Librarium

Librarium

Csökkentsd a várólistádat - 2012

2011. december 30. - winrudi

Ismét meghirdetésre került Lobo blogján, az Olvasónaplón a várólista csökkentését célul kitűző esemény. Ennek keretein belül csökkenthetjük képzeletbeli várólistánkon vagy a könyvespolcon sorakozó, elolvasásra váró könyvek mennyiségét. A várólista csökkentéshez holnap éjfélig (december 31-ig) csatlakozhatunk.

Ehhez nem kell mást tenni, mint legalább 12 könyvet kiválasztani és ennél a bejegyzésnél leadni a listát - még időben. A szabályok részletesen le vannak írva, így nem is fejteném ki bővebben, mindenki megtalálhatja kérdéseire a választ. Az eseményhez moly.hu-s kihívás is tartozik, aki regisztrált tag, ott is kifejezheti csatlakozását. Eddig 287 fő jelentkezett, ez a mennyiség holnap éjfélig még bővülhet. A várólista csökkentéshez jelen sorok írója is csatlakozott, lássuk miket választottam.

A 12 kötetet egy molyos polcra is összegyűjtöttem, de lássuk kicsit részletesebben is:

1. Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Elképzelni sem tudom, hogy hány éve akarom elolvasni. Nagy hiányosságomnak érzem, hogy őszintén szólva még talán a történetet sem ismerem. Ennek köszönhetően nagy adag kíváncsisággal fogok majd nekivágni a legújabb, 2011-es kiadás szerint nem kevesebb, mint 1600 oldalas műnek. Még nem tudom, hogy melyik kiadást olvasom majd, nincs saját példányom.

2. Babits Mihály: A gólyakalifa

Nagyjából a gimnázium óta tervezem az elolvasását, eddig szinte kizárólag pozitív kritikákat hallottam róla.
Néhány hete a nyugati téri aluljáró 100Ft-os könyves ládájából szert tettem egy példányra az 1981-es, Szépirodalmi Kiadós kötetből, ami 178 oldalas. Ezt fogom elolvasni.

 

3. Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Azt hiszem idén tavasszal fedeztem fel magamnak ezt a könyvet és tettem azonnal a várólistámra, ahonnan jövőre jó eséllyel lekerül majd.
Az olvasást nagy elvárások előzik meg, hiszen mindenki nagyon dicséri a könyvet. Meglátjuk. Nincs saját példányom, de kölcsön kaptam az 1979-es, Kriterionos kiadást, ami 254 oldalas és borzasztóan csúnya. Remélem lesz annyira jó a könyv, hogy ne vegyem észre a borítót olvasás közben.

4. Giovanni Boccaccio: Dekameron

Egy igazi klasszikus, ami eddig valahogyan kimaradt az olvasmányaim listájából. Az elolvasási szándék ebben az esetben is gimnázium környékére tehető. Saját példányom nincs belőle, de a Magyar Elektronikus Könyvtárban ingyenesen elérhető, így valószínűleg innen letöltve, Amazon Kindle-ön fogom olvasni. Mindenképpen a teljes művet (100 novella) olvasom majd el.

5. Kondor Vilmos: Bűnös Budapest

Ez Kondor második könyve, az első, a Budapest Noir nagyon jó volt, a Librariumon is olvasható róla ismertető.
Nagyok az elvárásaim a következő kötettel szemben, remélem megmarad az első könyv színvonala. Saját példányom van, az Agave 299 oldalas kötete. A harmadik Kondor-könyv, A budapesti kém is a polcon pihen már, ezért került fel a Bűnös Budapest jelen listára.

6. Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd

Az írótól hosszú idő óta tervbe van véve bármely művének elolvasása, de eddig valahogyan mindig kimaradt. Majdnem véletlenszerűen választottam Az ötös számú vágóhídat, bár talán az író egyik legnépszerűbb könyve, így ezzel kezdjük az ismerkedést. Saját példányom nincs, ha ismerősnél sem találok, akkor könyvtár lesz belőle.

7. Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Legalább négy éve tanyázik képzeletbeli várólistámon ez a könyv, úgyhogy ideje, hogy lekerüljön onnan. A mű orosz és minden ismerősöm dicsérte, aki olvasta már, ennek ellenére igyekszem nem előre borítékolni a véleményemet róla. Nincs saját példányom, kölcsönkérem majd.

8. Örkény István: Egyperces novellák

Valószínűleg ez a kötet vár a leghosszabb ideje elolvasásra, a második novelláskötet a tizenkettő közül, a Dekameron mellett. A novemberi könyv csereberén szereztem meg a 1977-es, 374 oldalas Magvetős kiadást.

9. Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe

Legalább 4-5 éve a listán van, nincs saját példányom.

10. Robert Merle: Íme, a király!

Merle Francia história sorozatát évekkel ezelőtt kezdtem el olvasni, a harmadik kötet még 2008-ban került sorra, így éppen ideje, hogy elolvassam a negyediket, hiszen már az ötödiket is beszereztem.
A sorozat tetszik, így nem igazán értem miért tolódott el mindig a folytatás. Ezért is jó egy ilyen esemény, most már nem menekül.
A kötet az Európa Kiadónál jelent meg, 664 oldal.

11. Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei

A kötet másfél-két éve lehet meg, a 750 oldalas Ulpiusos kiadás. Az írótól még nem olvastam, de a regény cselekményének helyszíne India, valamint az író személyét is nagy rajongás övezi, így kíváncsi vagyok.

12. Victor Hugo: A nyomorultak

A Monte Cristo grófja mellett a másik igazán nagyregény a tizenkettőből. Legutóbbi kiadása 1562 oldal, így terjedelemben alig marad el az első "versenyzőtől". Victor Hugo-t kedvelem és nagy hiányosság, hogy A nyomorultak eddig kimaradt. Saját kötetem nincs, kölcsönkérés vagy Szabó Ervin Könyvtár lesz a dologból.

Ez az én tizenkettőm. A könyveket nem ilyen sorrendben szándékozom elolvasni, majd ahogyan jön és amennyire azokat be tudom szerezni, amik nincsenek meg nekem. Mindenkit bíztatok a csatlakozásra, holnap éjfélig még lehet, ezen a linken.

Olvasásra fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr543507213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása