Librarium

Librarium

"A bolsevizmus a pokolnál is rosszabb"

2013. június 12. - winrudi

Dénes Béla Ávós világ Magyarországon című könyvéből származik a címül szolgáló idézet, ez pedig azért nagy szó, mert nem valamiféle szélsőjobboldali elhajlóról, hanem egy olyan zsidó emberről van szó, akinek fél családja a holokausztban veszett oda. Ha valaki, ő ismerte a kommunizmus igazi arcát, hiszen cionista zsidó orvosként öt évet töltött az ÁVO különböző börtöneiben.

437442_2.jpgDénes Béla (1904-1959) zsidó orvos, újságíró volt, a cionizmus pártolója, akit 1949 és 1954 között ÁVO-börtönökben és a kistarcsai internálótáborban tartottak fogva, miközben huzamosabb ideig raborvosként dolgozott. "Bűne" fiatal zsidók Izraelbe szökésének elősegítése volt, ezért először 3 évre ítélték, majd koholt orvosperek vádlottjává is vált, a kiszabott büntetés letelte után sem engedték rögtön szabadon.

Dénes szabadulását követően Izraelbe emigrált, ahol megírta fogságának naplószerű visszaemlékezéseit. Az 1958-ban írt kéziratot Dénes özvegye 1990 nyarán Schmidt Máriára bízta, aki megszerkesztette és utószót írt hozzá. A könyv 1991-ben jelent meg a Kossuth Kiadónál, nem túl tetszetős, ellenben a korszakra jellemző küllemű borítóval, mely első pillantásra B-kategóriás krimit sejtet.

A végeredmény egy személyes hangvételű, őszinte napló fogságról, az emberek és a kommunizmus természetéről, mindezt egy erkölcsös és rendkívül szimpatikus ember tolmácsolásában. Dénes Béla egész életében hű maradt orvosi esküjéhez, - nem úgy, mint a könyv néhány másik alakja - mindenkivel szemben betartva azt, bárki került is kezei közé, volt nyilas vagy hithű kommunista.

"Mi kommunisták, tisztelni tudjuk azokat, akiknek elveik vannak, s akik harcolnak is értük. Hogy lecsukjuk őket, az más lapra tartozik."

Amellett, hogy a kötet az '50-es évek kegyetlen magyar börtönvilágának hiteles leírását adja, több tanulsággal is szolgál, a múltra, a jelenre és a jövőre nézve. Dénes olyan emberként képes a nácizmus és a kommunizmus egyforma elítélésére, akinek a fél családját kiirtották a holokauszt során. Ez a művelet sokaknak még manapság is nehezére esik, pedig szeretteiknek a haja szála sem görbült különböző haláltáborokban. Dénes eszmefuttatása szerint a nácik főleg zsidókat öltek meg, míg a kommunisták lényegében bárkit, saját elvtársaikat is előszeretettel tették el láb alól.

"A kommunisták bukását szerte a világon nem a kapitalizmus, nem a szocializmus, hanem mérhetetlen erkölcstelenségük biztosítja."

Az orvosi eskü megtartása és az emberellenes rendszerek elítélése mellett tovább növeli Dénes emberi nagyságát, hogy a börtönben az orvosi kosztból megmaradt ételt az éhező raboknak válogatás nélkül újraosztotta társaival, legyen szó akár volt nyilasról, jobboldaliról, kapitalistáról, zsidóról vagy kommunistáról. Mindezek mellett a kötet fontos tanulsága még, hogy jó és rossz emberek minden társadalmi helyzetű, világnézetű, felekezetű és származású ember közt akadnak. Dénes börtönbeli tapasztalatai alapján becsületesekkel és gazemberekkel is találkozott a papok, szerzetesek, kommunisták, zsidók, nyilasok, csendőrök és grófok soraiban egyaránt.

"Svájcban mindenesetre könnyebb kommunistának lenni, mint mondjuk Magyarországon, vagy a többi csatlós államban, nem is szólva a Nagy és Szent Szovjetunióról."

Az Ávós világ Magyarországon mindenki számára kötelező olvasmány, aki saját múltunk e darabkájáról több információhoz szeretne jutni. A fontos tanulságok felvonultatása mellett még egy, elszomorító és elgondolkodtató üzenete van a könyvnek, ez pedig nem más, mint hogy egy ilyen kiváló, hazáját szerető, becsületes ember, mint Dénes Béla a történelem viharainak köszönhetően, a nyilas és kommunista országlások következményeképpen kénytelen volt hazát cserélni, új otthonát Izraelben megtalálva. Ahogyan azt Schmidt Mária is megfogalmazta az utószóban: "Amikor kiszabadult és lehetett, elment. Azt írta: hazatért, otthonra talált Izraelben, nem gyötri a honvágy. Ő, aki a magyar kultúrában és kultúráért élt, magyarul gondolkodott, írt és verselt! Mennyi bűnt kellett a történelemnek ellene elkövetnie ahhoz, hogy ez bekövetkezhessen!"

10/9

Dénes Béla: Ávós világ Magyarországon
204 oldal
Kossuth Kiadó, 1991.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr955357922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.06.13. 09:51:43

de jókat olvasol, vizsgára készülsz vagy hobbi a téma?
tegnap kiajánlott a facsén a Terror H Múz.!
ja és azért mindkét oldal poklát megjárt kalandok első számú krónikása ill. híres alakja Péter Gábor "keresztapja"... :P
fenébe, ne jut eszembe a neve :(

winrudi 2013.06.13. 15:04:25

@Pável: Köszönöm! A fenti a Koch és a Judt kötettel együtt egyetemi szemináriumhoz kellett még tavasszal, de csak most jutottam el odáig, hogy írjak róla.
Igen láttam, meg is lepődtem. :)
süti beállítások módosítása