Librarium

Librarium

KMO Nyitott Könyvespolc

2012. január 13. - winrudi

Idén január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház több programot is szervez, ezek közül kiemelkedik a Nyitott Könyvespolc ötlete. Német mintára egy könyvespolcot állítanak fel a tavaly nyílt KÖKI Terminál bevásárlóközpontban, ahol szabadon gazdát cserélhetnek majd a könyvek.

A nyitott könyvszekrény ötlete a performer-duó Clegg & Guttmanntól származik, az első szekrényeket 1990-ben állították fel a németországi Darmstadtban és Hannoverben. A nyitott könyvszekrénynek az volt a célja, hogy a könyvekhez ingyen, mindenféle regisztráció nélkül, bárki és bármikor hozzáférhessen. Később hasonló könyvszekrények jelentek meg Bonnban, Grazban, majd Bécsben. A szekrények hamar népszerűvé váltak, rendben tartásukat pedig mindenféle szervezés nélkül, önként végzik a járókelők.

A kezdeményezést eddig az Apáczai Kiadó, a Gabo Kiadó és a K.u.K. Kiadó támogatták könyvadományokkal. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy adományozzon könyveket a kezdeményezéshez. A köteteket akár ajánlásokkal is elláthatjuk (miért tetszik neked az a könyv, kinek ajánlanád stb.).

A KMO Nyitott Könyvespolc házirendje:
"Amennyiben el akarsz olvasni egy könyvet, vedd le azt a polcról és amikor kiolvastad hozd vissza. Abban az esetben, ha megtartanád azt is megteheted, de kérjük, cserébe hozz helyette egy másikat. Így a könyvállomány cserélődik, de mindig nagyjából állandó mennyiségű könyv áll az olvasók rendelkezésére. Amennyiben van a tulajdonodban olyan könyv, amit már olvastál, esetleg több példányod van belőle, netalántán neked nem tetszik (ez nem jelenti azt, hogy másnak sem tetszik) hozd el a KMO Nyitott Könyvespolcra."

A Nyitott Könyvespolc megnyitójára január 20-án, pénteken, 18 órakor kerül sor a KÖKI Terminál második emeletén. A Magyar Kultúra Napjának tiszteletére a KMO egyéb rendezvényeket is tart, ezek ide kattintva érhetők el.

Remélhetőleg nem nyer igazolást az a - jogosnak tűnő - félelem, hogy a megnyitót követő néhány órában az összes könyvnek lába kél, és nem is kerül többet vissza a polcra, valamint hogy nem lesz meg a kellő utánpótlás és a folyamatosan üresen árválkodó polc miatt az egész kezdeményezés kudarcba fullad. Bízzunk ennek ellenkezőjében, abban, hogy a németekhez hasonlóan a magyar társadalom, és annak tagjai vannak annyira kulturáltak és intelligensek, hogy a KMO döntése egy hosszú sikertörténet első lépésének bizonyul majd.

Vegyél részt a megnyitón és adományozz te is könyveket!

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr23542447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása