Librarium

Librarium

Könyvfesztivál, huszadszor

2013. április 01. - winrudi

Idén immár huszadik alkalommal kerül megrendezése április 18. és 21. között a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A Jubileumi Könyvfesztivál a Fogadó helyett elegánsabb és modernebb helyszínt, a D épületet kapta meg. A fesztivál díszvendége idén Olaszország, valamint a francia író, Michel Houellebecq lesznek.

konyvfesztivallogo.jpgA XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált Áder János köztársasági elnök nyitja meg április 18-án délután, a Millenáris Teátrumban. A fesztivált idén a Millenáris D épületében rendezik meg (régi Csodák Palotája), ami a B épülettel (volt Jövő Háza) található egy fedél alatt. Olaszország díszvendégsége annak viszonzása, hogy jövőre nagyszabású magyar kulturális évad lesz az országban. A fesztivál keretein belül tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Európai Unió tagországainak fiatal tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvényt az Európai Unió 27 országa közös elhatározásból, együttes vállalkozásként szervezi.

A Könyvfesztiválra kilátogató érdeklődő 500Ft-os, a helyszínen levásárolható belépőjegy ellenében vehet részt a rendezvényen, ahol író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások és filmvetítések várják. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat.

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége a világhírű francia szerző Michel Houellebecq lesz. A regény-, esszéíró és költő, akinek művei már magyarul is megjelentek, - így ismerős lehet, ha máshonnan nem, hát a facebookos Kiábrándult értelmiségi képéről -  mint az Elemi részecskékA csúcson, az Egy sziget lehetősége, illetve A térkép és a táj, most először találkozik a magyar olvasóival. Látogatása alkalmából hazai kiadója, a Magvető megjelenteti Lanzarote című könyvét. A fesztivál nyitónapján Tarlós István főpolgármester adja át Michel Houellebecq-nek a Főváros és az MKKE közös elismerisét, a Budapest Nagydíjat. Az esemény kapcsán laudációt mond Bartis Attila, amit pódiumbeszélgetés követ a díszvendég-író és Forgách András részvételével.

konyvfesztival_wikipedia_vadaro-bp01.jpgforrás: wikipedia.hu

A zárónapon, április 21-én ünnepélyes keretek között adják át a könyvipar elismeréseit, így a II. kerület Önkormányzatának Budai-díjait, melyeket az oktatást leghatékonyabban szolgáló könyv, illetve hangoskönyv kiadója vehet át. Az MKKE Elnöksége az Egyesülés tagjainak titkos szavazata alapján ítéli oda az Év Kiadója, az Év Vidéki és az Év Fővárosi Könyvesboltja szakmai díjakat, idei újdonságként a Supka Géza Alapítvány és a Magyar Lapkiadók Egyesülete olvasásnépszerűsítő pályázatának eredményhirdetése, valamint az Év hangoskönyves hangja díj átadására is ekkor kerül majd sor.

A Könyvfesztiválról, melyen számos hazai és külföldi szerző dedikál majd - mások mellett Michel Houellebecq, Hannu Rajaniemi, Spiró György, Lackfi János, Vidra Gabriella, Háy János, Grecsó Krisztián, Kukorelly Endre, Bartos Erika, Liptai Claudia, Szabó Győző, Csernus Imre, Szécsi Noémi, Böjte Csaba, Vámos Miklós, Konrád György, Vámos Miklós, Csányi Vilmos, Romsics Ignác vagy Benedek Szabolcs - a rendezvény honlapján tudhatunk meg többet. Részvételi szándékunkat molyon is jelezhetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr485187931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása