Librarium

Librarium

Éljük túl a zombi apokalipszist!

2013. október 07. - winrudi

Halottnak tűnő, szürkés bőrű, foszladozó emberek csoszognak a környéken? Vészjósló morgás és velőtrázó sikolyok hangját hozza a szél? A felső szomszéd ránk támadt a lépcsőházban és meg akart harapni? Itt a zombi apokalipszis? Max Brooks kötete megmondja mit tegyünk.

zombi.jpg

Max Brooks (1972-) író, forgatókönyvíró, leghíresebb kötete a World War Z, egy zseniális könyv, ami remek stílusban, interjúkon keresztül meséli el egy világméretű járvány kitörését, majd a zombikkal vívott küzdelem történetét. A könyvből filmváltozat is készült, Brad Pitt főszereplésével.

A Zombi túlélő kézikönyv remek kiegészítője a World War Z univerzumának, bár a kézikönyv jelent meg előbb, míg az 2003-ban, a WWZ 2009-ben látott napvilágot. A kézikönyv tényleg az, amit neve is sugall: egy részletes és alapos útmutató, ami különféle listák segítségével elmondja olvasójának, mi a teendő, ha járvány tör ki és zombik árasztják el az utcákat.

zombi_ill.jpgFolyóban sodródó zombi elfogása

A járványt egyébként egy kitalált vírus, a Solanum okozza, mely időnként felbukkanva zombivá változtatja a fertőzötteket, ami röviden azt jelenti, hogy minden szerv működése leáll, kivéve az agyé, a fertőzött pedig harapás útján tovább terjeszti a vírust, az áldozatok haláluk után "újjáélednek", immár zombiként. Őket pedig többé-kevésbé kizárólag fejük szétzúzásával lehet véglegesen likvidálni. A kötet a betegség bemutatását követően különféle listákkal, és - kezdetleges, de szemléletes és gyakorlatias - rajzokkal igazítja el olvasóját, hogy az milyen eszközöket részesítsen előnyben és miért, milyen fegyvereket használjon az élőhalottak ellen, milyen közlekedési eszközöket érdemes használni a helyváltoztatáshoz, hogyan válassza ki búvóhelyét és ott miből mennyit halmozzon fel, vagy éppen hogy milyen stratégiákat lehet alkalmazni zombik levadászásához, terepviszonyoktól függően.

A kötet lapjain csak a legritkább esetekben találkozhatunk apró következetlenségekkel, egyébként a könyv messzemenően átgondolt és a legapróbb részletekig kidolgozott, mely egyfelől pozitívum, másrészt viszont némelyik lista még a téma iránt komolyan érdeklődő olvasó számára is kissé unalmassá válhat.

maxbrooks.jpgMax Brooks (fotó: Dan Winters, The New York Times)

A kézikönyv mellé jó ötven oldalnyi történelmi áttekintést is kapunk, Brooks kronológiai sorrendben haladva, időszámításunk előtt több tízezer évvel történt esetektől egészen napjainkig több tucat kitalált történetet ismertet röviden, bizonyítva ezzel a Solanum vírus és a zombik folyamatos jelenlétét az emberiség történetében. Az esetek bemutatása során egy ízben az interjú forma is előkerül, egyébként jól látszik, hogy ezekből a sztorikból kiindulva nőhetett könyvvé a World War Z.

A Zombi túlélő kézikönyv rendkívül szórakoztató olvasmány, ami kikapcsolja és belehelyezi olvasóját a World War Z világába, bátran ajánlható WWZ-rajongóknak, a zombis történetek kedvelőinek és a horror műfaját szeretőknek is.

A kötetet köszönöm a Könyvmolyképzőnek!

10/8

Max Brooks: Zombi túlélő kézikönyv
286 oldal
Könyvmolyképző Kiadó, 2013.
Fordította: Illés Róbert
Eredeti cím: The Zombie Survival Guide

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr595554777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2013.10.08. 10:38:28

hát nem győztetek meg.

World War Z szerintem zseniális könyv, és ami egészen meglepett, a belőle készült hangoskönyv még az írott változatot is felülmúlja. (A filmet felejtsük el most, inkább csak inspirációt merített a könyvből, egyébként nincs sok köze hozzá.) A könyv szerint a háború utáni időszakban egy ENSZ hivatalnok körbejárja a világot és beszámolókat gyűjt. A beszámolók nagyon karakteresen jelenítenek meg kulturális és jellembeli sajátosságokat. A hangoskönyvben ezt úgy sikerült felülmúlni, hogy az egyes fejezeteket olyan emberek olvassák fel (angolul), akik az adott régióból származnak vagy az adott szakterületen dolgoznak; stílusuk, hanghordozásuk, akcentusuk különleges hozzáadott értéket képvisel.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.08. 12:01:55

ezt lehet kipróbálom, mármint beleolvasok. :D
süti beállítások módosítása