Librarium

Librarium

Nem olvasnak a fiatalok

2013. február 20. - winrudi

Az Ipsos véleménykutató február közepén közzétett, az elmúlt három hónapban, 500 fős, reprezentatív mintán elvégzett felmérésének eredményei alapján a 18-25 éves korosztály 63%-a gyakorlatilag könyvektől függetlenül éli az életét, 28% soha, további 35% pedig ritkábban, mint havonta vesz a kezébe könyvet.

A fiatalok 7%-a olvas naponta, a heti rendszerességgel olvasók aránya pedig 16%. A havonta kötetet forgatók aránya sem magas - 14 százalék - az ennél ritkábban olvasók 35 százalékot tesznek ki, 28% pedig egyáltalán nem olvas könyvet. A tizen- és huszonévesek sokféle, önigazoló és beismerő érvet sorolnak fel arra, miért nem (nagyobb) része napjaiknak a könyvolvasás.

Legtöbben, 55 százaléknyian az időhiányra hivatkoztak, de sokan, 45 százaléknyian elismerték, hogy nem érdekli őket a könyv. Viszonylag nagy arányban - 32 százalékban - azt említették, hogy nem köti le őket az olvasás, 31 százalék pedig azzal mentette fel magát, hogy drágák a könyvek. A fiatal felnőttek körében lassan terjednek az e-könyvolvasók, mindössze 2 százalékuknak van, s még 7 százalék gondolkodott azon, hogy vásárolni kellene. Bár kevesen használják, de a korosztály egyharmada szerint az elektronikus könyveké a jövő, előbb-utóbb népszerűbbé, elterjedtebbé válik, mint a papírra nyomtatott könyv. A fiatalok csaknem fele azonban úgy véli, nem lesz áttörés, a kulturális fogyasztásban helye marad a hagyományos könyvformátumnak is.

andré kertész on reading_1.jpgAndré Kertész: On reading, Esztergom, 1915.

A fiatalok több mint egynegyede - 28 százaléka - soha nem olvas könyvet. További 35 százaléknyian is csupán néha-néha - saját bevallásuk szerint ritkábban, mint havonta vesznek kezükbe valamilyen kötetet. A 18-25 éves korosztály közel kétharmada, 63 százaléka tehát lényegében a könyvektől függetlenül éli az életét. Leginkább a szakmunkás végzettségűek vannak távol a szakmai kötetektől, a szépirodalomtól - 82 százalékuk lényegében nem (vagy alig) olvas. Az alacsonyabb végzettségűeknél 71, az érettségizetteknél 52, a diplomásoknál 18 százalék azok aránya, akik ritkán vagy soha nem forgatnak könyvet. Rajtuk kívül még a férfiak és a falvakban élők körében magas (69 illetve 76 százalékos) a könyvolvasást nélkülözők aránya. A fiatal felnőttek körében az intenzív könyvfogyasztók aránya 7 százalék, nekik egyetlen napjuk sem múlik el olvasás nélkül. A szakmunkás képzettségűeknek csak 1, az alapfokú végzettségűeknek 4 százaléka lapoz bele naponta valamilyen kötetbe, az érettségizettek körében 10 százalékos ez az arány, a felsőfokú intézményt végzettek csoportjában sem magas, 14 százalék.

A fiatalok fele nevezett meg olyan könyvet, amelyet legutóbb elolvasott: 30 százalék külföldi író művét, 14 százalék magyar szerzőét említette, míg 6 százalék valamilyen ismeretterjesztő, szakkönyvet (beleértve a tankönyveket is). A konkrét olvasottsági lista elején a Harry Potter könyvek állnak (a fiatalok 5 százalékának említésével), majd a sorban az Egri csillagok című Gárdonyi-regény következik 4 százalékkal. A harmadik pozíciót a Twighlight (Alkonyat) bestseller-sorozat foglalja el (3 százalékos olvasottsági aránnyal), majd sok olyan regény jön a sorban, amelyet a fiatalok 1-2 százaléka olvasott mostanában.

Az elektronikus könyvolvasó még egyáltalán nem elterjedt a fiatalok körében, csak 2 százalékuk rendelkezik ilyen technikai eszközzel. Ezen túlmenően, 7 százaléknyian gondoltak már arra, hogy vásároljanak maguknak készüléket - főleg az érettségizettek és a diplomások körében van erre szándék (12 illetve 20 százalékuknál). A korosztály harmada azt feltételezi, hogy előbb-utóbb az e-könyvek gyakoribbak lesznek, mint a papírra nyomtatottak, de a fiatalok fele szerint nem valószínű, hogy ez bekövetkezik. Ha valaki már vett magának könyvolvasót vagy tervbe vette a vásárlást, arra hajlik, hogy az e-könyveké a jövő (82 százalékuknak ez a véleménye).

forrás: ipsos.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr775093504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.02.20. 23:27:13

Én azért nem szeretem ezeket a kimutatásokat, mert egy kalap alá veszik a celeb önéletrajzokat és az irodalmi csúcsteljesítményeket.
Lehet, hogy régen többet olvastak az emberek, de ez inkább technikai okokra vezethető vissza. A magas kultúra akkor sem volt elterjedt, legfeljebb nagyobb volt presztízse, mint ma.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2013.02.21. 11:37:36

Gratulálok a poszt szerzőjének. Igaz a számok valószínűleg eltérnek. Az internetet teszik felelőssé az olvasás elkerüléséért.
Az internet adott. Valaki vagy használja úgy és arra amire való, vagy megtelik, megcsömöl. Innen már csak egy lépés a funkcionális analfabéta állapota. Ennek kialakulásáért véleményem szerint az internet a felelős.
Szívesen olvasnék egy tanulmányt arról, hogy a felnőtt lakosság 10 elolvasott pl szépirodalmi mű elolvasása után, mit fogott fel belőle!

Tuti katasztrofálisak lennének az adatok!

_Neville 2013.02.22. 02:19:04

Azért ez mégiscsak durva. Az én nagyapám szakmunkás volt, mégis az ő könyvespolcukról ismertem meg először Dosztojevszkijt, Gogolt, Móriczot, Kosztolányit...

kirlev 2013.02.22. 11:29:54

Szerintem a valós kép ennél is negatívabb. De: mint tudjuk a könyvek rohadtul drágák - most már a könyvtár is -, az iskolákban gyakorlatilag nincs kötelező olvasmány, ha van is a gyerek megteheti, hogy az internetről összeszedett anyagokból tájékozódjon, nem kérik számon a tényleges ismeretet. Na és a "kötelező olvasmányok" témában és nyelvezetben nagyon-nagyon távol állnak a mai gyerekektől. Vagyis az olvasóvá neveléssel is nagy bajok vannak.
süti beállítások módosítása