Librarium

Librarium

Bűn és bűnhődés

2014. november 20. - winrudi

Truman Capote könyve, a Hidegvérrel igazi gyöngyszem, így nagyon örülök, hogy az idei várólista csökkentés mezőnyébe sodródott. A könyv hiteles beszámoló egy többszörös gyilkosságról és annak következményeiről, regény, de nem kizárólag az; és dokumentarista tényfeltárás, de mégsem teljesen. Valami új, valami más, valami izgalmas, éppen ezért egyedi olvasmányélmény.

hidegvérrel.jpg

Truman Streckfus Persons (1924-1984), azaz Truman Capote amerikai író és forgatókönyvíró volt. New Orleansban született, jó barátja volt a szintén író Harper Leenek, nyíltan homoszexuális volt, műveiből több mint húsz film készült, köztük az 1961-es Álom luxuskivitelben Audrey Hepburn főszereplésével. Máig legismertebb műve azonban minden bizonnyal az 1965-ben megjelent Hidegvérrel. A könyv megírásáról és magáról az íróról is készült film, mégpedig a 2005-ös Capote, melynek címszerepéért az azóta elhunyt Philip Seymour Hoffman megkapta a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját (a Golden Globe és a BAFTA mellett).

Truman_Capote.jpgTruman Capote

A Hidegvérrel fő mozgatórugója egy gyilkosság, illetve pontosabban négy gyilkosság. 1959. november 15-én ugyanis a Kansas állambeli Holcomb kisvárosában Richard Eugene Hickock és Perry Edward Smith (úgy tűnik, a gyilkosoknak mindig három nevük van) megölték a sokak által szeretett és tisztelt farmert, Herbert Cluttert, feleségét, Mrs. Cluttert, valamint két gyermeküket, Kenyont és Nancyt. A gyilkosságok menete igen kegyetlen és vérfagyasztó volt, az áldozatokat házuk különböző szobáiban egyenként megkötözték, majd közvetlen közelről puskával fejbe lőtték őket. A mészárlás oka ismeretlen volt, a tettesek után alig maradt nyom. 1965. április 14-én aztán a két tettest, Hickockot és Smitht felakasztották a lansingi fegyházban. A két esemény közötti bő öt év, és a szóban forgó hat ember élete és halála adja Capote tényregényének témáját.

clutter house.jpgA Clutter-ház, Holcomb, Kansas, USA, 2009. (forrás: Welles Photo, Flickr)

A regény ugyanis hangsúlyosan tényregény, ezzel a műfajjal pedig Capote valami egyedit teremtett. A kötet megírását (ami eredetileg egy 300 szavas újságcikk volt) szinte emberfeletti kutatás előzte meg és kísérte végig (ezt dolgozza fel a már említett Capote című film). Ennek eredményeképpen a tényfeltáró újságíró szerepében megjelenő szerző a legapróbb részletekig feltárja az eseményeket, így a könyv jelenetei teljes egészében megegyeznek a valósággal, az ilyen jellegű ábrázolásban az írót számtalan, - többek között - a tettesekkel elkészült interjú is segítette.

A Hidegvérrel ily módon egy egészen egyedi kötet, ami egyedi élményt nyújt. Hiszen a szokásos irodalmi nézőponttal ellentétben -  amikor a szerző egy regényötletet, egy kitalált cselekménysort ruház fel a valóság látszatával - itt a valóságot kell regénnyé varázsolnia az írónak, hogy ne fulladjon a történet a pontos tények, történések és számok rideg és unalmas mocsarába. Ezt a feladatot csillagos ötös osztályzattal végzi el Capote, tanúbizonyságot téve írói zsenialitásáról. A kötet szerkesztésének, nézőpontváltásainak, időbeli ugrásainak és az író stílusának köszönhetően bő négyszáz oldalának egészében képes az olvasó figyelmének legteljesebb fenntartására. Capote mindig a nehezebb utat választja, és teljes spektrumában ábrázolja az eseményeket, és a szereplőket is, ily módon mind a négy áldozat, mind pedig a két tettes előéletével is nagy alapossággal megismerkedhetünk, az események tűpontos feltárása mellett.


A Newsweek angol nyelvű dokumentumfilmje az eseményekről

Capote műve amellett, hogy tényregény, és egy konkrét eseménysornak állít egyfajta lenyomatként emléket, szinte akaratlanul korrajz is, az ötvenes évek vidéki Amerikájának bemutatása, álmaival, vágyaival és mindennapjaival. Mindemellett olyan kérdésekről való elmélkedésre ad okot, mint a véletlen, esetleg Isten szerepe az egyes emberek sorsában; a gyermekkor, annak körülményei, és a szociális háttér, környezet hatása egy ember felnőtt jellemére; vagy éppen a halálbüntetés kérdésköre. A Hidegvérrel egy különleges, alapos, sokrétegű és érdekes könyv, amit igazi élmény olvasni, olyanból pedig a jó könyvek között sem sok akad.

10/10

Truman Capote: Hidegvérrel
422 oldal
Európa Könyvkiadó, 1985.
Fordította: Szíjgyártó László
Eredeti cím: In Cold Blood

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr936918841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása