Librarium

Librarium

Hermann Róbert: Forradalom és szabadságharc 1848-1849

2012. február 18. - winrudi

Egyetemi szakirodalomként kerestem könyvtárban a kötetet, így kissé meglepődtem, amikor a gyerekkönyvtár egyik polcán sikerült fellelni az amúgy tényleg egy képes mesekönyv külsőségeivel bíró könyvet. Nekiülve aztán gyorsan rájöttem, hogy a rövidség, a sok kép és az A4-es formátum ellenére ez minden, csak nem esti mese.

Jelen kötet a Metropol és a Kossuth Kiadó gondozásában megjelentetett Magyarország története sorozat 14. kötete. A sorozat az őstörténettől és a honfoglalástól 24 kötetben egészen 2009-ig tárja elénk hazánk történelmét, a sorozat főszerkesztője Romsics Ignác.

A kötet szerzője Hermann Róbert (1963-) történész, az 1848-49-es események egyik, ha nem a legnagyobb szakértője. Hermann az ELTE-BTK-n végezte tanulmányait, majd itt is doktorált, 1987 óta a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban dolgozik, emellett az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskolájának oktatója.

A kötet szerzőjének és a sorozat főszerkesztőjének személye ellenére a kötet külsőségei és a Metropol, mint könyvkiadó szerepe miatt enyhe fenntartásokkal álltam neki az olvasásnak, de szerencsére félelmeim nem igazolódtak be, a Forradalom és szabadságharc 1848-1849 egy hiteles és komoly tudományos mű.

A könyv mindössze 112 oldal, A4-es formátumú és rengeteg képet, illusztrációt tartalmaz: az első kézbevételnél tényleg olyan érzése támad az embernek, hogy egy mesekönyvet fog olvasni. Később szerencsére ezek a bárgyú gondolatok szertefoszlanak, hiszen egy tudományos művet kapunk, amit a sok kép, rajz, fotó és térkép csak színesebbé, könnyebben emészthetővé és élvezetesebbé tesz. Egy oldalon két hasábba tördelt szöveget és legalább egy, de inkább két-három képet, kiegészítő keretes írást kapunk.

A néhány soros bekeretezett szövegekben egy-egy fogalom, esemény részletesebb magyarázatát nyújtja az író, alkalmanként a fontosabb szereplők röviden összefoglalt életrajzát olvashatjuk. A kötet négy szakaszra oszlik, ezeket színkód is jelzi: A forradalom és az átalakulás, A Batthyány-kormány működése, 1848. április 11. - szeptember 11., Az önvédelmi háború, A függetlenségi háború. Ezeket pár oldalas alfejezetekre bontotta az író, a kötetet az Utószó és az ajánlott irodalom listája zárja.

Hermann alapos, részletekre kiterjedő és széleskörű tudásra alapozva írta meg a kötetet, tette mindezt nagyon olvasmányos és könnyen érthető stílusban. Tavaly ősszel egyetemi előadás keretein belül volt alkalmam élőben is hallani a szerzőt a szóban forgó korról beszélni, ahol humoros és érdekfeszítő előadónak bizonyult. Ez a könnyed humorosság időnként a könyvben is megfigyelhető, egy-egy kedélyes megjegyzés oldja a merev szakmai kereteket és nem csak szóban de írásban is hatásos.

A hadmozdulatok és csaták elemzése számomra időnként talán kissé túlzottan részletes, bár ez nem meglepő, hiszen mégiscsak egy forradalomról és szabadságharcról beszélünk, azonban örültem volna más területek és hatások bemutatásának is, erre azonban a száz oldalt alig meghaladó tartalmi keret nem adott lehetőséget.

Forradalom és szabadságharc 1848-1849 remek összefoglalása a magyar történelem eme rövid, ám annál eseménydúsabb korszakának. Olvasmányossága és érthetősége miatt bátran ajánlható akár olyannak is, aki szinte semmit nem tud '48-49 eseményeiről, de olyannak is, aki tájékozott a témában: mindkét olvasó érdekesnek és hasznosnak fogja találni a kötetet.

10/9

Hermann Róbert: Forradalom és szabadságharc 1848-1849
Magyarország Története sorozat
112 oldal
Metropol, Kossuth Kiadó, 2009.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr34129614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása