Librarium

Librarium

Szerelemben, háborúban

2013. október 15. - winrudi

Bereményi Géza új regénye, a Vadnai Bébi sejtelmes, szépiás derengésű borítójával valami különlegeset ígér, és ezt teljesíti is: Budapest '40-es és '70-es éveibe irányuló időutazásra hívja az olvasót, miközben a háttérben az életnek nevezett folyam hömpölyög; szerelmekkel, barátságokkal, háborúval és titkokkal.

bereményi_bébi.JPG

Bereményi Géza (1946-) Kossuth-, József Attila-, Balázs Béla-, és Prima Primissima-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. 1970-ben a pesti bölcsészkaron magyar-olasz szakos tanári diplomát kapott, és még ebben az évben megjelent első novelláskötete A svéd király címmel. Cseh Tamás állandó alkotótársa volt, de Udvaros Dorottya, Básti Juli, Cserhalmi György, Gerendás Péter, Für Anikó és a 30Y számára is írt dalokat, írt és rendezett filmeket (Megáll az idő, Eldorádó, A Hídember), valamint drámák, novellák és regények is fűződnek nevéhez. Utóbbit hosszú évek óta nem írt, ezen változtatott a most megjelent Vadnai Bébi.

Az önéletrajzi és egyéb valós elemekkel gazdagon átszőtt, igényes kiadású regény főhőse a '70-es évek Budapestjének írópalántája, Dobrovics, aki igyekszik feltárni a múlt eseményeit, hogy kiderítse, egyik barátja vajon a testvére-e. Ennek köszönhetően a történet két idősíkon halad előre, egyrészt a már említett hetvenes évek fojtott, diktatórikus szocreál valóságában, ahol Dobrovics tevékenykedik és nyomoz; másrészt a '40-es évek elejének fokozódó háborús nyomásában, ahol peregnek az események. Utóbbi kor középpontjában a szépséges Vadnai Éva (Bébi) alakja áll, az ő élete, szerelmei és szeretői formálják a történéseket.

bereményi géza.jpgBereményi Géza (forrás: Heti Válasz)

Dobrovics "nyomozása" önmagában is izgalmas és érdekfeszítő, ám természetesen nem ez adja a regény legfontosabb összetevőjét. Bereményi finom eszközökkel mutatja meg, hogy a más korban élt emberek tettei és döntései korszakokon átívelve hogyan hatnak a másik életére, és hogy a történelem viharai hogyan befolyásolják ezeket a sorsokat.

Minden ember múltjában akadnak kisebb-nagyobb titkok, ez rendkívüli, háborús időben fokozottan igaz, a titkok megnőnek, komolyodnak, veszélyesebbé válnak. A figyelmet fenntartó nyomozás, és az emberi döntések hatásainak bemutatása mellett az erős hangulatteremtő képesség gazdagítja a kötetet, és emeli korrajzzá azt. Legyen szó akár a negyvenes évek háborús forgatagáról, akár a hetvenes évek "békés" éveiről: Bereményi szuggesztív szövege a korokba helyez minket. Ezt a szerző a változó nyelvezettel éri el, mindkét korszakra jellemző szavak, kifejezések használatával, valamint a szocializmus fiataljainak szintén igen sajátos szlengjével.

Elég nehéz dolgom van a Vadnai Bébi értékelésével, mert nyilvánvaló és fent felsorolt értékei ellenére nehéz, szinte lehetetlen megfogalmaznom, megmagyaráznom, hogy miért került közel hozzám a könyv. Az a fajta regény ez, aminek olvasása közben nem nagyon rögzíti az ember hogy ezért, azért, meg amazért tetszik, egyszerűen csak elmerül a megteremtett világban és élvezi az élményt. Ennek kapcsán felmerült bennem, hogy Bereményinek talán gyakrabban kéne regényt írnia. Aztán rájöttem, hogy lehet mégis jobb így, ki tudja: talán szükség van azokra az évekre ilyen jó könyvek megszületéséhez.

A kötetet köszönöm a Magvetőnek!

10/9

Bereményi Géza: Vadnai Bébi
304 oldal
Magvető Könyvkiadó, 2013.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr915569508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása