Librarium

Librarium

"Mosolyogj sokat, kérlek!"

2013. december 06. - winrudi

Szeretnénk jót tenni valakivel és tartalmas, értékes, de egyben szórakoztató ajándékkal kedveskednénk neki karácsonyra? Mindemellett az illető igen gyakran hajlamos a panaszkodásra és a pesszimizmusra? Ez esetben ne habozzunk: térjünk be egy könyvesboltba és vegyük meg neki Mosolyka első könyvét. Az sem baj, ha nem igazán szeret olvasni. Ezt a könyvet mindenki falni fogja.

mosolyka_tedöntesz.jpg

Hozleiter Fanny (becenevén Mosolyka) tizenöt évesen, gimnazista korában talált magáról egy esettanulmányt, amiből megtudta, hogy betegsége, az izomsorvadás (SMA vagy spinális izomatrófia) miatt alig három éve maradt hátra, talán már a 18. születésnapját sem éri meg. Ez az esemény gyökeres változások láncolatát indította el Fanny életében, aki néhány hete töltötte be 25. életévét, amit alaposan meg is ünnepelt egy könyvbemutatóba oltott szülinapi bulival, most ugyanis egy könyvben meséli el élettörténetét, közvetítve életfelfogását is.

Fannyval egy középiskolába jártam, mármint ő ott volt magántanuló, ahol én is tanultam. Személyesen nem ismerjük egymást, de örökre emlékezni fogok az első vele kapcsolatos felemelő emlékemre, amikor az osztályommal a gimnázium belső tévé rendszerén néztük a szalagavatójukról készült felvételt, ahol Fanny is keringőzött. Ezek a képsorok akkor mindenkit megérintettek a teremben ülők közül. Ezt követően hosszabb ideig nem hallottam róla, míg rá nem találtam blogjára, amit azért kezdett írni, hogy elmesélje mindennapjait és velük járó küzdelmet, persze sok mosolygással fűszerezve. A blog mellett Facebookon is aktív lett, itt kezdtem el igazán követni, és ő is inkább itt ír az utóbbi időben. Az évek során többször megjelent televíziós műsorokban is, így A tévé ügyvédjében, a Frizbiben, vagy a Ridikülben.

vontaímea.jpgHozleiter Fanny (fotó: Vona Tímea, forrás: Mosolyka, facebook)

Most pedig nem másra szánta el magát, mint hogy könyvet ír, ezért pedig nagyon hálásak lehetünk neki, és újságíró barátnőjének, Barbinak is, aki - Fanny bevallása szerint - kezdeti szörnyű írásait segített kipofozni és élvezetessé tenni. Ez meg is látszik a végeredményen, melyben Fanny a legjobb értelemben vett egyszerűséggel meséli el életét, és vele örömét, bánatát, fájdalmát, barátokat, szerelmeket, csalódásokat: olyan dolgokat, melyek megmutatják, hogy ő is pontosan ugyanolyan ember, mint bárki más. Mosolykának nem csak az egyszerűség, de az őszinteség is nagy erőssége, nem fél kétségeiről, hibáiról, félelmeiről, megaláztatásairól is beszélni, mindezt nagyon szerethető módon teszi, mindennemű közönségességet elkerülve. Történetei a nagy adag humort, poénokat és a legfontosabbat, az öniróniát sem nélkülözik.

Fanny tizenöt éves kora után elkezdett igazán élni, neki ehhez az említett esettanulmány megtalálása kellett, másnak talán pont az ő személye és ez a könyv jelenthetik ugyanezt a löketet. Ő ugyanis az élet legegyszerűbb és egyben legfontosabb igazságaira ébreszti rá az embert, mint hogy a lehetetlen nem létezik; vagy hogy soha ne felejtsünk el hálásnak lenni minden egyes napért ami nekünk jutott, mindenért amink van; végül hogy ne azt keressük, hogy min lehet panaszkodni, hanem a nehézségekben inkább lehetőséget és ne akadályt lássunk. Számomra ezekkel nem adott igazán újat a könyv, eddig is igyekeztem a fent leírtak szerint élni az életemet, de mindenképpen megerősített, viszont - sajnos - jócskán akadnak olyanok, akikkel érdemes elolvastatni Mosolyka kötetét, olyan szempontból, hogy valami gyökeresen új életfelfogással találkozzanak, hogy lássák, nem csak örök panaszkodásból és pesszimizmusból áll az élet.

A fenti "szabályokat" tekintve Mosolyka nagyon hiteles, nem csak helyzetének köszönhetően, de az említett egyszerűsége miatt is. Ő egy közülünk, pontosan olyan ember, mint mi, nem is akar a nagy bölcs, vagy az óriási életigazságok megmondója szerepében tetszelegni. Ez először a fent linkelt Ridikül című műsorban vált számomra világossá, ahol Fanny üdítően világosan és egyszerűen megfogalmazott üzenete után túlbonyolítottnak, hamisnak és egyszerűen művinek tetszettek Müller Péter megnyilvánulásai - mondom ezt írói munkásságának ismerete nélkül, ez egy első benyomás volt. Mosolyka olvasmányos, érdekes és jó stílusával olyan embereket is képes lehet megszólítani, akik amúgy nem olvasnak. Ezt egyébként igazolják a Facebook oldalán sorra megjelenő olvasói levelek: olyanok vallanak a kötet gyors kiolvasásáról, akik még életükben egy könyvet sem vettek korábban a kezükbe.

622446_383339328398472_1768194578_o.jpgHozleiter Fanny (fotó: Nagy Charlie, forrás: Mosolyka facebook)

Fanny számára szinte nem létezik lehetetlen, legyen szó akár egy annak tűnő metrózásról, persze neki is vannak rossz napjai és mélypontjai, mint mindenki másnak, csak ő küzd ezek ellen. Lehetőségeihez és fizikai állapotához mérten igyekszik folyamatosan dolgozni, emellett bulizni is imád, néhány ballépéséről pedig őszintén vall a kötet lapjain. Javulásáért egy fájdalmas és költséges őssejt terápiát is bevállalt, ezzel a Kínába tett utazással is behatóan megismerkedünk, ahova két barátnője, Barbi és Brigi kísérték el.

A kötet leginkább torokszorító szakaszát édesanyja szerepe jelenti, aki leginkább hozzájárult ahhoz, hogy az, és olyan legyen Fanny aki, és amilyen ember most. Súlyosbodó rákbetegsége ellenére is folyamatosan remek anyukája volt Fannynak, aki leveleivel folyamatosan igyekezett tartani a lelket kislányában, a bejegyzés címét adó félmondat is az egyik szívszorító írásból származik.

A Te döntesz az a fajta könyv, ami az egyik oldalon még megríkat, majd a következőn könnyekig nevettet, ezáltal pontosan olyan, mint mindannyiunk élete: hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel tarkított utazás. A kötet segít abban, hogy ne vesszünk el a mindennapok bosszúságaiban, koncentráljunk a jóra, és felismerjük, hogy legnagyobb problémáink másoknak említésre sem méltóan jelentéktelenek, hiszen ők sokkal súlyosabb gondokkal küzdenek meg, nap mint nap. Fanny az akadályok ellenére folyamatosan tevékenykedik, hol Te döntesz feliratú, mosolygós bögréket fest bevételkiegészítésként, hol babszemeket ajándékoz másoknak, melyeket elültetve szárba szökkenhetnek álmaink, hol családsegítő szolgálatnál dolgozik, hátrányos helyzetűeken segítve. Mindebben egy a közös, reményt és lehetőséget ad az embereknek, hogy felismerjék, máshogy is lehet élni.

Nagy szüksége van a világnak olyan emberekre, mint Mosolyka, könyvét receptre kéne felírni az embereknek, hogy az utolsó oldalon rájuk "üvölthessen" a szerző: "éljetek már, de úgy igazán!". Hát rajta! Olvassuk el Mosolyka könyvét és kövessük őt a mosolygás, a teljesen megélt élet, a cselekvés útján. Albert Einsteint idézve: "Kétféleképpen élheted az életed. Élhetsz úgy, hogy nem hiszel a csodákban, de élhetsz úgy is, mintha minden pillanat maga volna a csoda." Te döntesz. Mindig.

A kötetet köszönöm a Libri Kiadónak!

10/10

Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz
320 oldal
Libri Kiadó, 2013.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr535678252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megvalósító Macska · http://megvalositas.blog.hu/ 2013.12.06. 23:03:36

Ej, hogyhogy még nem hallottam róla? Keveset netezek, úgy tűnik... Köszönöm, hogy megosztottad! :)

Galambdúc 2013.12.09. 22:04:40

A könyvet már múlt héten sikerült megszereznem, itt ül velem szemben a polcon, ez a poszt pedig igazán ott van a szeren, s kedvet csinál az olvasáshoz. Köszönet érte!

Lazy · http://www.peterlazar.com 2013.12.11. 21:01:07

A könyvet szinte kötelező olvasmánnyá tenném a mai fiatalok körében...azért, hogy a sok panaszkodás közben lássák azok a lehetőségek, amelyek nekik természetesek, másoknak elérhetetlenek. Azon dolgok amelyek nélkül élni sem tudnak, másoknak elérhetetlenek és valójában az élet tele van örömökkel... Fannyt személyesen megismerni kiváltság volt számomra és aki teheti menjel el egy olyan helyre ahol dedikál, találkozzon vele és lássa meg és tapasztalja meg Fanny mosolyát!
A könyv olvastatja magát és miközben könnyed, sztorizós valóban elgondolkodtató!
süti beállítások módosítása