Librarium

Librarium

Kiss Ádám: Szütyiő

2012. április 03. - winrudi

Kiss Ádám nem író, ezt leszögezhetjük. Ebből azonban még nem következik, hogy könyve ne legyen könyv, de jelen esetben talán ezt is rögzíthetjük. Könyvnek tehát túl kevés, poénnak viszont túl drága a Szütyiő, bár kétségtelen, hogy ajándéknak elég színes és mégis csak ismert ember írta, de semmi több.

Kiss Ádámot (1985-) azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom, az RTL Klubon futó Showder Klub nevű stand-up comedy műsor vitathatatlanul legismertebb, - facebook-os rajongóinak száma több mint 300 ezer - bár szerintem nem legtehetségesebb tagja. Utóbbiról természetesen lehetne vitatkozni, de nem érdemes.

szutyio.w.jpgA teljesen kiérdemelt sikert meglovagolva az utóbbi időben az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában sorra jelennek meg a műsorban szereplő humoristák által jegyzet művek. Ezen könyvek sorából eddig még csak Kovács András Péter első regényéhez, a Multigázhoz volt szerencsém, ami nem okozott nagy csalódást és kellemes olvasmánynak bizonyult. Utóbbi azonban sajnos nem mondható el a Szütyiőről. Kezdhetném máris a címnél, ami szőrszálhasogatásnak tűnhet - tekintve, hogy messze nem ez a kötet legnagyobb hibája - de engem mégis inkább idegesít, mint megmosolyogtat, hogy a könyv címe egy nem létező szó. A szerző azt hiszem erről úgy nyilatkozott, hogy a "szütyő" szóhoz egy betűt hozzátoldva alkotta meg a címet, de ebben nem vagyok teljesen biztos, így nem is firtatom tovább a témát. Annyit még hozzátennék, hogy az "Ádám" név ékezetek nélküli szerepeltetését a borítón szintén nem igazán értem.

Térjünk inkább a lényegre és beszéljenek a tények! A könyvet nagyjából 50 perc alatt olvastam végig, ami meglepő lenne, hiszen 160 oldalas, ám tengernyi egész oldalas fotó és szóköz, sorköz, térköz díszíti, ami megkönnyíti az előrehaladást. A kötet ellenben újkorában 3499Ft-ba került, ami az előző adatokkal összehasonlítva, finoman fogalmazva is nem túl jó ár-érték arányt mutat. Az általam olvasott példányt szerencsére kölcsön kértem, így ezzel kapcsolatban részemről dühről nem, inkább csak szolid felháborodásról nyilatkozhatok.

Az anyagi világon túl a Szütyiő - időnként - vicces, de nem eléggé. Nagyjából kétszer-háromszor nevettem el magam, ami önmagában sem túl jó arány egy humorosnak szánt olvasmány esetében. A kötet sokszor egyszerűen nem vicces, inkább fárasztó és nem a jó értelemben. Időnként elő-előfordulnak a korábbi adásokból, élőszóban már hallott fordulatok és poénok, ezek tovább rontják az olvasás élvezeti értékét.

A Szütyiő nem összefüggő regény, rövid történetek és írások, valamint a már említett egész oldalas képek alkotják. Ez önmagában még nem lenne baj, sőt, azonban utóbbiak között vannak megmosolyogtatóak, de sok közülük egyáltalán nem vicces. Amennyiben nem ismerném a tévéből Kiss Ádámot és nem tudnám elképzelni, hogy a kötet történeteit hogyan adná elő, talán még ennyire sem nevettetett volna meg és azt a két-három felröhögést is kihúzhatnánk a pozitívumok listájából.

Ezekkel ellentétben a kötetnek vannak biztató elemei is, mint például a Hollandiás e-mail vagy a horoszkóp, ezekben felcsillan Ádám humora és tehetsége, de sajnos ezek a szakaszok egyértelmű kisebbségben vannak a kötet egészéhez viszonyítva. Nem érzem úgy, hogy Ádámnak írásban bármit is folytatnia kéne, ő és a közönség is jobban jár, ha a stand-up műfaj mellett marad. Azonban ha valaha mégis újabb kötet kiadását határozza el, ezeknek a tényleg vicces elemeknek a továbbvitele lehet a járható út.

Összességében a Szütyiő olvasása után a véleményem felemás, sokkal inkább, mint előzőleg számítottam rá. Nagy csalódás volt a könyv, mint ahogyan fentebb említettem, jóindulatú tanácsként a szerzőnek azt javasolnám, hogy maradjon a műfajában, melyben kétségtelenül nagyon tehetséges és szerethető. A Szütyiő elolvasását egyedül Ádám elkötelezett rajongóinak tanácsolom, bár ők is leginkább úgy tegyék ezt, hogy kölcsön kérik valamelyik ismerősüktől: a könyv 2010 karácsonyának egyik slágerajándéka volt a könyvek között, biztos, hogy az öcsike, valamelyik unokatesó vagy barát megkapta ajándékba.

10/4

Kiss Ádám: Szütyiő
160 oldal
Ulpius-ház Könyvkiadó, 2010.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr44361463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása