Librarium

Librarium

Fekete István: Karácsony éjjel

2012. február 03. - winrudi

Tavaly december végén valamilyen igazi karácsonyi könyvre vágytam, így került kezembe a Szabó Ervin Központi Könyvtárának raktárából a még év közben várólistámra helyezett Fekete István novelláskötet. Nem bántam meg, hogy ezt választottam karácsonyi olvasmánynak.

Ha azt mondom, hogy Fekete István, (1900-1970) valószínűleg mindenkinek a Tüskevár vagy a Vuk ugrik be elsőre. Ezek talán legismertebb művei, de munkásságának többi alkotásában is nagy szerepet kapott a természet, sok olyan regénye látott napvilágot, melynek főszereplője valamilyen állat.

A Karácsony éjjel novelláiban is visszaköszön az író természetbarátsága, egy-egy történetben itt is valamilyen állat a főszereplő, de a többiben is általában hangsúlyos a természeti környezet, a növények, állatok leírása. Történik mindez nagyon erős képiséggel, gyönyörű hasonlatokkal, szépen formált mondatokkal. Ez egyébként igaz Fekete bármilyen leírására, a legegyszerűbb tárgyat, vagy egy kandalló tüzének lobogását is gyönyörűséggé tudja faragni csodálatos mondatszövésével, szóhasználatával. Nagyon megérintő és jóleső érzés a szavait olvasni.

A Lazi Kiadó gondozásában 2005-ben Karácsony éjjel címmel (a névadó novella is szerepel az összeállításban) megjelent kötet a harmincas évek elején született novelláktól, egészen a hatvanas évek végén írtakig tartalmaz történeteket. A korszakból adódóan némelyik novellára rányomta a bélyegét a második világháború, ezekben megjelennek ennek az emberekre kifejtett hatásai is.

A kötet tartalmaz néhány gyengébb novellát is, de összességében nagyon színvonalas, szép és karácsonyi összeállítás a kötet, melyben szeretetről, szenvedésről, szegénységről mesélnek a lapok. A nagy hó, a jeges hideg és a ropogó kandallótűz mögött felsejlik egy régi, már elmúlt kor, amikor a karácsony még nem az ajándékhalmozást, a rohanást és az idegeskedést jelentette.

Értékes kötet a Karácsony éjjel, amit az év bármely szakában érdemes elővenni, hogy magával ragadja az olvasót erős hangulatával, de talán a legjobb mégis karácsonykor, vagy annak közeledtével elolvasni, hogy emlékeztessen minket rá: mi is ez az ünnep valójában.

10/8

Fekete István: Karácsony éjjel
194 oldal
Lazi Könyvkiadó, 2005.
Összeállította és szerkesztette: Horváth József

 

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr94058106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása