Librarium

Librarium

Könyv készül a HONY-ból

2013. október 09. - winrudi

Egy hét múlva, október 15-én jelenik meg az Egyesült Államokban a népszerű közösségi fotóblog, a Humans of New York (New York Emberei), röviden HONY könyv változata, ami a nagyobb internetes könyváruházak előrendelési listáján előkelő helyen szerepel, az Amazon pedig az októberi hónap könyvének választotta.

humans-of-new-york.jpg

A Humans of New Yorkot 2010 novemberében indította útjára Brandon Stanton, aki a Georgia-i Egyetemen hallgatott történelmet, majd három évig tőzsdézett. Munkája elvesztése után úgy döntött, hogy New Yorkba költözik, itt pedig egy sajátos vállalkozásba kezdett: elhatározta, hogy lefotóz 10 ezer városlakót, majd képeiket egy térképre helyezve sajátos katalógust hoz létre. A munka folyamán azonban megváltozott a cél, a lencsevégre kapott emberek annyira sokszínűek voltak, és olyan változatos, megdöbbentő és magával ragadó történeteket, idézeteket meséltek Stantonnak, hogy a HONY végül egyfajta fotóbloggá alakult át, ahol egy-egy portré mellett a modelltől származó idézet, vagy rövid történet szerepel. A vállalkozásnak csak Facebookon közel másfél millió követője van a világ minden tájáról, Stanton tevékenysége rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert.

BRANDON-STANTON-facebook.jpgBrandon Stanton (fotó: Huffington Post)

Érdemes végigböngészni a közösségi oldalra feltöltött több mint 4000 portrét, mert egyrészt feltárul szemünk előtt New York semmihez sem hasonlítható sokszínűsége, másrészt viszont humor, bölcsesség és élettapasztalat sugárzik a képekhez tartozó idézetekből, nem egyszer pedig egészen könnyfakasztó történeteket olvashatunk - természetesen angolul. A HONY követése után az ember elkezdi másként szemlélni akár saját városában az utcán nyüzsgő embereket, hiszen a fotók felhívják a figyelmünket arra, micsoda történetek rejlenek egy-egy arc mögött, tele örömmel, nevetéssel, boldogsággal és könnyekkel, szenvedéssel, szomorúsággal.

A könyvben Stanton 400 legjobb portréja kapott helyet, a hozzájuk tartozó történetekkel együtt, a 300 oldalas kötet ára az Amazonon 18$ (kb. 4000Ft), de a világszerte ingyenes házhoz szállítást kínáló Book Depository-n 16,74 fontért, azaz kb. 6000 Ft-ért hozzájuthatunk egy példányhoz. A fotók igazán a hozzájuk tartozó szöveggel élvezetesek, de önmagukban is értékesek, néhány portré a több ezer közül:

hony18.jpg
hony2.jpg

hony14.jpg

hony6.jpg

hony7.jpg

hony8.jpg

hony9.jpg

hony12.jpg

hony3.jpg

hony13.jpg

hony11.jpg

hony10.jpg

hony17.jpg

hony4.jpg

hony16.jpg

hony1.jpg

hony5.jpg

hony15.jpg

Brandon Stanton: Humans of New York
304 oldal
St. Martin's Press, 2013. október 15.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr745558358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása