Librarium

Librarium

Gyönyörű ocsmányság

2013. szeptember 21. - winrudi

Az idei várólista-csökkentés tizenkét kötete közül, talán Bodor Ádám Sinistra körzete a legrövidebb, a maga bő 150 oldalával. Bár a könyv teljes egészében ingyenesen és teljesen legálisan elérhető a Digitális Irodalmi Akadémia honlapján, mégis a papíralapú kiadást előnyben részesítve, egy könyvtári példányt olvastam el. Átélve ezzel valami egészen egyedi olvasmányélményt.

sinistra.jpg

Bodor Ádám (1936-) többek között Kossuth-, József Attila-, és Márai Sándor-díjas erdélyi magyar író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Ennek köszönhetően számos műve elérhető az interneten. Kolozsváron született református családban, Erdély vallási és kulturális sokszínűsége, valamint szegénysége és kiszolgáltatottsága egyaránt nagy hatással voltak rá. A kommunista időszaknak jómódú családja okán ő is szenvedő alakja volt, állam ellenes szervezkedésért két évet maga is börtönben töltött. Ezt követően gyári munkásként és fordítóként vállalt munkát. 1965-től kezdett novellákat publikálni, politikai okokból nem foglalkoztatták, szabadfoglalkozású íróként tevékenykedett. 1982-ben áttelepült Magyarországra, a Magvető Kiadó szerkesztője lett, az igazi áttörést az 1992-ben megjelent, és azóta is legfontosabb műveként számon tartott Sinistra körzet hozta meg számára.

A szóban forgó kötet cselekménye a Kárpátok hegyláncai között zajlik, hogy mikor, nem tudni. A 15 rövid, novellaszerű fejezetből összeálló kötet a novellafüzér és a regény műfaja között egyensúlyozik, a mérleg nyelve hol erre, hol arra dől. A szereplők nagyjából azonosak, azonban a fejezetek szinte különálló történeteket mesélnek el. A kötet emberei egy szinte állatias közösséget alkotnak, amit a hegyivadászok irányítanak, de társadalom mint olyan gyakorlatilag nincs is, a szereplők tanyaszerűen elhelyezkedő épületekben laknak a hegyekben. A főszereplő és a történetek elmesélője is Andrej Bodor, aki álnevét a körzetbe érkezve kapta Borcan ezredestől.

bodorádám.jpgBodor Ádám (fotó: Szabó Bernadett, Népszabadság)

Gyakorlatilag mindenki szenvtelenül, kérdezés nélkül tűr el mindent a hatalom részéről, akár azt is, ha valakinek a feleségét mással kell megosztania. Mindenki fásult, letargikus és beletörődött, viszont mindenki menekülni próbál a valóság elöl: ki külföldre, ki a halálba, ki a lealacsonyodott, fejet a homokba dugó, züllött létezésbe. Az emberek depresszív lelkiállapotához társul a környezet is, folyamatosan köd, sár, pára, fagy, hó vagy szél  ostromolja a vidéket: a természet pontosan olyan sivár, mint a szereplők lelke és élete.

Mindez együtt egy bizarr, abszurd, nyomasztó, és alkohollal jócskán átitatott világot eredményez, amitvarolista2013-225x300.jpg elsősorban a totalitárius államberendezkedésekben élő emberek lelkületére jellemző letargiával lehet rokonítani, de végiggondolva akár még a demokrácia fásultságával is párhuzamba lehet hozni. A kevés szóval is alaposan felépített világot gyönyörű leírásokkal fűszerezve mutatja be a szerző, emiatt egészen megdöbbentő, hogy mennyire undorít ez az egész, nem volt még szöveg, ami ennyire visszataszított volna, aközben, hogy gyönyörű is.

Nehezen megfogalmazható jelenség ez, amivel Bodor mindenképpen elérte, hogy műve egyedi és emlékezetes maradjon. Ennek köszönhetően gyorsan végigrobogtam a köteten, és miközben lenyűgözött a zsenialitása, alig vártam, hogy vége legyen. A mű olvasása ahhoz hasonló, mint amikor valamilyen előre várt szörnyűségen minél hamarabb túl akar esni az ember. Sajátosságával eléri a kívánt hatást és maradéktalanul átadja üzenetét az olvasónak.

A Sinistra körzet úgy 10/10-es könyv, hogy csak nagyon keveseknek ajánlanám elolvasásra és valószínűleg magam sem olvasnám újra soha. Nem pusztán azért mert nyomasztó és megterhelő az olvasása, hanem mert nem mindenki képes túllépni azon az undoron, amit ez a könyv kivált, majd később a helyén kezelve értelmezni azt. Ugyanis ez az a fajta regény, ami nem akkor mutatja meg igazi értékeit, amíg olvassuk, - ekkor ugyanis elidegenít és ellök magától - hanem miután letettük és a fojtogató világától megszabadulva elég levegőhöz jutunk, hogy végiggondoljuk az olvasottakat.

10/10

Bodor Ádám: Sinistra körzet
158 oldal
Magvető Könyvkiadó, 2007.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr125527278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása