Librarium

Librarium

"Az Úristen sem tudná elsüllyeszteni"

2013. november 13. - winrudi

Walter Lord A Titanic pusztulása című kötetét vagy másfél éve nyertem meg a Partvonal Kiadó Facebookos nyereményjátékán, ami a történelem talán legnépszerűbb hajóját elpusztító tragédia századik évfordulójához kapcsolódott. Aztán most egy véletlen folytán a kezembe került, hát gyorsan elolvastam.

lord_titanic.jpg

Az történt ugyanis, hogy nem otthonról kellett bemennem a városba, könyv nélkül meg nem utazom, úgyhogy nagy hirtelenjében erre a példányra esett a választás. Walter Lord (1917-2002) 1955-ös klasszikusa a tragédia egyik legfontosabb krónikása, több mint hatvan túlélő visszaemlékezésének felhasználásával született meg. A szerző egyébként neves amerikai történész volt, a nemzetközi ismertséget ez a kötet hozta meg számára.

A rövidke, szűk kétszáz oldalas kötet a végzetes éjszaka eseményeit követi nyomon pontosan, sok szemszögből, a fűtőtől az első osztályú utason keresztül egészen a kapitány, vagy a hajótársaság tulajdonosának nézőpontjáig. A tragédia részleteinek bemutatása mellett, az ahhoz vezető előzmények, és a későbbi események is szóba kerülnek. Számomra a könyv negatívumát a túlságosan is gyakran változó szereplők, nézőpontok jelentették: talán mindenki aprólékos bemutatása helyett érdemesebb lett volna néhány főbb szereplőt kiragadni, és csak őket részletesen tárgyalni, természetesen a többi információt is megőrizve, csak talán valamivel személytelenebbül. Ekkora szereplőszám felvonultatása mellett ugyanis még a nevek használatával is óhatatlanul személytelenné válnak a karakterek, nehéz mindenkinek önálló személyiséget adni.

Az események tényszerű és pontos bemutatását különféle, az elsüllyesztethetetlenségbe vetett hitről és az osztálykülönbségekről megállapított kiszólások gazdagítják. Utóbbiak nem egyszer igen fals meglátások, természetesen szomorú és elfogadhatatlan, de a korban egyáltalán nem volt meglepő, hogy az első osztályú utasok sokkal fontosabbnak számítottak, akár a másodosztályúaknál, akár a fedélközieknél. Azt pedig különösen hiába ünnepli a szerző, hogy a Titanic-kal együtt az osztálykülönbségek is elsüllyedtek, persze egy mentésnél már nem lennének úgy jelen, mint akkoriban, azonban a különbségek egy sor egyéb tényezőt tekintve manapság is érvényesülnek. Azzal a különbségtétellel, hogy napjainkban az arisztokrácia és a vagyon kettőséből a ranggal és - jó esetben - műveltséggel járó előbbi kiveszett: maradt a pénz. Ez talán még rosszabb, mint azelőtt.

Ezektől a kétségtelenül zavaró, de nem központi szerephez jutó szakaszoktól eltekintve a kötet alapos és izgalmas látlelete a modern kor történelme egyik legemlékezetesebb, az emberek körében jól ismert tragédiájának. Akit - mint ahogyan engem is, már gyerekkorom óta - érdekel a téma, szeretni fogja Lord érdekes és tényekben gazdag könyvét.

10/8

Walter Lord: A Titanic pusztulása
208 oldal
Partvonal Kiadó, 2011.
Fordította: Róna Ilona
Eredeti cím: A Night to Remember

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr245631329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása