Librarium

Librarium

Philip K. Dick: A Frolix-8 küldötte

2012. január 30. - winrudi

Az Agave első idei könyve a múlt csütörtökön megjelent Dick-klasszikus, A Frolix-8 küldötte, amely nem csak ebben az első: korábban még nem olvastam PKD-könyvet, hiába volt régóta tervbe véve. Ez volt az első, de biztosan nem az utolsó.

Philip K. Dick (1928-1982) Chicagóban született. A modern science-fiction történetének egyik legmeghatározóbb alakjaként óriási életművet hagyott maga után, amikor mindössze 53 évesen meghalt. Könyvei számos elismerésben részesültek: 1963-ban az Ember a Fellegvárban megkapta a sci-fi műfajának legnagyobb elismerését, a Hugo-díjat. Kétszer ítélték oda neki a Brit SF-díjat (1967, 1979), 1975-ben megkapta a John W. Campbell Memorial-díjat.

Dick számos novellájából és regényéből készült filmes adaptáció. Az ő művei szolgáltak többek között a Szárnyas fejvadász, az Emlékmás, a Különvélemény vagy a Sorsügynökség című filmek alapjául is. Az Agave gondozásában most megjelent, 1970-es A Frolix-8 küldötte fülszövege és alaphelyzete a következő: 

"Nick Appleton egyszerű kétkezi munkás, az élete csalódások sorozata, és reménye sincs rá, hogy valaha feljebb kerülhet a szigorú társadalmi ranglétrán. Willis Gram igazi kényúr, az evolúciós fejlődésben kiemelt elit élén áll, és az egész Földet irányítja. Amikor mindketten beleszeretnek ugyanabba a lányba - aki ráadásul a kormány ellen lázító propagandát terjeszt - sorsuk összefonódik. Ráadásul éppen ekkor tér vissza az űrből az elveszettnek hitt forradalmi vezér, Thors Provoni, méghozzá nem egyedül: egy minden tekintetben idegen lényt hoz magával, hogy segítségével megváltoztassa a merev, zsarnoki világrendet. Ez azonban csak az egész világ megváltoztatása árán lehetséges."

A regény tehát a távoli jövőbe, egy zsarnoki rendszerbe kalauzolja el az olvasót, amelyben az Újak a Szokatlanok segítségével néhány tízezren átvették a Föld irányítását. Jól ellenőrzött és szigorúan szabályozott közigazgatással és különleges képességekkel (pl. telepátia) nem engedik ki a kezük közül a hatalmat, így a több milliárd főnyi Réginek esélye sincs a társadalmi felemelkedésre, a közigazgatásban vagy a kormányzásban való részvételre. Az Ellenállók egyetlen reménye az űrben évekkel ezelőtt eltűnt forradalmár, Thors Provoni, egyedül az ő visszatérésében és segítségében bízhatnak. A helyzetet egy szerelmi szál is bonyolítja, hiszen a munkás Régi, Nick; és a Földet irányító diktátor, egy Szokatlan, Willis Gram ugyanabba a 16 éves Ellenálló lányba szeret bele.

A cselekményről többet nem is szólnék, talán egyesek számára már ez is túl sok egy könyv elolvasása előtt, igyekeztem nem túllépni a fülszövegben leírt események határait. A műbe bele is lehet olvasni, az első fejezet ingyenesen elérhető az alábbi linken.

A regény nem túl hosszú, bő kétszáz oldal, ám előzetes félelmem nem igazolódott, miszerint ez túl kevés terjedelem egy ilyen nagyszabású történet alapos kifejtéséhez. Épp ellenkezőleg, ennyi idő alatt is alaposan megismerjük a jövőbeli világot, melyben a cselekmény bonyolódik; ezen túl a nem nagy terjedelem pergő eseményeket és az unalom teljes hiányát eredményezi. A technikai fejlődésből adódó megváltozott életkörülmények és a mindennapos tevékenységek (pl. közlekedés) is feltárulnak előttünk. Azt is megtudhatjuk - ezek a párbeszédek személyes kedvencemmé váltak - milyen (és mennyire nehéz) beszélgetni valakivel, aki olvas a gondolatainkban.

Az író egy okos sci-fit alkotott, itt nem a lövöldözésen és az üldözéseken van a hangsúly (bár ebből is kijut az olvasónak), sokkal inkább erkölcsi és elméleti kérdéseken, ezek fontosságán és érdekességén. Dick számtalan kultúrtörténeti utalással látta el a könyvet, a teljesség igénye nélkül előkerül itt Che Guevara, Abraham Lincoln, Jung, H. G. Wells: Világok harca című műve, az ókori Róma vagy a francia forradalom éppúgy, mint Charles Dickens és egy W. B. Yeats vers (utóbbi a mű csúcspontján komolyabb szerephez is jut).

A regény fő kérdése - egy kis spoilert(!) megengedve - így foglalható össze: vajon egy merőben újfajta embertípus elnyomó uralma alatt jobb élni; vagy szabadon megszerveződve, ám mindezt úgy, hogy ezt a szabadságot egy idegen létforma segítségével, a korábbi elit kárára értük el? Ezt a kérdést mindenkinek magának kell megválaszolnia, persze csak A Frolix-8 küldötte elolvasása után.

A kötetet köszönöm az Agavénak!

10/9

Philip K. Dick: A Frolix-8 küldötte
224 oldal
Agave Könyvek, 2012.
Fordította: Pék Zoltán
A fordítás alapjául szolgáló mű: Philip K. Dick: Our Friends from Frolix 8

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr143977678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása