Librarium

Librarium

Párizsi impressziók

2013. október 22. - winrudi

Christopher Moore legújabb, tavaly megjelent és most az Agavénál magyarul is kiadott kötete egy ötletes és szokás szerint a humort sem nélkülöző történettel a XIX. század végi Párizs művészvilágába kalauzolja el olvasóját, ahol Vincent van Gogh halálát követően bonyolódnak az események.

te szent kék.jpg

Christopher Moore (1957-) amerikai író, aki első, 1992-ben megjelent, Ördögöd van! című könyvének megjelenése előtt dolgozott ácsként, bolti eladóként, éjszakai portásként, biztosítási ügynökként, pincérként és dj-ként is. Azóta több sikeres kötete is napvilágot látott, mint a Bliff evangéliuma, a Love Story-trilógia (Vérszívó démonok, Totál szívás, Csak egy harapás) vagy a Prérifarkas blues.

A Te szent kék! (eredetileg Sacré Bleu, remek húzás a cím magyar változata) cselekménye 1890 júliusában indul, amikor is a híres festő, Vincent van Gogh rejtélyes körülmények között lelövi magát egy kukoricaföldön. A szomorú eseményt gyanús és furcsa események kísérik: egy alacsony és csúnya, Színembernek nevezett férfi újra és újra felbukkan, és a kék szín egy bizonyos árnyalata is fontos szerephez jut.

Arrival_of_the_Normandy_Train,_Gare_Saint-Lazare_1877_Claude_Monet.jpgA Saint-Lazare pályaudvar - Claude Monet, 1877

Az ügy különböző irányba tekergő szálait a pék/festő Lucien Lessard és barátja, a szintén festő Henri Toulouse-Lautrec próbálják kibogozni. Kettejük nyomozásából egy a XIX. századi Párizs egész világán átívelő cselekményfolyam lesz, megfordulunk bárokban, kávézókban és bordélyokban is. Mindeközben megismerjük a kor legnagyobb (főleg francia) festőit, (Henri Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, Camille Pissarro, Claude Monet, Édouard Manet, Pierre-Auguste Renoir, Georges Seurat, Paul Gauguin, James Abbott Whistler) egy ponton még Oscar Wilde is felbukkan.

Georges_Seurat_-_Un_dimanche_après-midi_à_l'Île_de_la_Grande_Jatte.jpgVasárnap délután a Grand Jatte-szigeten - Georges Seurat, 1884

A fent felsorolt (és néhány egyéb) festők képeivel a kötet lapjain is találkozhatunk, bár sajnos csak fekete-fehérben. Moore ezeket az alkotásokat igen sajátosan bele is szövi a történetbe, egyedi élményt nyújtva ezzel az olvasónak. A cselekmény egy a festészettel kapcsolatos évszázados (sőt, évezredes) titkot bogoz ki apránként, melyben szerep jut festőknek, múzsáiknak, és a már említett, titokzatos Színembernek is, nem is beszélve a szent kék (sacré bleu) színről.

A történéseket - főleg a regény második felében - természetesen moore-i humor kíséri, nem tartva a realista, esetenként obszcén jelenetektől sem. Moore a krimi, a humoros történet, a történelmi regény, a festészet, és a művészettörténet egyvelegét alkotta meg a Te szent kék! megírásával, ami a színvonalas szórakoztatás mellett egyfajta kultúrmissziót is végrehajt: szinte észrevétlenül több tucat festménnyel ismerteti meg olvasóját.

A kötetet köszönöm az Agavénak!

10/9

Christopher Moore: Te szent kék!
352 oldal
Agave Könyvek, 2013.
Fordította: Pék Zoltán
Eredeti cím: Sacré Bleu

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr245591892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása