Librarium

Librarium

Friss és ropogós megjelenések

2014. október 21. - winrudi

Olyan sok jónak ígérkező könyvmegjelenés híre ért el hozzám mostanában, hogy már régóta tervezem egy milyen-könyveket-érdemes-várni-jellegű bejegyzés megírását, azonban időközben nagyon terjedelmesre duzzadt a lista, és sok kötet már meg is jelent. Éppen ezért kettéosztottam a tervezett bejegyzést, a mostaniban a már megjelent, a következőben a megjelenés előtt álló, és érdekesnek ígérkező köteteket veszem sorra.

Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Gabrielle_Zevin_Egy_konyvmoly_regenyes_elete_b1_300dpi.jpg

A Magnólia Kiadónál jelent meg Zevin kötete, ami idén New York Times és Amazon sikerlistás is volt. A történet főszereplője egy könyvesboltos (máris jónak tűnik), akinek az élete váratlan fordulatot vesz: meghal a felesége, a könyvesboltjának a forgalma csökkenni kezd, ráadásul elveszíti az egyik féltve őrzött kincsét is. Ebből a helyzetből kell talpra állnia és továbblépnie, a regény pedig (a fülszöveg ígérete szerint) a borús felütése ellenére egy végtelenül szerethető, emlékezetes olvasmánnyá válik a végére.

Lawrence Block: Sírok között

Lawrence_Block_Sirok_kozott_b1_300dpi.jpg

A regény filmváltozatát október 30-án mutatják be Liam Neeson főszereplésével. A regény a Matthew Scudder-sorozat 10. része. A nagymenő drogkereskedő Kenan Khoury gazdag ember, így nem csoda, hogy felesége emberrablók céltáblájává válik. Kenan kifizeti a váltságdíjat, feleségét pedig visszajuttatják hozzá az emberrablók - darabokban. Mivel a dorgkereskedő nem fordulhat a rendőrséghez, Matt Scudder segítségét veszi igénybe, akinek először azt kell kiderítenie, hogy mi lehetett az emberrablók valódi indítéka. Scudder hamarosan két, kegyelmet nem ismerő szadista pszichopata nyomában találja magát, akiknek végzetesen beteg és kegyetlen játéka csak most kezdődött el.

Rainbow Rowell: Eleanor és Park

eleanorpark.jpg

A Scolar gondozásában jelent meg Rowell nagysikerű tiniregénye, melynek főszereplője Eleanor és Park. Park Sheridan tökéletesen kigondolta. Ha senki sem látja, senki sem fogja zavarni. Ha láthatatlanná tud válni, mindenki békén hagyja majd. Eleanor Douglas akkor sem lenne képes eltűnni, ha megpróbálná. Minden túl sok rajta – őrült vörös haja, fantasztikus ruhái, a szokatlan bolondságok, amik elhagyják a száját. Mikor Eleanor feltűnik Park iskolabuszán, a fiú nem tudja eldönteni, hogy bátor-e, vagy öngyilkos típus. De nem tudja kiverni a fejéből.
Két rossz csillagzat alatt született fiatal története, akik elég okosak ahhoz, hogy tudják, az első szerelem szinte sohasem tart soká, de elég bátrak és elszántak ahhoz, hogy mégis megpróbálják.

Ann Leckie: Mellékes igazság

mellékes igazság.jpg

A GABO SFF sorozatában jelent meg Leckie sci-fije, ami gyakorlatilag a műfaj összes jelentősebb díját besöpörte idén. A kötet főhőse egy Breq néven ismert katona egy távoli, havas bolygón egyre közelebb kerül küldetése teljesítéséhez. Egykor Toren Igazsága volt: egy gigantikus űrhajó mesterséges intelligenciával, amely több ezer katonát kapcsolt össze, hogy közösen szolgálják a Radch-t, a hatalmas birodalmat, amely meghódította a galaxist. Most azonban egy árulás miatt felborult a rend, és Breq magára maradt egy törékeny emberi testtel, megválaszolatlan kérdésekkel és csillapíthatatlan bosszúvágyával.

Andy Weir: A marsi

amarsi.jpg

Ha már sci-fi, az utóbbi hetekben nagyjából mindenki A marsit olvassa Weirtől, és kevés (gyakorlatilag semmiféle) negatív véleményt olvastam róla. A kötet a Fumaxnál jelent meg, a főszereplő Mark pedig egyedül ragad a Marson, de nem adja fel. Találékonyságát, mérnöki képességeit, és az élethez való hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba vetve, rendíthetetlenül állja a sarat a látszólag leküzdhetetlen akadályok sorozatával szemben. A könyv egyfajta űrbe ágyazott Robinson Crusoe-történet, és még Chris Hadfield asztronauta is ajánlja.

Moldova György: Zsidómentes övezet

zsidómentes_övezet.jpg

A minap teljesen véletlenül akadtam az Urbisnál megjelent kötetre egy könyvesboltban, egészen addig nem is hallottam róla. Az író által képviselt közéleti állásponttól, vagy ha úgy tetszik világnézettől egyenesen viszolygok, de Moldova már - többek között - a Hitler Magyarországon című kötetével megmutatta, hogy milyen jól tud szatírát írni, és jelen kötet alapötlete is érdekesnek tűnik, mégpedig: 2014 tavaszán a Parlament egy titkos döntést hoz: az időszámítást visszaforgatja hetven évvel. Indoklása szerint a német, majd a szovjet megszállás megszüntette a független magyar államrendet. Ismét életbe lépnek az 1944-es törvények.

Lynley Smith: A missziótól a mártírságig

missziómártírság.jpg

A Helikonnál jött ki Jane Haining gyönyörű borítójú naplója, ami igazi irodalmi/történelmi csemegének ígérkezik. A hölgy ugyanis a budapesti skót misszió mártírja. Magyarország német megszállása után nőket és gyerekeket bújtatott, de később velük együtt deportálták Auschwitzba, ahol meggyilkolták. Naplóját és életének titkait rokona, az új-zélandi újságírónő Lynley Smith kutatta ki és adta közre nemrég az Egyesült Államokban. Jane Haining születésének 100. évfordulóján a Világ Igaza címmel adóztak emlékének, 2010-ben a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a pesti rakpart egyik szakasza a nevét viseli.

Kertész Imre: A végső kocsma

vegsokocsma.jpg

A Magvető Kiadónál jelent meg az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas vélhetően utolsó könyve, ami szokatlan és a maga nemében páratlan vállalkozás: a 2001 és 2009 között írt naplófeljegyzések és szépirodalmi vázlatok, töredékek egy megíratlan, és talán meg sem írható regénynek a különös és fájó történetét idézik meg.. A kötetről bővebben szeptemberi tévés interjújában mesélt az író.

Dragomán György: Máglya

máglya.jpg

A fiatal erdélyi szerző könyve a Magvetőnél jelent meg. A regény családtörténet és történelmi tabló egyszerre. A gyermek mindent látó szeme, a kamasz mohó testisége és a felnőtt józan figyelme szövődik össze benne érzéki és érzékeny szöveggé. Főhőse, a tizenhárom éves Emma erős lány, tele kamaszos vadsággal. Egyszerre vesztette el az otthonát és a szüleit, de váratlanul felbukkanó nagyanyja magához veszi. Új életében mindennek tétje van: a gyásznak, a barátságnak és az első nagy szerelemnek, bármely pillanat magában hordja a katarzis lehetőségét.

Benyák Zoltán: Csavargók dala

csavargókdala.jpg

A szerző egyszer már meglepett Az idő bolondjai című regényével, az ugyanis nem várt mértékben bizonyult élvezetes és nagyon szép olvasmánynak. Új könyve a Grafoman gondozásában jelent meg. Minden úgy kezdődött, hogy három csavargó talál egy gyereket a szemétben. Három lehetetlen alak. A rovott múltú, aki többet volt már börtönben, mint szabadlábon. A bolond óriás, akitől minden sikátorban rettegtek, és éjszakánként magában beszélt. A fiú az összekuszálódott életével, és önpusztító hajlamaival. És persze a kidobott kislány. Azután minden a feje tetejére állt. Emberek haltak meg, utcákat emésztett fel a tűz. A városban elszabadult a pokol.

Tóth Krisztina: Pillanatragasztó

pillanatragasztó.jpg

Ebben a könyvben huszonöt történet van. Ez nem véletlen: a szerző huszonöt évvel ezelőtt adta ki első könyvét. A történetek mindegyike egy-egy pillanatfelvétel Magyarországról, tükörcserép az elmúlt negyedszázadból. A Pillanatragasztó megkísérli összeragasztani ezeket a cserepeket, és rögzíteni a múlt egy darabját.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr806815501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása