Librarium

Librarium

Nemes Nagy Ágnes: Amerikai napló

2012. szeptember 26. - winrudi

Iowa, 1979. Így szól az írónő rövidke naplójának alcíme, és valóban: ez az a két tényező, a hol, és a mikor, melyek leginkább meghatározzák a szerző életének négy hónapját átölelő feljegyzéskötetet.

Az Amerikai napló Nemes Nagy Ágnes (1922-1991) költőnő, műfordító naplója, melyet csak halálát követően adtak ki. A kötet az úgynevezett Writing Programon eltöltött idejét mutatja be, melynek keretein belül a világ minden tájáról összesereglett költőkkel, írókkal, írópalántákkal lehetett együtt a magyar szerző.

26 nemes_nagy_amerikai_naplo.jpgA kötet meghatározó eleme egyedi formaisága, mely abból adódik, hogy nem kiadásra íródott. A szöveget címszavak, rövid feljegyzések és tőmondatok alkotják. Ez a sajátos adottság teszi különlegessé és egyben nagyon élvezetessé is a könyv olvasását. Elmaradnak a szépen válogatott jelzők és a hosszú körmondatok, ám a végeredményen még így is érződik: azt tollforgató ember alkotta. A napló olvasásának élvezetét esetemben egy személyes párhuzam tovább növelte, ez pedig nem más, mint hogy nekem is volt alkalmam az USA területén tartózkodni, ahogyan a szerzőnek is. Ez segített igazolni azt, hogy Nemes Nagy Ágnes különösen jó, máig igaz megállapításokat tesz amerikaiakról, európaiakról, szokásaikról és ezen szokások alapvető különbségeiről, legyen szó akár étkezésről, akár egyéb viselkedésformákról.

A könyvet áthathatja a nemzetköziség - számomra mindig - pozitív hangulata is, ami a soknemzetiségű írók egymás mellett éléséből ered, emellett erős bizonytalanságok is felsejlenek a szövegben, melyekre az otthontól való nagy távolság mellett már a nyelvi nehézségek is elegendő okot biztosítanak.

A műről lerí, hogy alkotója nem csak a tollforgatásban jártas, de igen művelt ember is, ezt bizonyítják a megfogalmazások és különféle művekre, egyénekre történő el-elejtett utalások is. Ehhez fűződik az egyetlen negatívum is, ez pedig az irodalmár és nyelvész szakmaiság komolyabb mélységekbe menő megjelenése, a különféle irodalmi előadásokon való részvételből adódóan. Ez időnként kissé unalmas, de a rövidségből adódóan egyáltalán nem zavaró, és ezekkel a részekkel alkot a napló kerek és egységes egészt.

A négy hónap alatt Iowa, Chicago, a Grand Canyon, Las Vegas és New York szerepel a meglátogatott helyszínek listáján, így a mű hangsúlyosan útinapló is, egy hetvenes évekbeli road movie, személyes hangon írott formába öntve.

A Digitális Irodalmi Akadémia honlapján közzétett kiadást olvastam e-könyv formájában.

10/8

Nemes Nagy Ágnes: Amerikai napló

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr604805204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása