Librarium

Librarium

KönyvKaland - százezer ingyen könyv gyerekeknek

2011. december 02. - winrudi

KönyvKaland néven indult el a Passion to Read nemzetközi olvasás-népszerűsítési akció, melynek fővédnökei Kányádi Sándor és Halász Judit. A program több összetevőből épül fel, legfontosabb eleme, hogy hat kortárs magyar szerzőnek erre az alkalomra írt művét juttatják el 100 ezer 3-9 éves gyereknek ingyen.

A kezdeményezők szerint az írás és olvasás készségének elsajátítása elengedhetetlen a gyermekek számára az iskolai sikerekhez és későbbi életük során. Médiaközpontú társadalmunkban a gyermekeket csúcstechnológiájú grafikák, mozifilmek és videojátékok trükkfelvételei befolyásolják. A televízió és az internet határozza meg az információs csatornákat és a szórakoztatást. Ezzel a kezdeményezéssel egy apró, ám jelentős lépést szeretnének tenni afelé, hogy gyermekeink kritikusabb módon tekintsenek a média világára.

A kezdeményezés a „könyv” – mint meghatározó jelentőségű médium – ünneplése, amely értékesebb és élvezetesebb lehetőséget ad a gyermekek számára, hogy kifejezzék képzeletvilágukat, érzelmeiket és kreativitásukat.

A KönyvKaland olyan nagyszabású nemzetközi kezdeményezés, amely korábban már több európai országban is sikert aratott. A projekt elhivatott célja a könyvek és az olvasás szeretetének népszerűsítése Magyarországon. A projekt a McCann Erickson Hungary és további támogatók együttműködésével jött létre.

A KönyvKaland programhoz kapcsolódóan több kulturális rendezvényt is szerveznek, ahol a kulcsfontosságú kulturális és művelődési intézetekkel, valamint a médiával együttműködve kívánják népszerűsíteni az olvasás szeretetét. Ezek a következők:

1) A könyvek kiosztása: A magyarországi KönyvKaland projektben hat kiváló magyar szerző kifejezetten erre az alkalomra írt könyvét juttatják el – 100 000 ingyenes példányban – a 3-9 éves gyerekek részére az olvasási készséget elősegítő csomag kíséretében. A csomag tartalmaz egy saját, névre szóló könyvet, egy hangfelvételt rögzítő képeslapot (opcionális), a korosztályokra meghirdetett országos illusztrációs és szépirodalmi pályázat felhívását és egy nyomtatott tájékoztatót a családok számára, hogyan segítsék a korai gyermekkorban az olvasás készségének elsajátítását.

2) Országos illusztrációs és szépirodalmi pályázat: Az országos rajzpályázat témájaként Kányádi Sándor 20 gyerekversét választották ki. A legjobb illusztrációkat a versekkel együtt könyv formájában szeretnék publikálni.

3) Ezzel egy időben – műfaji megkötés nélkül – meghirdetésre kerül egy szépirodalmi verseny is a 6-13 éves gyermekek számára.

Ismert magyar szerzőket (Berg Judit, Lackfi János, Kiss Ottó, Varró Dániel, Both Gabi és Dávid Ádám) kértek fel, hogy írjanak rövid meséket a kezdeményezés számára. A nagyszerű történetekhez kiváló művészek (Gévai Csilla, Molnár Jacqueline, Vékony Andrea, Maros Krisztina, Takács Mari és Cserháti Hajnalka) készítették el illusztrációikat.

A kezdeményezés elsődleges célja, hogy a kisgyermekek figyelmét az olvasás felé fordítsák, megtanítva őket arra, hogy az írni és olvasni tudás értékes eszköz a kezükben. Ennek birtokában lehetőségeik kitárulnak; érzékenyebb, toleránsabb és boldogabb felnőttekké válhatnak. A kezdeményezés kiemelt figyelmet fordít a fogyatékkal élő és a hátrányos helyzetű gyermekekre, a társadalmi különbségekre, valamint fokozott hangsúlyt helyez a humanitárius, és szociális kérdésekre.

A non-profit projektet a Libellus finanszírozza szponzori szerződések segítségével, felhasználva a privát szektor által nyújtott lehetőségeket, a marketing költségvetéseket és a vállalati „társadalmi felelősség” programokat. Bővebb információ a KönyvKaland honlapján érhető el.

[mti, konyvkaland.hu, kultura.hu]

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr833431814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása