Librarium

Librarium

"Ha lenne Isten, akkor istenhívő lennék"

2014. szeptember 06. - winrudi

Az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjassal, Kertész Imrével Friderikusz Sándor készített közel fél órás interjút, most megjelent új, és utolsónak szánt könyve, A végső kocsma kapcsán. A rossz egészségi állapotú, súlyos beteg, Parkinson-kórral küzdő író megkapó őszinteséggel beszél életről, halálról, Istenről és a néhány napja átvett kitüntetésről, a Szent István rendről.


Friderikusz Sándor interjúja Kertész Imrével (forrás: ATVzrt, youtube.com)

Friderikusz talán nem okoz nagy meglepetést azzal, hogy az interjú első felében az állami kitüntetés átvételéről (mely bizonyos körökben nagy felhördülést keltett) faggatja leginkább a szerzőt, de szerencsére a beszélgetés második negyedórájában fontosabb témák is előkerülnek. Megrendítő látni az egyetlen magyar Nobel-díjas írót, aki láthatóan érzi élete végének közeledtét, mégis egyfajta megnyugvással telt bölcsesség sugárzik a szavaiból. Természetesen új, A végső kocsma című kötete is szóba kerül, amelynek lapjain a 2001 és 2009 között írt naplófeljegyzések és szépirodalmi vázlatok, töredékek egy megíratlan, és talán meg sem írható regénynek a különös és fájó történetét idézik meg. A kötethez felhasznált 2001 és 2003 között írt naplójegyzetek teljes szövege Mentés másként címmel 2011-ben jelent meg a Magvető Kiadónál.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr806675835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása