Librarium

Librarium

Menekülés a valóságból

2013. január 18. - winrudi

Samanta Schweblin nevére pillantva sokan a kortárs német nyelvű próza új alakjára számítanak, de számukra nem várt fordulatot jelenthet amikor megtudják, hogy A madárevő című novelláskötet szerzője Buenos Airesben látta meg a napvilágot. A cím már nem ennyire megtévesztő, a novellák legalább annyira abszurdak és felzaklatók, mint ahogyan azt előzetesen várnánk.

madárevő.jpgFelmerülhet a kérdés, hogy mégis mi annyira abszurd abban, ha valaki madarakat eszik? A vegetariánusokat nem számítva elég sokan szeretik mondjuk a sült csirkét. Ez így igaz, de mindjárt más a helyzet, ha valaki élő, házi énekesmadarakat kebelez be tollastul-csőröstül...

Samanta Schweblin (1978-) argentin írónő első magyarul megjelent műve ez a tizenöt, hosszabb-rövidebb elbeszélést tartalmazó könyv, mely egyébként a szerző második novelláskötete, és a magyar mellett többek között német, cseh, francia, portugál, szerb és svéd nyelvre is lefordították. Schweblin a Buenos Airesi Egyetemen végzett film szakon, jelen művéért 2008-ban elnyerte a Casa de las Americas díját, a legkiemelkedőbb latin-amerikai kulturális alkotásért.

A címadó elbeszéléshez hasonlóan a másik tizennégy történet eredeti címe is megtalálható a tartalomjegyzékben, megmutatva ezzel a spanyolul egy kicsit is tudó olvasónak, hogy a fordító, Kertes Gábor milyen kiváló munkát végzett, elég csak a Minőségét megőrzi (Conservas) igen frappáns és többértelmű címfordítást kiemelni ennek bizonyítására. A kötet színvonala kissé vegyes, egészen kiváló (Pillangók, Minőségét megőrzi, A madárevő, Utolsó kör, A sellőférfi, A dolgok mértéke, Walter, a bátyám, A föld alatt, A pusztán), és átlagos (A télapó ma nálunk alszik, Aszfalthoz csapódó fejek, Lassan elfogy a lendület) novellák keverednek érdektelen, túlzottan nehezen, vagy szinte egyáltalán nem értelmezhető (Irman, A kubikos, Mint a dühöngő pestis) elbeszélésekkel.

Némely történet megértésének, befogadásának mindenképpen hasznára válna, ha lassan haladva, az egyszerre csak egy elvét követve olvasnánk, de sajnos nekem ez első olvasásra nem sikerült: olvasás közben egyre kíváncsibb lettem e furcsa elme újabb és újabb rejtelmeire és ötleteire. A novellák általános jellemzője a remek alapötlet és a végtelen tömörség mellett talán a kismértékű kidolgozatlanság is, ez alatt leginkább a hosszúságot értem, hiszen némely ötletre akár rövidebb regényeket is fel lehetne fűzni.

butterfly Paul villinski.pngForrás: Paul Villinski

A fiatal argentin írónő novelláinak állandó vendége az abszurditás, mely időnként örkényi magaslatokba hág, nem mellőzve időnként a morbid vonásokat sem, lesz olyan olvasó, akinek némely történet egyszerűen túl sok lesz majd. Mindemellett az abszurditás azonban nem a történetek világának egészére, mindig csak egy-egy összetevőre terjednek ki. A legjobban sikerült novellák egy részében (Minőségét megőrzi, A madárevő, A sellőférfi) megfigyelhető jelenség, hogy valamely negatív történés, trauma, élethelyzet következtében mintha egy seb keletkezne a valóság bőrfelületén és ebből a hasadékból bukkan fel, ezt az űrt tölti be az abszurditás.

A szerző soha nem ad magyarázatot a meglepő történésekre, nem magyarázza el, hogy mi miért van, mindent kész tényként közöl, ő csak elmondja az olvasónak. A már említett jellemzők mellett előfordulnak szimbolikus elemek is, ezzel az egyik legegyedibb és legszebb történetet (Pillangók) eredményezve.

A madárevő egy furcsa, groteszk és egyedi hangulatú, időnként hullámzó színvonalú, néhány briliáns történetet felvonultató, érdekes és letehetetlen történetfüzér, melynek furcsa jelenetei az olvasást követően még nagyon hosszú ideig velünk maradnak.

10/8

Samanta Schweblin: A madárevő
200 oldal
Nyitott Könyvműhely, 2010.
Fordította: Kertes Gábor
Eredeti cím: Pájaros en la boca

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr615026223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása