Librarium

Librarium

Égből pottyant mese

2014. február 01. - winrudi

Volt egy időszak, amikor a Showder Klub generációjának stand uposai egyre-másra jelentették meg első könyveiket az Ulpiusnál. A sorba Felméri Péter is beállt, amikor fogott három ufót és lepottyantotta őket a festői Vecsésre, hogy aztán - egyébként remek - humora a reményteljes kezdet után fokozatosan kifulladjon.

Felmeri-Peter-A-harom-ufo.jpg

Felmérinek sajátos humora van, amit lehet szeretni és nem szeretni. Sokaknak idegesítő lehet, ahogyan nyugodt, mély hangján, komótos lassúsággal és többnyire faarccal meséli történeteit és szórja a poénokat. Viszont ha élőszóban is szeretjük nem is igazán fárasztó, inkább fáradtnak nevezhető humorát, akkor A három ufó olvasásakor sem fogunk csalódni, a stílus írott formában is megmaradt.

A regény alaphelyzete igen röviden összefoglalható: adott három, eléggé szerencsétlen földönkívüli, akik úgy döntenek, hogy megvalósítják önmagukat, és elődeikhez hasonlóan valami csodát fognak létrehozni, hol máshol, mint a Föld nevű bolygón. Terveik végrehajtásához el is kötnek egy csodatévő robotot, ám a tulajdonos cég ezt viszonylag kevéssé nézi jó szemmel, így hajtóvadászatot indítanak a kézre kerítésükre.

A vecsési landolást követően természetesen a cselekmény bonyolódik, két elfuserált nindzsa, és sok más szereplő mellett egy ponton a szintén humorista Badár Sándor is feltűnik, ezúttal akcióhős szerepben. Az ide-oda rohangálós, kergetőzős cselekményt a szerző filcrajzai és kézzel írott megjegyzései egészítik ki, időnként önálló elemeket alkotva, fekete-fehérségük ellenére színesítve a kötetet.

Felméri_1.jpgFelméri Péter

Probléma azzal akad, hogy a történet túlságosan elnyúlik, mondjuk nagyjából a harmadával rövidebben, koncentráltabb poénokkal folyamatosan fent lehetett volna tartani az elég vicces és egységes színvonalat, azonban a végső hosszúság miatt egyszerűen kifullad a cselekmény. Az idő előrehaladtával Felméri poénjai már nem képesek önmagukban elvinni a hátukon a könyvet, a szerző fáradt humora a jó értelemben vett pihent agyúságból egyre több alkalommal vált fájdalmasan fárasztóvá, felnevetés helyett fogcsikorgató szisszenéseket okozva. A képekkel együtt szűk 270 oldalas könyv alatt egyetlen egyszer nevettem fel hangosan, emellett akadt még egy egészen kiváló jelenet (az ufók egy vecsési turkálóban ruhát vesznek), illetve néhány, a buszon elnyomott mosoly is.

A három ufót Felméri Péter - vagy humora - kifejezett rajongóinak ajánlanám, illetve mindazoknak, akik egy vicces, egészen könnyed kikapcsolódást ígérő olvasmányra vágynak, de csak akkor, ha nem zavarja őket a túlságosan hosszúra nyúló cselekmény, és néhány kifejezetten rosszra sikeredett poén sem.

10/6

Felméri Péter: A három ufó
268 oldal
Ulpius-ház Könyvkiadó, 2011.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr195793514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2014.02.02. 09:04:44

Olyan szépen kifejtetted, amit én egy odavetett mondattal letudtam. Már, hogy "hangoskönyvben kellett volna kiadni" vagy - teszem hozzá most - rádiójátékként.
süti beállítások módosítása