Librarium

Librarium

Benedek Szabolcs: A vérgróf

2012. április 10. - winrudi

Számomra eddig ismeretlen, kortárs, magyar szerző és egy manapság csontig lerágott téma a fülszövegben: vámpír. Első - sőt második - ránézésre jellemzően nem annak a könyvnek tűnt, amit azonnal elolvasnék, de ekkor felbukkant emlékezetemben Kondor Vilmos hasonló karakterű Budapest noir-ja, mint az utóbbi évek egyik legpozitívabb meglepetése és eldöntöttem: elolvasom. Ez is jó lépésnek bizonyult.

a vérgróf.jpgAhogyan említettem a szerző eddig számomra ismeretlen volt, amit A vérgróf olvasása után különösen sajnálok. Benedek Szabolcs (1973-) Budapesten született, majd másfél és tizennyolc éves kora között Szolnokon lakott, azóta ismét a fővárosban él. A Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem Társadalomtudományi karán szerzett diplomát, politikatudomány szakirányon. Benedek gimnazista kora óta ír, regényt, tárcát, novellát és kritikát. Műfordítóként is aktív, 2003-ban az ő fordításában jelent meg először magyarul John Polidori 1813-as klasszikus vámpírkisregénye, A vámpír. 2010-ben József Attila-díjjal jutalmazták. A Libri Kiadónál elsőként megjelenő műve jelen kötet, A vértrilógia első része.

A vérgróf egy jó fogású, igényes és szép kötet, amit jó érzés kézbe venni. A borító nem túl hivalkodó, inkább visszafogott elegancia jellemzi, ennek ellenére megragadja a szemlélődő figyelmét, mindemellett remekül illik a történethez is. Az alaphelyzet egyszerű: 1910-et írunk, a helyszín a békebeli Budapest, ahol egy rejtélyes sorozatgyilkos szedi áldozatait. Az eseteket összekötő szál könnyen felismerhető, hiszen az áldozatok mindegyike prostituált, valamint még egy tényező közös a gyilkosságokban: mindannyiukat brutális kegyetlenséggel ölték meg, a holttestek valósággal szétmarcangolva hevernek az utcán. Ezzel egy időben érkezik meg a fővárosba egy rejtélyes gróf, aki éjszakánként aktív és még soha nem látták enni...

A regényben valós történelmi személyiségek is felbukkannak, mind a színház, - Hunyady Margit, Ditrói Mór, Bródy Sándor - mind pedig az irodalom - Ady Endre, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond - világából. A Libri honlapjának összeállítása alapján többet is megtudhatunk a mű valós szereplőiről és helyszíneiről. Rajtuk kívül érdekes kitalált karaktereket is felvonultat A vérgróf, mint a törtető újságíró, Szállási Titusz, az előbb színésznővé, majd örömlánnyá vedlő Tarnóczay Etelka, a fiatal nyomozó, Mihucz Ervin, a prostituált leányanya, Sára vagy az erősen dadogó Weiner Áron.

A könyvhöz egy kissé túlságosan hatásvadász, ám figyelemfelkeltő és hangulatos könyvelőzetes is született:

A mű legjobb jellemzője az erős hangulat, mely nem mindig elsöprő, de igen aprólékosan felépített és időnként magával ragadó. Olvasás közben stílusa a legjobb magyar klasszikus regények fogalmazásmódját juttatta eszembe, gyorsan kiverve fejemből az elképzelést, miszerint ez egy újabb divatos vámpíros történet. Az utóbbi években mind könyvek, mind filmek terén Dunát lehetett rekeszteni a különféle vérszívókat felvonultató alkotásokkal, melyek nagy részéről nem éppen a színvonal az elsőre eszünkbe ötlő fogalom. Szerencsére A vérgróf más, mint amire számítottam. Ugyan van benne vámpír, ám nem ő a leglényegesebb, nem rá épül a regény és bugyuta szerelmi szál sem lelhető fel benne.

Ehelyett A vérgróf egy szépirodalmi igénnyel megírt, izgalmas krimi, melyben szinte mellékesen szerepel egy vámpír is. Valahol olvastam egy interjút a szerzővel, aki maga is hasonlóan nyilatkozott: elkezdte megírni a könyvét, majd egy idő után ráeszmélt, hogy egy vámpír is ólálkodik benne. Ez a végeredményen is megfigyelhető. A több szálon futó cselekmény csak egyik alkotóeleme a gróf, a többi karakter is legalább olyan fontos, majd pedig a szálak természetesen összefutnak és megválaszolásra kerülnek a felbukkanó kérdések.

A regény összességében egy teljesen kerek történet, melyet a szerző képes volt lezárni, így önmagában is értelmezhető, ám magával hordozza a folytatás lehetőségét is. A következő kötet várhatóan ősszel érkezik majd, A vérgrófnő címmel, ezt követi majd jövő tavasszal A vértanú címet viselő, trilógiazáró rész. A vérgróf egy jó sorozatindító, izgalmas századelős krimi, a klasszikus vámpírtörténetek vámpírkarakterével. Érdekes és a fordulatokat sem nélkülöző olvasmány, melynek jövőbeli folytatása azonnal felkelti az érdeklődést az erdélyi helyszín lehetőségeinek fellebbentésével. Remélhetőleg a szerző ki is használja majd ezeket.

A kötetet köszönöm a Libri Kiadónak!

10/8

Benedek Szabolcs: A vérgróf
478 oldal
Libri Kiadó, 2012.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr664381042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása