Librarium

Librarium

Hitler ágyában aludni

2013. február 11. - winrudi

Tuvia Tenenbom 2011-es könyve, az I Sleep in Hitler's Room zavarba ejtően szókimondó és húsba vágóan őszinte körkép a jelen csapdába esett Németországáról, mely saját náci történelmének börtönében raboskodik, és a szabadulására nincs túl sok remény a közeljövőben.

hitlers.jpgA Tel Avivban született, német felmenőkkel bíró, amerikai Tuvia Tenenbom színházi rendező, író, újságíró, a Jewish Theater of New York alapítója, mely az egyetlen angol nyelvű zsidó színház New Yorkban. Olyan újságokba ír cikkeket, mint az olasz Corriere della Sera, a német Die Zeit, vagy az izraeli Yedioth Ahronot.

A magyarul még kiadatlan I Sleep in Hitler's Room egy - kis képzavarral élve - road movie-szerű interjúkötet, különféle elméletekkel, sok fekete-fehér fotóval, és egy csipetnyi filozofálással megfűszerezve. Tenenbom 2010-ben körbeutazta Németországot, Hamburgtól és Münchentől kezdve, Berlinen és Frankfurton át Kölnig, Buchenwaldig és Lipcséig, hogy csak néhány várost említsek. Utazásai során, melyek idejére esett a foci-vb is, két alapvető tevékenységet folytatott: - a kiadós és jóízű étkezéseken túl - válogatás nélkül szóba elegyedett mindenkivel, majd ezeket a beszélgetéseket és kialakult gondolatait végtelen alapossággal papírra vetette. Amikor azt írom, hogy mindenkivel, érdemes szó szerint érteni: beszélgetett ő anarchista diáktüntetővel, apácával, neonáci kocsmárossal ugyanúgy, mint a Bild, a legnépszerűbb európai napilap főszerkesztőjével, török vendégmunkással, rabbival, olasz-német újságíróval, török-német fiatal párral, nyugat-német ex-kancellárral, vagy Konrad Adenauer egyik unokájával.

Tenenbom hamisítatlan amerikai, - hadd éljek egy olyanfajta sztereotípiával, melyek helytelenségére egyébként a könyv tökéletesen felhívja a figyelmet - szókimondó rámenőséggel szegezi interjúalanyainak kínos kérdéseit. A már a második világháború alatt is az országban élő felmenőkkel rendelkezőktől szemrebbenés nélkül tudakozódik, hogy apuka és anyuka mégis mivel foglalatoskodtak a háború idején, volt-e netán közük a párthoz vagy a Holokauszthoz? A Koránra hivatkozó muszlimoktól azonnal bizonyítékot követel, mégis jelöljék már meg pontosan a szúrát, amire hivatkoznak. Előbbi kérdésére a legritkább esetekben kap választ, utóbbira inkább soha.

tenenbom.jpg

Hozzáállása már-már Sacha Baron Cohen álinterjúit idézi, nem egyszer másnak adja ki magát, hogy bizalmasabb viszonyba kerüljön kiszemeltjeivel. Hol Korán-tudós, hol árja német, hol jordániai vagy éppen lengyel. Beszélgetései nem öncélúak, fontos és sok esetben általános jelenségeket világítanak meg. Az alanyok általában tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy egy-egy távoli országban mi is történik, kiváltképp ha Izraelről, vagy az Egyesült Államokról van szó, legalábbis szeretik magukról ezt hinni. Még egy kocsmáros is biztos benne, hogy a bankvilágot, a világpolitikát, és egyéb, a kisemberek számára is világosan érthető összetett rendszereket mi, vagy mégis inkább kik irányítják. A válasz általában rövid: a zsidók. Sokakról süt a rejtett, vagy alig leplezett antiszemitizmus, melyhez döbbenetes önkép társul. A Tenenbom útjába eső németek 90%-a nem büszke rá, hogy német, eszük ágában sem lenne fennmaradásukért küzdeni, ha úgy hozná a szükség, hiszen ők bűnös nép, nem érdemelnek mást. Félelmetes poszthitleri túlkompenzálás ez, melytől nem egyszerű feladat szabadulni.

tenenbom2.jpg

Nem hogy nem egyszerű, szinte lehetetlen. Tenenbom utcai sétái során lépten-nyomon a zsidókba és Németország náci múltjába botlik, hol így-hol úgy. Nem véletlenül, mesterségesen szinten tartott, közbeszédbe szorított témacsoport ez. A jelenség létezését hazánkban is egyszerűen letesztelhetjük, elég csak valamelyik ismeretterjesztő csatorna egy napi műsorát végigkövetni, nem kell sokáig kutatnunk, hogy Hitlerbe és a nácikba botoljunk. Tudatos döntés ez, melyre az 1986-ban, Németországban kirobbant történészvita hívta fel a figyelmet: Ernst Nolte (1923-) és követői szerint az értelmiségiek egyszerűen nem engedik történelemmé válni a náci múltat, folyamatosan a jelenben tartva azt.

A beszélgetések egyik mélypontja a kommunista fiatalok gyűlése, ahol két nem egészen épelméjű ifjú kifejti gondolatait, melyek szerint Németország nem demokratikus ország, ezzel szemben Kuba (!) tökéletesen az, hiszen ott a nép azt választja meg vezetőnek, akit szeretne. Ezzel a véleménnyel megegyező intellektuális színvonalon csak a neonáci kocsmáros megjegyzései említhetők, a két rész remekül példázza a szélsőséges utak járhatatlanságát. Tisztán látszik, ahogyan a kommunisták és az anarchisták éppen annyira sötétek és szűklátókörűek, mint a nemzetiszocialisták.

tuvia.jpg

Az író egyik hibája eredendő, bár csak kismértékben megnyilvánuló elfogultsága Izraellel szemben, de ezen nehéz lenne meglepődni egy Tel-Avivban született ember esetében, akinek szülei megjárták a nácik haláltáborait. Ettől a véleménye csak emberivé és nem hiteltelenné válik. A szerző időnként önuralmát veszítve kiborul, ekkor legalább annyira általánosítóan negatív megjegyzéseket tesz a németekről, mint a nácik a zsidókról, ezzel a lehető legnagyobb hibába esik. Ezekkel együtt a politikai korrektség teljes mellőzése is jellemző rá, ami viszont a legnagyobb piros pontot jelenti Tenenbom képzeletbeli ellenőrzőjében, sőt mi több: zsidóként is képes a hevesen antiszemita törökök PC-mentességét erényként rögzíteni.

Az I Sleep in Hitler's Room a jó tollú szerző emberi vonásaiból eredő hiányosságai ellenére is egy fontos, szemléletes stílusban megírt, olvasmányos, figyelemfelkeltő, és szókimondó kötet. A fennálló helyzeten nem változtat, de legalább pontosan leírja azt, és ez lehet az első lépés azon a hosszú és fáradságos úton, melynek végére a németek talán egyszer és mindenkorra kimásznak abból a bizonyos ágyból.

10/8

Tuvia Tenenbom: I Sleep in Hitler's Room
336 oldal
The Jewish Theater of New York, 2011.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr205074900

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.13. 11:52:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.02.12. 12:24:25

egyetlen kint állomásozó magyar írót sem csípett el, hogy az jól lehordja a németeket - is? :P

kifordított nagyanyó 2013.02.12. 20:42:32

Ez hogy a németek 90 %-a nem büszke a németségére ,szerintem ökörség.
Nem tudom elhinni.

mojoking77 2013.02.12. 21:06:30

@kifordított nagyanyó: Inkabb ugy mondanam, kb annyira buszkek a nemetsegukre, mint mi a magyarsagunkra...

genarlot (törölt) 2013.02.12. 21:08:52

a németeket tényleg kiherélték a világháború után
én el tudom képzelni, hogy már egyáltalán nem nacionalisták, jó értelemben sem

tökéletes példája ez a győztesek sikeres agymosásának, a kollektív bűnösség érzetét ültették el egy népben
már nem is kell őket cenzútázni, mert az öncenzúra működik erősen, ők maguk lövik ki maguk közül, aki még ki meri mondani, hogy "bocs, de én személyesen nem vagyok felelős a 70 éve történtekért"

na4 2013.02.12. 21:10:01

A piacon levö egymillárd hablaty könyv mellé megjelent az egymiliiárd+1-ik hablaty könyv. No és akkor mi van? Kár a papirért.

vakablak 2013.02.12. 21:30:30

Kegyetlen faszságnak hangzik. Mellesleg a címet: "I Sleep in Hitler's Room" hogyan sikerült úgy fordítani, hogy Hitler ágyában aludni? Melyik itt szerinted az ágy? A room?

Nem olvastam a könyvet, és a recenziód alapján egészen biztos, hogy a kezembe sem fogom venni. A szerző szemlátomást szélsőségesen elfogult, erre egyébként utalsz magad is. Nem értem, miként lehet egy ilyen könyvet egyidejűleg fontosnak titulálni, de ez persze már legyen a te bajod.

Németország nem olyan, amilyennek ez az ember láttatja, és amilyennek te is hiszed, még csak nem is hasonlít.

„A Tenenbom útjába eső németek 90%-a nem büszke rá, hogy német, eszük ágában sem lenne fennmaradásukért küzdeni, ha úgy hozná a szükség, hiszen ők bűnös nép, nem érdemelnek mást. Félelmetes poszthitleri túlkompenzálás ez, melytől nem egyszerű feladat szabadulni.”

Baromság. Aki ilyeneket ír, annak a leghalványabb fogalma sincs sem Németországról, sem a németekről. Ugyanolyan klisések a nézeteid, mint ezé a tahóé, aki a könyvet írta.

A németekről terjengő nagyszámú primitív klisével párhuzamosan fellehető egy pár cizelláltabb, ám nem kevésbé hamis sztereotípia, mint pl. az általad fellengzősen "poszthitleri túlkompenzálásnak" nevezett dolog, mely Tenenbom nyomán, aki ugye, mint rögtön az elején kifejted, "szó szerint [...] válogatás nélkül szóba elegyedett mindenkivel", ezért hát neki biztos igaza is van, a németek tehát ilyenek.

Ez a fenti klisé is csak egy makacs mítosz, aminek kb. annyi alapja, mint annak, hogy a németek mind darabosak, egyfolytában sört vedelnek, és közben öblös hangon röhögnek. Értem én, hogy a világot nehéz be- és felfogni, és hogy e gondon hatékonyan segítenek az előítéletek. Azt is értem, hogy micsoda megkönnyebbülést jelenthet az, amikor valaki saját előítéleteit láthatja viszont egy lebilincselően szar könyvben. Felpezsdül a vér, s menten megírjuk élményeinket a blogunkban. Remek!

Ilyen módszertannal írt könyvet számos változatban el lehet képzelni. Pl. eljön a tárgyilagos utazó Mo.-ra, körbeutazza az országot, "szó szerint [...] válogatás nélkül szóba elegyedik mindenkivel", pl. menten egy valagnyi vérfideszessel, turultálib jobbikossal, végigintejúvolja a munkáspárt tagjait, beszél TGM-mel, meginterjúvolja Orbán Viktort a világ helyzetéről és a magyarság szerepéről a világban, hosszasan eltereferél Borbély Józseffel, az általa kikiáltott Apostoli Királyság kormányzójával és a Tempo Párt elnökével, lemegy Szabolcsba csevegni különböző falvak cigánysorán, kocsmák mélyén, detoxikálóban, öregek otthonában, hajléktalanszállón, majd élményeiből gyököt von és megírja a nagy magvast Magyarország népéről.

Bloggerek írnak meghatódott recenziókat szerte a világon a "fontos, szemléletes stílusban megírt, olvasmányos, figyelemfelkeltő, és szókimondó kötetről".

Csak szívből gratulálni tudok.

Dzsoki Júing 2013.02.12. 21:37:47

a holoipar egy újabb gyöngyszeme, úgy kellett ez már, mint egy falat maceszgombóc
az iszonyatos holodiktatúrának hála szerencsétlen németek - akik szűk 7 évtizeddel a teljes megsemmisülés után megint a hátukon viszik egész európa gazdaságát - meg már annyira agymosottak, hogy még jó sokáig nem fognak "kimászni abból a bizonyos ágyból", olyan "bűnökért" szégyenkeznek és lettek megbélyegezve, amit nemhogy ők, de soha senki nem követett el

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.02.12. 22:10:58

Mondjuk pont az lenne meglepő, ha ezzel a háttérrel elfogulatlan lenne.

Amúgy érdekesnek tűnik.

takács bálint (törölt) 2013.02.12. 22:57:18

nagyjából belőtték, hogy a zsigeri közéleti irányultság mivel függ össze. ami nyilván biológiai tulajdonság. és azt persze több dolog felülírhatha. leginkább az egzisztenciális függés és a racionális belátás. de az, hogy a népek milyenek az alapvetően biológia. akárhogy csűrjük-csavarjuk. persze minden nemzetiség ebből a szempontból is vegyes, de azért van egy egyszerűsített térkép.
en.wikipedia.org/wiki/File:Haplogroups_europe.png

ez ugye remekül mutatja a mindennapi tapasztalatot. azt, hogy magyarországon a domináns közéleti csoport (egyébként nem a többség, hanem a meghatározó kisebbség) biológiai értelemben keleties. nem véletlenül akarnak ők cárságot. "uruszág" kell. punktum. van egy kis ázsiai beütés. ebből jön a basáskodás. és ehhez jön balkán. a kiskirályok.

na most persze racionálisan mindenki belátja, hogy ez így nem jó. de uralkodó osztály abban érdekelt, hogy a közélet emocionálissá váljon. mert ebből származik a hatalmuk.

és erről a térképről az is leolvasható, hogy van egy választóvonal nyugat és kelet között. ha nem is olyan éles ez. mert van keveredés. de nagyjából lehet látni, hogy meddig működött a közös piac. és honnantól esélytelen.

na most a németekben az érdekes az, hogy bár inkább nyugatosak, de mindkét irányultságot fel tudják venni. a keletiest is. de nem tudnak mit kezdeni a skandináv-balkán (I1-I2) ellentéttel. se az arabok és a keresztények konfliktusával (J1-J2). a rómaiak, a bizánciak és a zsidók biológiai értelemben rokonok. (zsidó-kereszténység). ezek nem is bántják egymást. az arab liga viszont másik csoport. de ott is J1 uralkodik. uralja az észak-afrikai városokat.

szóval ez egy törzsi háború. racionálisan a népek belátják, hogy békésen kell egymás mellett élni. de van egy zsigeri ellentét. ami nem az oktatás hiányából fakad hanem egész egyszerűen biológiai tulajdonság.

badmintonplayer 2013.02.12. 23:40:42

A szerző lelkét jobban nyomasztja a második világháború, mint a németekét, ez biztos.Meg hogy hülyére keresi majd magát a könyvvel az is.

vakablak 2013.02.13. 00:03:53

Az amazonon találtam a kérdéses könyvvel kapcsolatos alábbi olvasói recenziót, melyet ezerszer megfontolandóbbnak vélek, mint a fenti blogbejegyzést:

One might as well simply ignore this book… – and already the reviewer should look to himself, since he is just typing a comment. How quickly is one trapped in that dimension in which there are only wrong answers. Tuvia Tenenbom knows this phenomenon very well. And he also knows: By putting the question right and by putting it to the right person, you can prove almost any sociological assumption (vulgo: prejudice). You just must not hesitate to generalize your findings until they fit.

The book's author wishes to prove how antisemitic Germans still are (especially today). Effortlessly he finds his witnesses among Neonazis, Christian fundamentalists, Muslim immigrants and other fringe characters – whilst ignoring the vast majority of German society almost entirely except for anecdotes about fear of draughts and obsessive waste separation. Try hard enough and you can read a Nazi tenor into anything. That's because the author also knows: The German is obsessed with the Jew. One only needs to ask him what he thinks about Jews and he will answer. And whatever he says will be antisemitic – not only antisemitic answers. Somehow also philosemitism is. Same goes for any position on the Arab-Israeli conflict, as well as for general disinterest or wilful ignorance. Also assumed ingratiation (such as traveling to Israel or speaking some words of Hebrew) is understood as closeted antisemitism.

Sure enough one could write this same book about any European country; find the same 'evidence' anywhere. But one would hardly find such grateful recipients anywhere but in Germany. Certain German media rejoice that finally somebody "holds a mirror up to us". Indeed: Finally. It was high time. Suppose it would be antisemitic if we held it ourselves like over the last 70 years. Oddly those jubilant media are the same the book's author would probably rank as anti-Zionist and hence antisemitic.

Would such a book about any other country even be noticed? The French –at best– would proclaim that their own crazy dictator who once tried to conquer Europe really was a great statesman; that Vichy was only a mineral water; and that nobody remembers the Dreyfus affair anyways; henceforth they'd point out that La France is so much more interesting in so many other ways that nobody needs to worry about such old stories. End of story. Not a good audience. Nor would be the Americans, who think of themselves as great heroes for eventually having stopped slaying Indians, holding slaves and reserving bus seats for Caucasians.

But we Germans are so glad about any biased, any subjective judgement of our nation, anybody who tells us we will never change. Don't get distracted by 20,000 Israelis living in Berlin, by hearing Hebrew spoken on our streets more frequently than French, by Germany having the fastest growing Jewish communities in Europe. Never mind the big hanukah menorah set up in front of Brandenburg Gate every year, never mind the street named after Yitzhak Rabin that goes right by the Reichstag, never mind 'Café Berlin' in Tel Aviv – because Mr. Tenenbom drew some antisemitic slander out of some featherbrained right-wing hinterland bumpkin.

Please ignore this book!

vakablak 2013.02.13. 00:26:07

Ugyanebben a műfajban ráadásul verhetetlen klasszisok is nyomulnak. Szó szerint dokumentarista roadmovie Martin Sonneborn (a Titanic egykori főszerkesztője) 2009-es filmje, a "Heimatkunde", melyben a rendező-főszereplő Berlin körül vándorol, és az utca emberét interjúvolja a maga utánozhatatlanul naivnak ható, ám végtelenül intelligens és provokatív módján. A nézőben ellenállhatatlanul kialakuló érzület természetesen az, hogy a németek menthetetlenül és elképesztően buták, műveletlenek, a belepusztulásig ostobák.

Mindemellett a film egy pillanatig sem veszi komolyan önmagát, nem próbál úgy tenni, mintha a tényleges és reprezentatív valóságot képezné le: a végeredmény előre borítékolható már a szatirikus-provokatív (ál-)dokumentarista közelítés műfaja és az ebből adódó szerkesztési sajátosságok miatt (naná, hogy itt értelmes ember képernyőre nem kerülhet), de mivel ezt előre tudjuk és Sonnerbornt is ismeri mindenki, a maró gúny az marad, ami, s nem próbál ehelyett mély értelmű társadalomkritikává lényegülni.
süti beállítások módosítása