Librarium

Librarium

Steven Spielberg rendezi a kult sci-fit

2015. március 25. - winrudi

A többszörös Oscar-díjas rendező, Steven Spielberg rendezői vezénylete alatt álmodják majd vászonra a Warner Bros stúdiónál az utóbbi évek egyik legjobb regényét, a Ready Player One-t, ami egyben a valaha írt egyik legemlékezetesebb sci-fi, és személyes kedvencem is, a tavalyi év legjobb olvasmánya volt számomra.

ernest_cline_ready_player_one_b1-b4.jpg

A rendező 14 év után tér vissza a stúdióhoz, ezzel nagy vágya teljesült a filmkészítőknek, hiszen utoljára 2001-ben rendezett nekik filmet, az A.I. - Mesterséges értelmet. Cline 2011-es regényében Spielberget és filmjeit is említi a főhős, Wade Watts, amikor is az egész könyv alapját adó játék szerzőjének, James Donovan Halliday kedvenceit tanulmányozza Cameron, Gilliam, Jackson, Fincher, Kubrick, Lucas, Del Toro, Tarantino és Kevin Smith mellett. Emellett a rendező konkrét műveire, így az Indiana Jones filmekre és az E.T.-re is van utalás a könyvben.

steven-spielberg-5.jpgSteven Spielberg

Kulcskérdés, hogy a filmváltozat hogyan birkózik majd meg a történet virtuális világának vászonra vitelével. A sci-fi ugyanis 2044-ben játszódik, amikor is a Föld nem igazán szimpatikus hely, sokkal inkább egy lelakott, leharcolt sárgolyó, ahol igen veszélyes a mindennapi élet. Átlagemberek millióinak életét váltja meg James Halliday, aki egy virtuális világot hoz létre, az OASIS-t. A szimulációban mindenkinek saját avatárja lehet, mégpedig olyan, amilyet szeretne. Rajtuk keresztül pedig szórakozhat, dolgozhat, sőt, akár iskoláit is elvégezheti, miközben a valóságban egy helyben ül, haptikus kesztyűjét és vizorját viselve. Halliday a halálával nagy feladat elé állította az emberiséget: az OASIS-ben olyan nyomokat rejtett el, melyek őrületes nagyságú vagyonához vezetnek el. A "kincs" megtalálásához persze egy sor nehezebbnél nehezebb feladatot kell teljesíteni, melyhez elengedhetetlen Halliday életének és azon túlmenően is a nyolcvanas évek popkultúrájának (számítógépes játékok, filmek, tévésorozatok, könyvek, zenék) alapos ismerete.

ecline.jpgErnest Cline

A filmnek le kell küzdenie majd a technikai kihívást, amit az alaphelyzet teremt: a történet főhősével együtt egy számítógépes játékba csöppenünk bele, annak minden grafikai és egyéb kihívásával együtt. Még nem dőlt el, hogy pontosan milyen technológiát használnak majd a vásznon, de elképzelhető, hogy valami teljesen újat, akár műfajteremtő élményt ad majd a nézőknek a végeredmény.

forrás: deadline.com

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr267302810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása