Librarium

Librarium

Várólista csökkentés - 2013

2013. január 01. - winrudi

A 2012-es várólista csökkentés félsikeres teljesítésének tegnapi leírását követően itt az ideje, hogy immár az új esztendőben bemutassam, hogy az idei kihíváson melyik tizenkét kötettel veszek részt. Van, amit elhagytam a tavalyi listáról, van, amit átemeltem, és persze sok az új könyv is, miközben igyekeztem tanulni a tavalyi hibákból.

varolista2013-225x300.jpgA várólista csökkentést külföldi mintára évek óta hirdeti meg Lobo a blogján, tavaly vettem részt először az eseményen, nem túl sok sikerrel, de most újra nekirugaszkodom. Összességében igyekeztem elkerülni az ezeroldalas köteteket, és inkább rövidebb regényeket választottam, valamint büszke is vagyok magamra, hiszen a könyvek fele, pontosan hat kötet magyar író tollából származik. Nézzük meg részletesen, ábécérendben, hogy melyik az idei 12 könyv:

1. Bodor Ádám: Sinistra körzet

Az erdélyi magyar író könyve, mely egy a Kárpát-medence területén játszódó antiutópikus történet, régóta pihent a várólistámon, majd egy hirtelen elhatározásból került az idei tizenkettőbe. Egyrészt nagyjából 150 oldal, másrészt nagyon kíváncsi vagyok rá, harmadrészt a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán ingyenesen hozzáférhető. Ezt a kiadást olvasom majd el e-könyv olvasón.

2. Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül

Karinthyt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, 200 oldal körüli remekműve nagyon rég elolvasásra vár. A könyv az író agydaganatának felismerésével indul, majd az operáció és a felépülés napjait örökíti meg. Nagy hiányosság, hogy eddig kimaradt, végre most sorra kerül. A kötet nincs meg, úgyhogy kölcsönkönyv vagy Szabó Ervin Könyvtár lesz belőle.

3. Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére!

Az amerikai szerző könyve már a tavalyi csökkentésbe is majdnem bekerült, legalább egy éve nálam van egy kölcsönpéldány, idén végre visszaadhatom majd. A regényből, melynek színhelye egy elmegyógyintézet, szereplői pedig az ápolók és az ápoltak, nagy sikerű filmváltozat is készült Milos Forman rendezésében, Jack Nicholson főszereplésével.

4. Kondor Vilmos: A budapesti kém

A titokzatos író krimisorozatának harmadik kötete (a Budapest Noirt és a Bűnös Budapestet követi) vagy másfél éve pihen a polcomon. A második rész a tavalyi várólista csökkentésben szerepelt és ezzel biztosította, hogy ha lassan is, de folyamatosan haladjak a könyvekkel (a sorozatok rendszeres követése sem könyvekben sem mozgóképen nem az erősségem).

kondor_vilmos_a_budapesti_kem_b1-b4.jpg

5. Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd

Vonnegut könyve már tavaly is a listámon szerepelt, ez az egyik kötet amit átemeltem az ideire. Évek óta meg akarok ismerkedni a szerzővel, ami eddig mindig elmaradt, ezt a könyvét választottam első olvasmánynak. Valószínűleg könyvtárból olvasom majd.

6. Mario Vargas Llosa: Pantaleón és a hölgyvendégek

A 2010-es Nobel-díj győztes perui író könyve egy szatirikus mű arról, hogyan szerveznek meg a hadsereg számára egy hölgyeket szolgáltató hálózatot, hogy a katonák levezethessék nemi vágyaikat. A könyv egy antikvár példánya régóta megvan, ezt olvasom majd el.

7. Robert Merle: Íme, a király!

Merle történelmi Francia-história sorozatának negyedik kötete a tavalyi lista szereplője is volt, legalább négy éve húzódik a sorozat folytatása, mint mondtam, nem erősségem a sorozatok egyenletes követése, mindig közbejön valami olvasnivaló. A könyv megvan, sőt a következő rész is, úgyhogy semmi sem tarthat vissza.

pantaleón.jpg8. Romano Rácz Sándor: Cigány sor

Egy barátom ajánlására fogom elolvasni ezt a rövidke, ám állítólag nagyon jó, hasznos és tanulságos könyvet, amit tőle majd kölcsön tudok kérni. Ez az egyetlen nem fikciós mű a listán, egy könyv, melyben egy cigány ember vezet be a cigány kultúrába, segítve ezzel a megértést és az elfogadást. Kíváncsi vagyok.

9. Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei

Szintén tavalyi versenyző, a könyv évek óta a polcomon van, mind átvitt értelemben, mind fizikálisan. Rushdietól még semmit nem olvastam, India iránti fokozott érdeklődésem az oka, hogy ezzel a kötettel kezdem. Talán ez a leghosszabb regény az idei tizenkettőből, 750 oldalával azonban még mindig nem egy Monte Cristo grófja, vagy A nyomorultak.

10. Stephen W. Hawking: Az idő rövid története

Korunk egyik legokosabb emberének, a tolószékbe kényszerült elméleti fizikus Hawkingnak ez a rövid könyve könnyen érhetően tárja a közönséges halandó elé fizika, idő, fekete lyukak és hasonló témákkal kapcsolatos kérdések magyarázatát. Az érthetőségre nagy szükségem is lesz, mert kevés dolog áll tőlem távolabb, mint a fizika. Könyvtári, vagy kölcsönpéldányt olvasok majd el.

11. Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér

Az erdélyi magyar író nehezen meghatározható műfajú könyve naplójegyzetszerű formaiságával az ötvenes-hatvanas évek világába enged bepillantást sajátos szemüvegen keresztül. Valamelyik könyvcserén jutottam hozzá a kötethez, amit olvasok majd.

12. Szerb Antal: Utas és holdvilág

A szerző általam elsőként olvasott könyve, A Pendragon-legenda mindjárt egyik kedvencemmé vált, ahogyan az író is legkedveltebb alkotóim sorába emelkedett olvasmányosságával, érdekfeszítő történetvezetésével és lehengerlő humorával. Kötelező volt az idei listába egy könyvét felvennem, azt hiszem ezután minden évben így teszek. Könyvtári vagy kölcsönkönyvet olvasok majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr174990405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása