Librarium

Librarium

Ezeket olvassuk ősszel

2013. szeptember 06. - winrudi

Lassan egy hete vége a nyárnak, bár az időjárást elnézve ez komolyabban csak hajnalban és esténként érződik. Nem úgy a könyvkiadásra terelve figyelmünket: a szokásos nyári uborkaszezont követően ugyanis a következő hónapokban jobbnál jobb kötetek megjelenése várható. Őszi könyvszemle.

Timur Vermes: Nézd, ki van itt

nézdkivanitt.jpg

Nálam az ősz legjobban várt könyve, egészen pontosan már csak három napot kell kibírni, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb német könyvsikere szeptember 9-én, a Libri Kiadónál magyarul is megjelenjen. A kötetnek korábban egy teljes bejegyzést szenteltem, bővebb infó ott.

Christina Lamb - Malala Juszufzai: Én vagyok Malala

malala.jpg

Várhatóan október 8-án érkezik a Bookline Könyvek sorozatban, a Libri Kiadó gondozásában a valaha Nobel-békedíjra legfiatalabban jelölt ember története. Malala Juszufzai 1997-ben született a pakisztáni Mingorában. Ahogyan a tálibok átvették a hatalmat a térségben, az ő oktatása is veszélybe került, ezért 2009-ben a BBC oldalán urdu nyelven, Gul Makai álnéven blogolni kezdett a Szvát-völgy mindennapjairól és a női oktatás fontosságáról. Azóta dokumentumfilmet forgattak róla, Malala pedig többször nyilatkozott, interjúkat adott, és nyíltan kiállt a nők oktatáshoz való joga mellett. 2011 októberében jelölték a lányt a Nemzetközi Gyermek Békedíjra, és megkapta az első Pakisztáni Nemzeti Ifjúsági Békedíjat is. Tevékenysége miatt a tálibok 2012 októberében az iskolabuszon fejbe lőtték, tíz napig kómában volt, majd felépült. A lányból legenda lett: 2013 elején a Deutsche Welle őt nevezte a világ leghíresebb tinédzserének, egy éven belül kétszer szerepelt a Time magazin címlapján. Az ENSZ november 10-ét világszerte Malala-nappá nyilvánította. Malala létrehozott egy alapítványt is szegényebb sorsú társai támogatására. Az alapítvány első segélyének köszönhetően Pakisztánban 40 lány részesülhet oktatásban. A könyv társszerzője, Christina Lamb a világ egyik legismertebb külügyi tudósítója, aki 1987 óta tudósít Pakisztánról és Afganisztánról. Oxfordban és a Harvardon végezte tanulmányait, öt könyv szerzője, öt alkalommal nyerte el az Év Brit Külügyi Tudósítója-díjat, valamint neki ítélték a Prix Bayeux-t, a haditudósítóknak járó legrangosabb európai díjat is. 2007-ben részt vett Karacsiban Benazír Bhuttó kampánykörútján. Jelenleg a Sunday Timesnak dolgozik, férjével és fiával London és Portugália között ingázik.

Csáki Judit: Alföldi színháza

Csaki_Judit_Alfoldi_szinhaza_-_Ot_nemzeti_ev_.jpg

A héten jelent meg a Libri Kiadónál az újságíró, szerkesztő, kritikus Csáki Judit kötete a Nemzeti Színház elmúlt öt évéről, darabokról, botrányokról, nemzetis színészekkel és rendezőkkel folytatott beszélgetések alapján. A szöveget a színház volt igazgatója, Alföldi Róbert látta el jegyzetekkel, kommentárokkal. Az Alföldi személye körüli óriási viharoknak (is) köszönhetően valószínűleg az ősz sikerkönyve lesz, és vinni fogják mint a cukrot: megjelenéséig vezette az előrendelési listákat.

Khaled Hosseini: És a hegyek visszhangozzák

hosseini.jpg

Október 24-én jelenik meg a Libri Kiadó gondozásában Khaled Hosseini gyönyörű című, új sikerkönyve, melyben arról mesél, hogyan szeretünk, hogyan viselünk gondot egymásra, és a döntéseink hogyan rezonálnak a minket követő nemzedékek életében. Könyve nem áll meg a szülők és gyermekeik kapcsolatánál, hanem a testvérek és unokatestvérek kötődéseiből bámulatosan gazdag tablót festve mutatja be, hogyan sértjük meg, áruljuk el, becsüljük meg és áldozzuk fel egymást. A lapokon a Földet körbeutazva követjük a regényszereplők ágas-bogas életét, sorsukat és szerelmeiket - Kabultól Párizsig és San Franciscótól a görög szigetvilágig.

Barbara Demick: Nincs mit irigyelnünk a világtól

demick.jpg

Szeptember 15-én jelenik meg a Könyvmolyképzőnél az amerikai újságírónő 2010-es kötete, mely a világtól elzárt, kommunista Észak-Koreát mutatja be hat interjún keresztül. A kötetből azonos címmel animációs film is készül majd.

Bereményi Géza: Vadnai Bébi

bereményi_bébi.JPG

Szeptember 20-án jelenik meg a Magvetőnél a figyelemfelkeltő címet viselő regény, mely két, egymástól élesen elütő történelmi időben játszódik: a negyvenes és a hetvenes években. Ami a két korszakot, életformát és a két szálat összeköti, az részint a címszereplő Vadnai Bébi, másrészt pedig az egymásra tükröződő dilemmák, motívumok és kételyek. A hetvenes évek Budapestjén, ahol egyetlen nap maga az örökkévalóság, Dobrovics, a pályakezdő író, miután felvetődik, hogy egyik barátjával talán testvérek, nyomozni kezd az illető apja után. Újabb és újabb titkok derülnek ki. A negyvenes évek Budapestjén, ahol csak egy nap az élet, és egyre közelebb van a háború, az aranyifjak körülrajongják a lenyűgöző szépségű Vadnai Bébit. A kötet egyszerre történelmi regény, amely nagyszerűen, érzékletesen idézi fel a régi Budapest egykorvolt figuráit-helyeit, és kegyetlen érdességgel mutatja meg hogyan működnek az emberek háborúban, továbbá az érzelmek iskolája, amely a szerelem irracionalitását, a vágy gyűlöletté izzását, az anya- és apakeresés kétségbeesett mozdulatait démoni erővel teszi szóvá.

Christopher Moore: Te szent kék!

te szent kék.jpg

Az Agave Kiadónál október 3-án megjelenő új Moore-kötet a XIX. századi Párizs művészvilágán vezeti végig az olvasót. 1890 júliusában Vincent van Gogh rejtélyes körülmények között lelőtte magát egy kukoricaföldön. De hogy mi történt pontosan, azt senki nem tudja. Például ki az a ronda kis „színember”, azaz festékárus, aki Vincent szerint követte őt? És miért rémült halálra a nagy festő a kék szín egy bizonyos árnyalatától? Ez csak néhány kérdés azok közül, amelyekre Vincent barátai – a pékből festővé avanzsált Lucien Lessard és a bonviván Henri Toulouse-Lautrec – választ akarnak találni. A nyomozásból pedig egy szürreális odüsszeia kerekedik kávézóról kávézóra és bordélyból bordélyra. A történet miatt a kötet illusztrációként számos festmény képét is tartalmazza majd.

Roberto Bolaño: Vad nyomozók

vad nyomozók.jpg

Augusztus 15-i megjelenésével bő két héttel kilóg az őszből a chilei Roberto Bolaño (1953–2003) immár világhírű, az Európa Kiadó gondozásában megjelent nagyregénye, melynek főhősei, Arturo Belano és Ulises Lima, két zsigeri realista költő 1975 szilveszterén útnak indul egy kölcsönkapott Impalával, hogy fölkutassa a századelőn, a mexikói forradalom után rejtélyes módon eltűnt Cesárea Tinajerót. Húsz éven és kontinenseken átívelő útjuk során látnak mindent: szerelmet, halált, idegösszeomlást, párbajokat, irodalmi és kiadói életet, drogot, szerencsés és szerencsétlen fordulatokat, erőszakot, eltűnéseket és előtűnéseket. A történetben sajátosan keveredik a fikció és a valóság, a nyomozás számtalan szereplője és tanúja között akad mocskos szájú ösztöndíjas, illegális bevándorló potyautas sokmilliós totónyereménnyel, Trockij dédunoka, lelkes Octavio Paz-rajongó, Sade márkit olvasó francia egyetemista lány, visszavonult mexikói torreádor, labilis neonáci, és mellettük kritikusok, költők, múzsák, csavargók tömege. Az ő megnyilatkozásaikból mozaikszerűen összeálló „road movie-t” thrilleri izgalmak sorozata és direkt, kíméletlen humor szövi át.

Mary Doria Russell: Verebecske

verebecske.jpg

2019-ben a Jézus Társasága missziót indít az Énekesek bolygójára. Néhány év elteltével a csapat jelenti, hogy sikerült kapcsolatba lépniük a Rakhat lakóival, ám a híradások egy idő után váratlanul megszakadnak. 2060-ban egyedül az eredeti misszió értelmi szerzője, Emilio Sandoz atya tér vissza a Földre, ahol a felkutatásukra kiküldött mentőexpedíció jelentései alapján „gyermekgyilkos és hímringyó”-ként híresült el. Az alig néhány (földi) évet öregedett, de testileg-lelkileg meggyötört jezsuita pap hosszas lábadozása alatt az ügyben vizsgálódó rendtársainak bőven van idejük elgondolkozni azon, mi történt, mi történhetett. Ki akarta, hogy így legyen? Az 1996-os, a sci-fi műfajában újat mutató kötet szeptember 16-án érkezik az I.P.C. Könyveknél.

Audrey Niffenegger: Varjú kisasszony

niffenegger_varjú.jpg

Október 21-én jelenik meg az Athenaeumnál Az időutazó felesége írójának új képeskönyve. Egy szellemes, fanyar humorú, gótikus stílusú, gyönyörűen illusztrált felnőtt mese egy lányról, aki a varjú és a postás szerelméből fogant, és akinek idővel szűkös lesz az emberi test, ezért szárnyakat szeretne. A kötet mesél a kirekesztettségről, a szabadság utáni örök vágyról, a határtalan szerelemről és a szeretet erejéről.

Rachel Hartman: Seraphina

seraphina.jpg

A négy évtizednyi béke alig enyhítette a goreddi királyságban élő emberek és sárkányok közötti bizalmatlanságot. Bár a magukat emberi alakba préselő sárkányok racionális agyukkal tudósokként és tanárokként hajtanak hasznot az egyetemeknek, nem lehetnek teljes értékű polgárai a királyságnak, kivéve, ha eltitkolják sárkány mivoltukat. Ahogy közeledik a két faj közötti egyezmény évfordulója, melyre a sárkányok legfőbb vezetője is ellátogat Goreddbe, a feszültség tovább fokozódik. A tizenhat éves Seraphina Dombegh okkal tart mindkét oldaltól. A rendkívüli tehetségű muzsikuslány épp akkor szegődik el az udvarba, amikor a királyi család egyik tagját gyanúsan a sárkányokra valló módszerrel megölik. A Királynő Őrségének kapitánya, a veszélyesen éles szemű Lucian Kiggs társaként bevonja a nyomozásba Seraphinát. Miközben nekilátnak a béke lerombolására irányuló aljas összeesküvés leleplezésének, Seraphina azért küzd, hogy megóvja gyermekkora óta hordozott titkát – amely olyan szörnyű, hogy felfedése az életébe kerülhetne. A fantasy szeptember 10-én érkezik a Scolar Kiadónál.

Samantha Shannon: Csontszüret

csontszüret.jpg

2059-ben járunk. A világ nagyvárosai a Scion erőszakszervezet befolyása alatt állnak. Paige Mahoney a londoni Hét Pecsét fedőnevű bűnüldöző szervnek dolgozik. Feltöri mások elméjét, és a gondolataikban kutat fontos információk, összeesküvési tervek után. Paige ugyanis egy álomjáró, akit miután letartóztatják, egy még sötétebb és gonoszabb erő keríti hatalmába, mint a Scion. Oxford több évszázada lekerült a térképről, azóta titkos börtönváros, ahol a legmegátalkodottabb bűnözőket tartják fogva egy idegen faj felügyelete alatt. A Rephaimok álomjárókat toboroznak a hadseregükbe. Paige mentora és kiképzőtisztje egy Warden nevű alak, aki mestere és egyben halálos ellensége is lesz. Ahhoz, hogy szabaduljon, be kell törnie Warden elméjébe, és felfedni a titkát. A könyv október 25-én jelenik meg az Athenaeumnál.

Dan Brown: Inferno

danbrown_inferno.jpg

A Gabo Kiadó gondozásában szeptember 13-án jelenik meg az Angyalok és démonok és a Da Vinci-kódsikerszerzőjének legújabb kötete. A "Keressetek és találtok” bibliai idézet visszhangzik Robert Langdon, a Harvard jeles szimbólumkutatója fejében, amikor felébred egy kórházi ágyon, és nem tudja, hol van és hogy került oda. Arra a morbid tárgyra sincs magyarázata, amelyet a holmija közt eldugva találtak. Langdon az életéért menekül egy őrült hajsza során Firenzén át, egy fiatal orvosnő, Sienna Brooks társaságában. Csak úgy szökhetnek meg ismeretlen üldözőik elől, hogy Langdon beveti ismereteit a történelmi homlokzatok mögött rejlő titkos átjárókról és ősi rejtelmekről. Egyedül Dante sötét, monumentális remekének, a Pokolnak néhány sora vezérli őket, amelynek segítségével megfejthetik a reneszánsz legünnepeltebb műveinek – szobroknak, festményeknek és épületeknek – mélyén rejlő kódokat, hogy eljussanak egy kirakós játék megoldásához, melynek révén talán elháríthatják a világot fenyegető félelmetes veszélyt.

Stephen King: Doctor Sleep

doctor_sleep_full-413x600.jpg

Végezetül következzen a lista egyetlen angol nyelvű megjelenése, az ősz egyik legjelentősebb könyves eseménye, Stephen King legújabb regénye. A ragyogás szeptember 24-én megjelenő folytatásában az immár felnőtt férfi Dan Torrance egy hozzá hasonlóan "ragyogó" fiatal lány segítségére siet, aki egy az őt és a hozzá hasonló gyerekeket üldöző, életerejét elszívni akaró banda elől menekül.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr755497892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.07. 10:35:10

Ez akár két posztra is elég anyag. Vannak megosztó könyvek benne, az biztos. Azonban számomra legmegosztóbb a King regény. Ennek az embernek az életművét a Setét torony azon része után értékeltem át végleg, mikor beleírta magát a könyvbe.
Koontz ezerszer hitelesebb és kevésbé szélsőlibsi. Most nem nyitnék vitát, hogy egy állítólag krimi(ponyva) írót mennyire illik a politikai nézetei miatt bírálni, de hát pont a könyvei azok, amelyiken keresztül megismertük ezeket az eszméket.
A Mobil óta pedig még az is kiderült, hogy újabban követi a nemerei életművet és már írni sem tud. Szánalmas.
süti beállítások módosítása