond után egy katona, Wertheimer Miklós hadnagy, Horthy Miklós kormányzó szárnysegéde, egy fiktív személy. A hadnagy jól kitalált és felépített, tipikus karakter; egy olyan katona, akinek életében a becsület a legfontosabb, de azért az autója, a nők, és a jó ételek sem hagyják teljesen hidegen.

A hadnagy élete 1944. október 15-én gyökeresen megváltozik, amikor is mellőle rabolják el a németek - ezzel jelentős zsarolási potenciálra szert téve - ifj. Horthy Miklóst, a kormányzó utolsó életben maradt gyermekét. Ezt követően egyből két feladattal is megbízzák: egyrészt mindenáron ki kell menekítenie a nyilas hatalomátvétel rémének árnyékában heverő országból egy geológust, akit maguk a nyilasok is keresnek, másrészt nem mellesleg magával kell vinnie a Szent Koronát is, azt ugyanis szintén Szálasiék akarják megkaparintani, majd hatalmuk legitimálására felhasználni. Wertheimer kalandjai innen veszik kezdetüket, melyek több száz kilométeren és szorult helyzetek sokaságán át vezetnek, oldalán egy fiatal lánnyal, Dr. Mazalán Emíliával.

Kondor nem csak új főhőst, de egy újabb műfajban való jártasságát is bemutatja, a krimi és a kémregény után ezúttal egy hamisítatlan kalandregényt írt, ahogyan azt ő maga is tárgyalja az utószóban, A másik szárnysegéd ugyanis természetesen nem történelemkönyv, de még csak nem is történelmi könyv, hanem hangsúlyosan kalandregény: a történelmi tények és az írói fantázia izgalmas keveréke. A kötet borítója elüt a korábbi kötetekétől, hiszen új tervező, Faniszló Ádám keze munkáját dicséri, és bár első látásra, képen nem igazán tetszett, a kötetet kézbe véve minden kétségem elszállt, ez is egy gyönyörű kiadás.

kondor-vilmos-2.jpgKondor Vilmos (1954-)

Szerencsére azonban nem változott meg minden, van, ami a régi maradt, ez pedig nem más, mint Kondor Vilmos félelmetes erejű (kor)hangulatteremtő képessége. Nem pusztán kísérletet tesz egy kor elképzelésére majd ezt követő bemutatására, meggyőző sorai olvastán magától értetődőnek tűnik, hogy ő is a korban élt, sőt, ő maga Wertheimer Miklós (E/1-ben követjük az eseményeket, ez pedig még inkább segíti az előző főhőstől való elszakadást). Annyira tipikus és apró részleteket tud rendkívüli hitelességgel visszaadni, amire csak kevesen képesek, és - bár közhely - de ezeknek köszönhetően mi is ott érezzük magunkat vele 1944 tragikus őszi hónapjaiban.

A szerző jó arányérzékkel alkotta meg Wertheimer kalandjait, a kötet hossza ellenére - ez az eddigi leghosszabb Kondor-könyv - nem unatkozunk, fordulatok és izgalmak színesítik a történelmi háttér megfestése okán már amúgy is maradandó olvasmányélményt. Kondor egy szórakoztató történettel mutatja be a magyar történelem kevéssé gyakran tárgyalt, a fejekben nem igazán felszínen lebegő, de annál fontosabb szakaszát.

A másik szárnysegédben Kondor a legjobb kalandregények jellemzőit vegyíti (érdekes történelmi háttér, izgalmas történet, a kalandokban társ hősnő) saját stílusával. A végeredmény egy a legjobb értelemben vett magyar Indiana Jones-történet, ami - az író többi történetéhez hasonlóan, erős képisége okán - filmvászonra kívánkozik, megfelelő mértékű anyagi ráfordítás, valamint jó színészek és egy kiváló rendező hasznos, érdekfeszítő, élvezetes és más országok nézőinek figyelmét is felkeltő filmélménnyé formálhatnák Kondor szövegét. Addig azonban, amíg erre várunk, marad a fantáziánk, amire hagyatkozva az idei év egyik legjobb olvasmányélményét építhetjük fel közösen a szerzővel, ami kategóriájában minden elvárhatót teljesít, és az író, a kalandos történetek, a történelem és a jó könyvek szerelmesei számára egyaránt kötelező, kihagyhatatlan darab.

A kötetet köszönöm az Agavénak!

10/10

Kondor Vilmos: A másik szárnysegéd
448 oldal
Agave Könyvek, 2013.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr315715833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása