Librarium

Librarium

A verebecske mégis leesik

2013. november 04. - winrudi

Az amerikai Mary Doria Russell 1996-os, magyarul most először, az I.P.C. Könyvek gondozásában megjelent műve, a Verebecske olvasmányos, szórakoztató regény, mely súlyos vallási kérdéseket feszeget, és bár néhány fizikai törvényszerűséget elnagyol, mégis vérbeli sci-fi, de annál még sokkal több.

verebecske.jpg

Mary Doria Russell (1950-) Chicagóban született, katolikus neveltetést kapott, ám tizenöt évesen elfordult a vallástól. Hosszú évekig ateista volt, majd miután anya lett, a judaizmus felé fordult. Szülei a hadseregnél dolgoztak, Russell a Michigani Egyetemen szerzet PhD fokozatot fizikai antropológiából. Eddig öt regénye jelent meg, első a bejegyzés témájául szolgáló Verebecske (The Sparrow) volt, amit két évvel később, 1998-ban egy folytatás, a Children of God követett. Legutóbbi könyve 2011-ben jelent meg Doc címmel, ez a XIX. századi vadnyugaton játszódik. Russell jelenleg az ohiói Lyndhurstben él férjével, egy fia van.

A minimalista és gyönyörű magyar borítóval (borítóterv: Popovics Ferenc) megáldott Verebecske két idősíkra oszlik, és ez a kettősség a regény egészén végig megmarad. Az egyik szálon 2019-ben járunk, amikor is a Jézus Társasága, azaz a jezsuita rend missziót indít egy bolygóra, ahonnan gyaníthatóan értelmes lényektől származó jeleket, gyönyörű ének hangjait fogják be, ám egy idő után megszűnik a néhány főből álló, egymással szoros kapcsolatba kerülő csoporttal a kapcsolat: valami baj történt.

thesparrowthumbnail.jpg

A másik idősík 2060, a misszió és a megmentésükre küldött mentőcsapat tagjai közül összesen egyetlen túlélő tér vissza a Földre, az eredeti misszió tagja és szíve-lelke: Emilio Sandoz atya. A pap szörnyű állapotban kerül elő, miközben a mentőexpedíció jelentései alapján nemcsak gyerekgyilkos, de prostituált is volt a bolygón, addig ismert személyiségével pedig egyik sem egyeztethető össze egykönnyen. Nem tudni, hogy milyen szörnyű tragédia történt a Rakhat bolygón, nem tudni miért halt meg mindenki az atyán kívül. 2060-ban egy vizsgálóbizottság próbálja feltárni a történteket a testi (megcsonkították a kezeit) és lelki értelemben is roncs Sandoz faggatásával. Az idő előrehaladtával egyre több részletre derül fény a Rakhaton történtekből, miközben az atya személyisége és hozzáállása is komoly változáson megy keresztül.

Eközben párhuzamosan halad előre a 2019-es cselekményszál is, amelyben a szerző alapos képet fest szerethető és karakteres szereplőiről, életükről és múltjukról. Annak ellenére érdekfeszítő a történet és marad meg az olvasó érdeklődése, hogy sajnos tudjuk: Sandoz atyán kívül mindenki halott már a másik idősíkban. Ráérősen, de nem unalmasan építi fel a könyvet Russell, miközben a Rakhat bolygó világát gazdag fantáziával tárja elénk.

Mary_Doria_Russell.jpgMary Doria Russell

Runák és dzsana'aták mindennapjait ismerjük meg, kitérve testfelépítésükre, társadalmi berendezkedésükre, szokásaikra, nyelvükre és fogalomrendszerükre. Egy teljesen más struktúrában élő társadalom képe bontakozik ki a szemünk előtt, a különbségek a későbbi tragédiához is nagyban hozzájárulnak. Russell szándéka Amerika XV-XVI. századi felfedezéséhez és gyarmatosításához, valamint az ott elkövetett hibákhoz hasonló helyzet bemutatása, ehhez pedig a XXI. században kénytelen volt a science fiction műfajához nyúlni, mostanra Földünkön már gyökeresen eltérő szokásokat is egyre nehezebb találni, nem hogy felfedezetlen területeket. A bevezető sorokban említett fizikai törvényszerűségek elnagyolása alatt például az utazás hátterének ismertetését értem, nem esik sok szó a fénysebességet megközelítő tempóval egy aszteroidán való út feltételeiről, de valamiért komolyan ez mégsem zavart, egyszerűen elfogadtam, hogy a cselekmény idején ez már természetesnek számít, ezért nem tudunk meg többet róla.

Természetesen a misszió tagjai akarva-akaratlanul is komoly, előre nem látott hatást fejtenek ki a Rakhat élővilágára és az ott élő lények szokásaira, ezek a változások pedig nem mindig pozitív következményekkel járnak. A szereplők személyének és a téma sajátosságainak köszönhetően súlyos vallási kérdések, így a cölibátus témaköre és problémái, a papokra kifejtett hatásai; a hit természete és Isten léte is szóba kerülnek, gondolatébresztő pillanatokat szolgáltatva az olvasónak.

Ahogyan a regény címében is visszacsengő bibliai idézet felhasználásával a jezsuita rend vezetője is mondja a könyv csúcspontján: "És egy verebecske sem esik a földre a ti Atyátok akarata nélkül." Tehát: minden okkal, Isten akaratából történik, ám gyakran a verebecske mégis leesik. Gyakran hiába teszünk mindent hittel eltelve helyesen, miközben különböző tényeket jelekként értelmezünk, elképzelhető, hogy boldogság helyett csak szenvedés vár ránk és a dolgok végkimenetele tragédiába torkollik. A miértre azonban már magunknak kell választ találnunk, ahogyan azt is nekünk kell eldöntenünk, hogy mindezek ellenére képesek vagyunk-e hinni.

A kötetet köszönöm az I.P.C. Könyveknek!

10/9

Mary Doria Russell: Verebecske
560 oldal
I.P.C. Könyvek, 2013.
Fordította: Szántai Zsolt
Eredeti cím: The Sparrow

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr305613960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása