Librarium

Librarium

Androidnak lenni

2013. június 30. - winrudi

A könyvhétre érkezett meg az Agavénál az először 2005-ben kiadott Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című Philip K. Dick sci-fi utánnyomása. Az 1968-as kötet szolgált a Szárnyas fejvadász című kultfilm alapjául és azóta is a műfaj meghatározó könyve maradt.

Philip K. Dick (1928-1982) amerikai sci-fi szerző a műfaj egyik legnagyobb alakja, olyan művek fűződnek nevéhez, mint az Ember a fellegvárban, a Palmer Eldritch három stigmája, a Kamera által homályosan, A Frolix-8 küldötte vagy Az utolsó szimulákrum. A már említett filmfeldolgozás mellett, a mozgóképesek előszeretettel forgatnak műveiből filmeket: Az emlékmás, a Különvélemény, A felejtés bére, a Kamera által homályosan vagy a Sorsügynökség mind az ő történetein alapszik. A Szárnyas fejvadász rendezőjének, Ridley Scottnak a produkciós cége felel az Ember a fellegvárbanból készülő négyrészes televíziós sorozatért.

Philip_K_Dick_Almodnak-e_az androidok_elektronikus_baranyokkal_b1_72dpi.jpg

A Szárnyas fejvadászt valamilyen megmagyarázhatatlan okból még nem láttam, így semmit nem tudtam a kötet cselekményéből az olvasást megelőzően. A sci-fi egy atomháború utáni világban játszódik, ahol az ember már a Marson is jelen van, itt szolgákat (androidokat) alkalmaz. A történet főhőse Rick Deckard, foglalkozását tekintve fejvadász, feladata a Marsról Földre szökött androidok likvidálása. Most újabban a legfejlettebb típusú, Nexus-6-os androidok felkutatása a célja, akik korábban már megsebesítettek egy másik fejvadászt, aki keresésükre indult. Deckard egyébként éli átlagos életét a poszt-atomháborús bolygón feleségével, aki a hangulatorgona, az aktuális tévéműsor és elektronikus bárányuk háromszögében tengeti depressziós napjait.

Ebben a világban az állatokból már csak kevés eredeti példány maradt meg, így nagyon megnőtt az értékük. Az emberek pedig őket tartják saját emberségük megőrzésére, ám mivel a mennyiségi igényeket a valódi állatokkal nem lehet kielégíteni, így ugyancsak drága elektronikus másolatokkal pótolják őket.

philip-k-dick.jpgPhilip K. Dick

A könyv egy nagyon kerek egészt alkotó alkotás, nincsenek benne üresjáratok, sem kidolgozatlan szakaszok, ami korábban olvasott PKD-regények esetében számomra negatívumnak számított, így tehát ez a legjobb könyv, amivel eddig a szerzőtől találkoztam. A cselekmény végig izgalmas és sodró lendületű, folyamatos kétségek között hagyja az olvasót, hogy ki ember és ki android, időnként csavarva egyet-egyet a szálakon. A kötet az emberi természet negatív vonásait is felvillantja, hiszen a Marsra érkező telepesek, amint lehet, rögtön emberszerű androidok rabszolgaságát használják ki.

Az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? két igazán fontos mélyebb témakörrel bír. Ezek egyike Rick Deckard útkeresése, aki munkáját végezvén folyamatos jellemvizsgálatot tartva egyre többet töpreng azon, ki is ő valójában, képes-e még sokáig látszólag emberek, valójában androidok likvidálására. Egyre inkább valami más szeretne lenni, nem fejvadász, a Nexus-6-osok levadászását szánja utolsó munkájának. Deckard a kötet végére el is jut kérdésének megválaszolásáig.

A könyv másik, és talán legfontosabb eleme különböző etikai, erkölcsi filozófiai mélységű kérdések érdekes és gondolatébresztő feszegetése, mint hogy: Mi az ember? Mitől vagyunk emberek? Létezik-e szabad akarat? Az emlékeink tényleg a sajátjaink? Mitől van valakinek lelke? Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?

A kötetet köszönöm az Agavénak!

10/9

Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
256 oldal
Agave Könyvek, (2005.) 2013.
Fordította: Pék Zoltán
Eredeti cím: Do Androids Dream of Electric Sheep?

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr555384719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása