Librarium

Librarium

Ördögi átváltozás

2013. szeptember 02. - winrudi

Tavaly nyáron, egy amerikai szupermarketben (Target) a leértékelt könyveket túrva akadt a kezembe Joe Hill kötete, a Horns, 25.99$ helyett 3.97$-ért. Egy percig nem volt kérdés, hogy megveszem-e a korábbról ismert, izgalmasnak tűnő kötetet. És hogy ki is az a Joe Hill? Stephen King legidősebb fia.

Horns_Cover.jpeg

Joe Hillstrom King (1972-) Stephen és Tabitha King írók gyermeke, öccse, Owen szintén író. Hill írói nevében tudatosan hagyta el édesapja családnevét, így akarta elkerülni, hogy kizárólag az alapján érjen el sikereket. A rokoni kapcsolatot végül 2007-ben ismerte el nyilvánosan. A magyarul 2012-ben az Európa Kiadónál Szarvak címen megjelent könyv Hill második regénye. Ezt megelőzően egy novelláskötete jelent meg 20th Century Ghosts címmel, első regénye A szív alakú doboz (Heart-Shaped Box). Harmadik regénye idén áprilisban jelent meg az Egyesült Államokban NOS4A2 (ejtsd: Nosferatu) címmel. A több idősíkban játszódó történet főszereplője egy anya, aki egy gyilkostól próbálja megmenteni fiát. Joe Hill nem csak prózában alkot, ő a Locke & Key képregény sorozat szerzője is.

A 2010-es Horns filmadaptációja is készül a francia Alexandre Aja rendezésében, a főbb szerepekben A fekete ruhás nő után ismét horrorban mutatkozó Daniel Radcliffe, valamint Juno Temple, Max Minghella, James Remar és Kelli Garner látható majd. A történet főhőse Ignatius William Perrish, egy jómódú család kisebbik fia, aki egy alkoholgőzös éjszakát követően a tükörbe pillantva arra ébred, hogy szarvai nőttek. Ez azonban nem minden. Ig bárkivel is találkozik, az őszinte vele és a legrosszabb gondolatait közli: mindenkiből előhozza az ördögit, a gonoszat. Ez a vonás eredményezi a regény talán legérdekesebb szakaszait, kiderül, hogy mélyen legbelül mindenkiben előfordul ártó szándék, legyen szó nagymamáról, papról, vagy kisgyermekről. Ha ez nem lenne elég, hősünk érintés útján nemcsak az emberek gondolatait, de a múltjukat is maga előtt látja, e tulajdonságának nagy hasznát veszi a múlt feltárásában. A fentiekhez társul még, hogy Ig egy vasvillával mászkál és útját folyamatosan kígyók kísérik. Alakul a kafkai átváltozás modern formája.

DANIEL-RADCLIFFE-HORNS.jpgDaniel Radcliffe a film forgatásán (forrás: Entertainment Weekly)

Ig jelenére mázsás súlyként nehezedik rá egy múltbéli tragédia: barátnőjét, Merrint egy erdőben megerőszakolták, majd brutálisan meggyilkolták. Gyakorlatilag mindenki Igre gyanakszik, még családtagjai is; az eset bizonyítékai tehetős szülei befolyásának köszönhetően egy tűzesetben egytől egyik elpusztultak, ők kizárólag így látták biztosítottnak fiuk büntetlenségét. Ig reménytelennek tűnő jelene, melyben Merrin gyilkosának felkutatására és helyzetének feltárására indul, visszaemlékezésekkel keveredik, gyermekkoruktól kezdve egészen a gyilkosság estéjén történt események több nézőpontból való végigkövetéséig. A regény tehát több idősíkban játszódik, Ig jelenét meghatározó múltja is alapos bemutatásra kerül.

Joe-Hill.jpgJoe Hill (fotó: Shane Leonard)

A Horns jól megírt regény, az apa személyének ismerete nélkül is King jutott volna eszembe a hangulatáról, le sem tagadhatják egymást. A cselekményvezetés eléggé hullámzó, váltják egymást a kissé ellaposodó és újra felpörgő szakaszok, mindenképpen ráérős utazásra és ne fejvesztett rohanásra számítson a leendő olvasó; azonban a kitartás meghozza gyümölcsét, ugyanis nagy fordulatokat és meglepetéseket is tartogat a kötet. A Horns egy különleges, emlékezetes és végül egészen transzcendentális síkra emelkedő regény, de nem horror. Persze mégis az, hiszen jócskán akad benne a gusztustalanabbnál gusztustalanabb jelenetből is, ennek ellenére a regény nem más, mint tragikus dráma. Méghozzá a súlyosabb fajtából.

10/9

Joe Hill: Horns
370 oldal
William Morrow, 2010.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr175489286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása