Librarium

Librarium

A bábeli könyvtorony

2011. május 16. - winrudi

2011-ben Buenos Aires kapta a World Book Capital, azaz a könyv fővárosa díjat. Ez alkalomból egy igen érdekes, különleges és figyelemfelkeltő spirálszobrot emelt különböző nyelvű könyvekből egy argentin művész a főváros egyik terén, a San Martin téren.

Az 1996-ban alapított díjat az UNESCO adományozza, az aktuális főváros az év április 23-tól, a következő év 22-ig rendelkezik a kitüntető címmel. A díjat első ízben Madrid kapta 2001-ben, azóta olyan városok kapták meg, mint Alexandria, Új-Delhi, Montreal, Amszterdam vagy Bejrut. Tavaly Ljubljana volt a könyv fővárosa, jövőre, 2012-ben pedig Örményország fővárosa, Jereván váltja majd Buenos Airest a sorban.

Marta Minujin argentin művész alkotása a bibliai Bábel tornyához hasonlóan a nyelvek sokszínűségét hivatott jelképzeni. Az építmény 25 méter magas, és 30 000, a világ különféle nyelvein íródott kötetet használtak fel építéséhez. A könyveket magánemberek, könyvtárak és több mint ötven nagykövetség adományozta, így segítve az alkotás létrejöttét. A könyveket az időjárás viszontagságaitól védve, bezacskózva és tematikusan elrendezve akasztották rá a spirál alakú fémvázra.

A szoborban egy lépcső is helyet kapott, ezen a látogatók felsétálhatnak az építmény tetejére, ahonnan élvezhetik a buenos aires-i panorámát, utuk során pedig a Minujin által komponált zenét hallhatják, illetve a "könyv" szót a világ összes nyelvén, a művésznő tolmácsolásában.

A torony május 28-ig marad a helyén, ekkor szétbontják majd és bárki hazavihet egy kötetet, aki szeretne. A megmaradt könyvekből egy gyűjteményt szerveznek, melyet Jorge Luis Borges buenos aires-i születésű argentin költő, író egyik novellája alapján "Bábeli könyvtár"-nak neveznek majd el.

A fotók készítői sorrendben: Juan Mambromata (AFP/Getty Images), Marcos Brindicci (Reuters), Natacha Pisarenko (AP). Az utolsó képen az alkotó, Marta Minujin áll a torony előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr252909135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemzetikonyvtar · http://nemzetikonyvtar.blog.hu 2011.05.17. 16:02:27

Komoly programokkal készültek, érdemes megnézni az oldalukat: www.capitaldellibro2011.gob.ar/

Nevezni kell a címre, az alábbi városokat győzték le 2011-ben:
Caracas (Venezuela)
Lagos (Nigeria)
La Habana (Cuba)
Porto Novo (Benin)
Sharjah (United Arab Emirates)
Tehran (Iran)

winrudi 2011.05.17. 19:16:24

@nemzetikonyvtar: Köszönöm szépen a kiegészítést! :)
süti beállítások módosítása