Librarium

Librarium

Fizika kezdőknek

2013. július 17. - winrudi

Stephen Hawking könyve, Az idő rövid története újra bebizonyította mennyire jó kezdeményezés a várólista csökkentés, mert bár nagyon érdekelt a kötet, enélkül elég nehezen vettem volna rá magam, hogy elolvassam. És milyen rosszul tettem volna.

B195385.JPGStephen Hawking (1942-) angol elméleti fizikus, sokak szerint a ma élő egyik legnagyobb koponya bolygónkon, de talán az egész univerzumban is, aki fizikai állapotával gyökeres ellentétben álló intellektuális képességeivel hívja fel magára a figyelmet. Tudományterületén belüli munkásságán kívül híres arról, hogy mind felnőttek, mind pedig - lányával közösen - gyerekek számára írt ismeretterjesztő kötetekkel próbálja okosítani a tömegeket. Hawking kétszer nősült, mindkét feleségétől elvált, három gyermeke és három unokája van. 21 éves kora előtt amyotrophiás laterosclerosist, azaz Lou Gehrig-kórt állapítottak meg nála, ez a mozgatóidegek elsorvadásával járó neurodegeneratív betegség. Ez ugyanaz a kór, amiben a történész Tony Judt is elhunyt, sajátossága, hogy általában a diagnózist követően tíz évnél többet nem él a beteg, Hawking több mint fél évszázada küzd vele. Hawking mára egy elektromos tolószékbe kényszerült, és csak egy gép segítségével tud kommunikálni a külvilággal. A populáris kultúrában újra és újra feltűnik, így többször szerepelt a Simpson családban, a Futuramaban, a Star Trekben vagy a Big Bang Theoryban. Képmását elkészítették LEGO-ból, és megformázták a londoni Madam Tussaud panoptikumban is.

A barátnőm megfogalmazásában a kötet Physics for Dummies, és valóban: a kötet olvasása során legtöbbször komplett idiótának éreztem magam, vagy azért mert bizonyos dolgokról még csak nem is hallottam, vagy mert bár tudtam róla, de nem értettem, hogy vele kapcsolatban mi miért történik. Erre az érzésre, mármint hogy hülyének tartjuk magunkat alaposan fel kell készülnie mindenkinek, aki a kezébe veszi Hawking könyvét.

Ami alighanem egyébként remek könyv, én nem fogok erre teljességgel rájönni, ugyanis még puszta olvasmányként is nehéz értékelni, nem hogy ősbölcsészként bármilyen szakmai meglátást vagy észrevételt mernék, akarnék vagy tudnék tenni. Annak ellenére, hogy időnként emberfeletti koncentrációt igényelt az olvasása, és heveny fejfájást okozott az agytekervényeim csikorgatása, Hawking érdekesen és a lehetőségekhez mérve érthetően szól a magamfajtához is, aki a kötetet forgatva azon kapja magát, hogy nekiáll komoly szándékkal gondolkodni olyan jelenségeken, amiknek a létezéséről öt perccel azelőttig még csak nem is tudott.

v2pg22-selling+out-pa.jpgStephen Hawking (forrás: The Independent)

A könyv témái között olyanok szerepelnek mint tér, idő, a világegyetem tágulása, csillagászat, fekete lyukak, időutazás, féregjáratok vagy a képzetes idő. Sikerként könyvelem el, hogy volt amit sikerült felfognom, volt amit úgy tűnt, felfogtam, később kiderült, hogy talán mégsem. Az biztos, hogy érdemes lenne valamikor újraolvasni, mert úgy érzem arra is nehezen emlékszem vissza, amit megértettem. A több, fent is említett téma két nagy egység köré tömörül, az egészen apró részecskék és az elképzelhetetlenül nagy világegyetem köré, számomra utóbbi nem csak érthetőbbnek, de érdekesebbnek és izgalmasabbnak is bizonyult.

A könyv stílusa nagyon jó, szemléletes, az elméletek megvilágítására józan paraszti ésszel felérhető példákatvarolista2013-225x300.jpg használ, miközben a szerző remek humorérzékéről is tanúbizonyságot tesz, kiegészítve egy jó adag (ön)iróniával. Hawking előszeretettel köt fogadásokat tudóstársaival, általában saját munkássága ellenében: ha már több év, évtized kutatómunkája kárba vész és megcáfolásra kerül, legalább egy fogadás megnyerésével és néhány dollárral legyen gazdagabb. Szerencsére fogadásait általában elveszíti. Másik remek tulajdonsága a szerénysége, a fizika legnagyobb alakjait és az általuk viselt címeket, pozíciókat tárgyalva mindig szinte zárójelesen veti oda, hogy mellesleg ezeket a címeket most ő viseli. Az eredetileg 1988-ban megjelent művet a  szerző egyébként többször bővítette, - ahogyan megváltoztak bizonyos dolgok a tudomány előrehaladásával -  melyet óriási példányszámban adtak már el az egész világon.

Hawking könyvének elolvasása után azt hiszem még inkább becsülöm a fizikusokat, ezeket a számomra általában felfoghatatlan témákkal évtizedeken át foglalkozó, kétségkívül nagyon hasznos emberi lényeket. Ha valaki a fent említett témákban valamit kezdőként szeretne olvasni, feltétlenül Hawking könyvével kezdje, ugyanígy tegyen aki konyít valamit a fizikához, de kíváncsi a szerző zsenijére. Egyikük sem fog csalódni, ám készüljenek fel: az önostorozás és a fejfájás garantált.

10/9

Stephen Hawking: Az idő rövid története
240 oldal
Akkord Kiadó, 2004.
Fordította: Molnár István, Egri Győző
Eredeti cím: A Brief History of Time

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr435409339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gono 2013.07.18. 00:09:21

Az idő még rövidebb története, az aktualizált és még emészthetőbbé tett kiadás.
Nem értem miért nem arról ír a recenzens.

Aki meg kedvet kapott a témához, annak Einstein összegyűjtött leveleit is mindenképp érdemes.
Ennek a stílusa is sokkal magával ragadóbb.

Kelly és a szexi dög 2013.07.18. 07:41:12

A South Park-ban is emlékezeteset alakított...

Measurer 2013.07.18. 08:09:16

Hm.. megvárnám Osvaldo Noé Golijov "Az idő rövid története" alapján készülő operájának Metropolitan-előadását, talán megzenésített formában könnyebb lesz megemészteni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.18. 09:25:04

Van még más fizikus zseni is... :)

NEWTON

Fenn a fán egy alma ring,
Alatta nagy elme reng.
Hintázik egy kört Isaac,
S imbolyog a kerti szék.

Két fül s nem ám elme hall
Zajt, midőn az alma hull.
Tudósunknak feje fáj
S bőg: Fáknak e faja fúj!!!

Dühtől úgy elfeketül,
Mint túl well-done fóka tál,
Ám ekkor e vén Zorró
Rájön: Hoppá, vonzerő!

Fára mászva felkiált,
S ágról, hol fajd-falka ült,
Kis g-vel szel levegőőőőőt…
Puff! s címet kap, lovagit.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/04/newton.html
:)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.18. 09:36:30

ah, egy újabb mesekönyv!

kérdezhetek?
ja nem, tudom, a tudomány nevű szektának tilos kérdéseket feltenni, és aki kételkedik a meséiben, azt tömlöcbe vetik,mint geréb ágnest, vagy ideggyógyintézetbe, mint semmelweis ignácot :x

Gazz 2013.07.18. 09:45:02

Valóban többször el kell olvasni a könyvet, nálam a WC-ben volt elérhető helyen, s bár rövid, de többször is elolvastam.
Viszont pár dolog azóta megdőlt, ami a könyvben van.

nnnnnnnn 2013.07.18. 09:47:09

@wmiki: kérdezz majd én válaszolok.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.07.18. 10:17:50

"... az önostorozás és a fejfájás garantált."

Ahogy a matematikához, a fizikához sem vezet királyi út. Ezt nem lehet csak úgy néhány könyv elolvasásával megemészteni, többet kell vele foglalkozni, az adott témával kapcsolatos feladatokat, problémákat kell megoldani. A Hawkinghoz hasonló embereket nem csak az különböztet meg másoktól, hogy zsenik, hanem az is, hogy adott problémák és rengeteg zsákutca után sem adják fel. A fejfájás ennek velejárója, ezen túl kell lépni, és a felmerült problémákat ugródeszkának tekinteni a jövőben elért sikerhez és megértéshez. Amúgy sajnos ehhez hozzájárul az, hogy a természettudományokat - tisztelet a kivételnek - általában nagyon rosszul tanítják, túlságosan a magolós részre helyezik a hangsúlyt, holott a problémamegoldó-képességre, a helyes kérdésfelvetésre, megértésre stb. kéne koncentrálni. A könyvet nem olvastam, de szerintem beszerzem, még nekem is mutathat újat :).

Iván_a_muzsik 2013.07.18. 11:42:42

Én még olyanról soha nem hallottam, hogy valaki elkezdett volna villamosmérnöki tankönyveket olvasni ,csak úgy ok nélkül ,vagy teszem agrármérnöki ismereteket habzsolni. Mert hát csak úgy ugye? Bezzeg a fizikát,na az más persze… Amúgy a legtöbb ember azért olvas Hawking vagy Einsteint mert úgy gondolja hogy ettől majd nagyon okos lesz, lesz mivel dicsekedni ,illetve ezzel kiválthatja mások elismerését. Amúgy Hawkingnak nem sok köze van a fizikához hiszen egyrészt kijelentette hogy a posztmodern fizika színtiszta matematika. Sőt a fizika csupán a matematika kísérleteket leíró nyelvezete, szerinte. Amúgy ha valaki egy picit is műveltebb , tájékozottabb műszaki és természettudományos téren akkor azért az ő erősen laikusokra kihegyezett stílusán azért erősen bosszankodik… Ugyanis ha az ember egy kritikus , a tudományos celebekkel szemben gyanakvó ,és szkeptikus akkor elég idegesítő egy nagyjából mesekönyvet olvasni ahol a nagy mesélő megmondja a tuttit… ?! Minek érvelni ,minek egy megalapozott állítás ,bizonyítékon alapuló erős következtetés, releváns szempontok ,alapján történő álláspontok magyarázata ,azok ütköztetése ugyan minek?! Igazam van és kész..! Hogyan lehet matematikai sejtéseket tényként közölni , gyenge hipotéziseket elméletnek hazudni , rosszul teljesítő ,könnyen sérülő ,tucatnyi előfeltevéssel és megkötéssel is alig működő matematikai konstrukciókat törvényként beállítani nagyon nem menő, a szkeptikusokat pedig hülyének tettetni még annyira sem menő . Ezs semmi egyéb mint tudományos pornóműfajába tartozó ponyva naiv érdeklődőknek . A ,műfaj aminek a lényege hogy sokszor előforduljanak benne a következő szavak: szuperszimmetria, szuperhúr, húrelmélet ,spec. rel. ált. rel. , tér-idő , 1- 21 dimmenziós tér-idő , időutazás, kvantumgarvitáció ,hurokgravitáció, szubatomi , tachion ,foton,bozon , hadron, fénysebesség, feketelyuk, fehértörpe ,neutroncsillag, kvazár, pulzár kvantum szingularitás. HA ezek szerepelnek akkor biztos hogy két percen belül kommentek tucatjai fognak záporozni ,akkor a egy másodfokú egyenletet nem tudnak megoldani ,de nem félnek elmagyarázni a fizika rejtett összefüggéseit. HA valakit érdekel a nem hájpolt fizika ajánlom :Mi a gubanc a fizikával? című könyvét. Csak egy nagyon kicsit hitelesebb.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.18. 12:40:51

Én imádom a fizikát (meg a matekot is). Részben ezért lettem mérnök. Ugyanakkor hiszek Istenben és a Bibliában is. Hawkinggal ellentétben én azt vallom, hogy a világot, a benne lévő fizikai törvényekkel együtt Isten teremtette, tehát amikor egy természettudós a természeti törvényeket kutatja, nem tesz mást, mint Isten tervét ismeri meg egyre jobban. :)

szanalmas 2013.07.18. 13:00:47

index.hu/tudomany/2013/07/18/megsem_tagul_az_univerzum/

Az elméleti fizika közelebb áll a sci-fi-hez és a filozófiához, mint a fizikához! hihi

Sadist 2013.07.18. 13:09:56

@wmiki: Egyél szart és dögölj meg :)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.18. 13:17:41

@Sadist: nagyon jól érvelsz, látszik, ogy igazi liberális demokrata vagy... :x
persze nálatok az is csoda, hogy az írás olvasást sikerült beidomítani nektek

tessék:
@$$$=$$$: miért van gravitáció? mi az anyag? mi a fény? mi tartja össze a részecskéket? miért mozognak? miért léteznek?
a tudomány mindent tud a világról? ott minden bizonyítva van? ha valami bizonyítva van, hogyan derül ki róla, hogy nem igaz? mi a bizonyíték?

Sadist 2013.07.18. 13:48:12

@wmiki: Molesztált a fizika/biológia/kémia tanárod? Vagy anyád megvonta tőled a csecsét? Miért vagy szellemileg egy marék száradt molylepke szintjén? Isten akarta így?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.18. 14:03:50

@Sadist: :x
biztosan sokan meglepődnek a környezetedben, hogy te már tudsz beszélni, ezért elnézést is kérek, hogy eretnek kérdéseimmel megzavartad a vak hitedet, és az esetlen álomvilágodat

még 500-600 év, és talán nálad is elmúlik ez a fanatizmus, addig meg sok sikert az 1. osztályhoz!

Sadist 2013.07.18. 14:12:13

@wmiki: Tehát mindez egyszerre. Kibaszott szar gyerekkorod lehetett :( Szánlak miatta. Szép napot!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.18. 16:05:50

@Sadist: :x
az látszik, hogy te aztán mindent tudsz a szar gyerekkorról...
mondjuk nálad jó sokáig tart :(

különvélemény 2013.07.18. 16:24:45

@szanalmas:
Kár, hogy több bizonyíték is van a tágulás mellett, mint a színképeltolódás.

Szóval a csákó csak egy kis feltűnést akart magának.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.19. 14:18:30

@különvélemény: jah... pl. színes rajzok, mint a kis hercegben...
a tudományban az is bizonyítéknak számít :x

brlv24 2013.07.24. 02:34:38

@wmiki: "miért van gravitáció? mi az anyag? mi a fény? mi tartja össze a részecskéket? miért mozognak?"

Mondjuk ez mind benne van a fenti könyvben, de egyébként ezeket már 1 milliószor megválaszolták neked. Ha nem érdekel a válasz inkább fel se tedd!:)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.24. 13:26:01

@brlv24: lol
idéznéd azokat a részeket, ahol ezeket megmagyarázza?
lehet emlékezetből is **
köszi

Sadist 2013.07.24. 14:04:58

@wmiki: Na, megittad már a kénsavat?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.24. 20:45:15

@Sadist: :0
ez a magyarázat?
vagy csak kipróbáltad, hogy tudsz-e még írni?

Sadist 2013.07.25. 08:46:36

@wmiki: Kérdeztem valamit: megittad már a napi kénsav adagodat?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.25. 09:13:39

@Sadist: jah értem, próbálgatod, hogy tudsz-e még írni

egész jól megy, vannak csimpánzok, akik nem ennyire ügyesek ^^

Gyingizik 2015.05.02. 16:03:20

Ez egy populár-materialista, neoliberálnyik propaganda könyv. Népszerű neo-materializmus a McDonalds-Xbox generációnak. Gondosan felépített figurával, akiről a közelmúltban életrajzi film is készült. Ő az aki "nagyon-nagyon okos, csak tolószékben él, és beszédszintetizátorral beszél" stb. Neo-materialista, mentális wich-doctor sznoboknak. Könyve semmitmondó frázisok gyűjteménye, mint amikor a Star Trekben bölcselkedik Picard kapitány.
süti beállítások módosítása