Librarium

Librarium

Örök küzdelem

2013. április 09. - winrudi

Jókai Anna 1974-es könyve, a Mindhalálig egy sikeres írót mutat be két műve közötti, ihletszegény állapotában, miközben folyamatosan súlyos kérdések gyötrik és alkotói válságában a múltját felidézve küzd orvos feleségével, saját sorsával, a társadalommal, önmagával.

jókai_mindhalálig.JPGJókai Anna (1932-) Kossuth-díjas író és költőnő, a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. Néhány évente jelentkezik új regénnyel, melyek a szakma és az olvasóközönség elismerését egyaránt kivívják, újra és újra. A Mindhalálig egy viszonylag korai, rövid, ám annál fajsúlyosabb műve.

A regény főhőse Törtel Géza, a sikeres író, aki egy átlagos nap délutánján az esti vendégseregre várakozva mereng múltján és saját életén, melyet meg-megszakít a feleségével folytatott állandósuló viták sora. A múlt képei között felvillan a gyermekkor, az első feleség, egy megcsalás és a dédnagyapa is.

Író és felesége tökéletes ellentétei egymásnak, kétféle ember, kétféle világnézet, kétféle lelkület, a természettudományos és a bölcsész ember csap össze folyamatos küzdelmükben. Szűnni nem akaró vitáikban egymás fölé helyezik életművüket; a realitásban élő, embereket megmentő orvos; és a mindennapok egyszerűségétől idegenkedő, sikeres író áll szemben egymással.

A cselekmény mindössze egy nap, egy délután alatt zajlik le, de Törtel visszaemlékezései egy elmúlt életté nyújtják a délutánt. A regény egyedisége sajátos formaisága: rövid, tőmondatszerű, pontos párbeszédek jellemzik, a házastársak félszavakból is értik egymást. Ennek, valamint a reálisan ábrázolt konfliktusoknak köszönhetően a szerző megmutatja olvasójának, milyen tökéletes ismerője is a párkapcsolatoknak, az emberi természetnek; bár tény, hogy a stílust szokni kell és - eleinte legalábbis - kissé nehezen emészthető.

Az egyesek számára talán idegesítő, de mindenképpen elszomorító veszekedések ellenére a mű végkicsengése pozitív, megmutatkozik benne, hogy még ha sajátosan is, de mennyire szereti egymást ez a két ember, és ez a legfontosabb. A regény csúcspontján egy gyönyörű madár szimbólum jelképezi az üzenetet: amit valaki elér, azt már sosem veszíti el, ám emellett még a csúcsról is folytatni kell a küzdelmet tovább, mindhalálig.

10/8

Jókai Anna: Mindhalálig
232 oldal
Szépirodalmi Könyvkiadó, 1977.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr35213871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása