Librarium

Librarium

Örkény 100

2012. április 05. - winrudi

Ma lenne 100 éves Örkény István (1912-1979) József Attila-díjas, kétszeres Kossuth-díjas író, drámaíró. Örkényben a magyar groteszk próza megteremtőjét, a magyar abszurd dráma jeles képviselőjét tisztelhetjük. Neki köszönhetjük az Egyperces novellákat és a Tótékat is. Utóbbiból Fábry Zoltán forgatott filmet Latinovits Zoltán főszereplésével, Isten hozta őrnagy úr! (1969) címmel, melyet ma 21:05-kor a Duna Tv ad le.

Örkényre az Egyperces novellák közül hárommal emlékezünk:

"Szóvirágok

Ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik szeretett férjem elhunyta alkalmából jóleső szerencsekívánataikkal elhalmoztak.

Ki látta kétéves, Zoli névre hallgató, nőstény, hosszú szőrű, szobatiszta középfülgyulladásomat?

Részeg halottakat nem szolgálunk ki!

Bajtársi találkozó
E hó 20-án a városligeti kertvendéglőben bajtársi összejövetelre hívom mindazokat, akik tíz évvel ezelőtt ugyanebben a kerthelyiségben történt agyonverésemen személyesen részt vettek.

A sétányokon papírpénzt szétdobálni tilos!

Felkérjük t. vendégeinket, hogy a női napozót férfi ivarszervekkel ne látogassák.

Egy Volkswagen miért nem lehet boldog?

A zászlót etetni, piszkálni, ingerelni szigorúan tilos!

Vigyázat! A kapu harap!"

orkeny.istvan.jpg

"Mi mindent kell tudni

Érvényes két díjszabási övezet beutazására, egy órán belül, legföljebb négyszeri átszállással, a felszállóhelytől az utazás céljához vezető legrövidebb útvonalon. Átszállni csak keresztezéseknél, elágazásoknál és végállomásokon lehet, de csak olyan kocsira, melynek útvonala az előzően igénybe vett kocsik útvonalától eltér. Egy utazás során csak egy Duna-híd és minden útvonal csak egyszer érinthető.
Kerülő utazás és útmegszakítás tilos!"

"Ügylet

1. Elismervény
Alulírott Hallada Jutka ezennel tanúsítom, hogy édesanyám, dr. Hallada Ernőné budapesti lakos melléből a mai napon nyolc deciliter tejet leszoptam. Minthogy a tej jó minőségű és elegendő mennyiségű volt, ezennel kijelentem, hogy dr. Hallda Ernőné budapesti lakossal szemben semmiféle további igényt nem támaszthatok.
Hallada Jutka s. k.
csecsemő

2. Nyilatkozat
Alulírott dr. Hallada Ernőné budapesti lakos ezennel kijelentem, hogy a Hallada Jutka budapesti lakosnak juttatott nyolc deciliter anyatej átadása nekem nem megterhelést, hanem épp ellenkezőleg, megkönnyebbülést szerzett. Ennélfogva Hallada Jutkától se hálát, sem anyai ellenszolgáltatást sem a jelenben sem pedig a jövőben nem igényelhetek.
dr. Hallada Ernőné
anya"

Örkény István művei a moly.hu-n.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr364365398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása