Librarium

Librarium

Többfelvonásos nyomozás

2013. augusztus 26. - winrudi

A Tragédia három felvonásban című krimiben minden adott egy igazi Agatha Christie-féle nyomozáshoz: vannak benne arisztokratikusan csengő, de minimum nehezen megjegyezhető nevek, mint Cartwright vagy Satterthwaite; rejtélyes haláleset is akad, mindjárt három, úgyhogy hullák is előfordulnak; és persze felbukkan a mindenki által ismert bajszos-köpcös, belga detektív, Hercule Poirot is.

tragédia_AC.jpgAz eredetileg 1935-ben megjelent, azóta magyarul több különböző és kissé bugyuta (Dráma félvállról? és Hercule Poirot téved?) címmel kiadott kötet három felvonásra strukturálódik, szakaszonként egy-egy hullával, és rövid alfejezetekkel. A cselekmény kezdetén Sir Charles Cartwright, a híres, ám visszavonult színész ad tengerparti házában vacsorát, melyre tizenhárom vendég érkezik. A szerencsétlennek tartott szám nem sok jót ígér és valóban: Babbington tiszteletes hirtelen meghal. A vacsorán természetesen Poirot is ott van, de eleinte nem tudni, hogy természetes halál vagy gyilkosság végzett-e a pappal. A hullák azonban az idő előrehaladtával egyre szaporodnak, utóbbi megoldás felé tolva a gondolatokat.

Mivel az első eset egy zárt gyilkosság, biztosan a vacsora szerencsétlen számú résztvevőjének egyike a tettes, de mégis kicsoda? Nagyjából a kötet feléig nem a jól ismert detektív, hanem három önjelölt nyomozó ered a nyomok után: Sir Charles Cartwright, és a vacsora két további vendége, Mr. Satterthwaite és Egg Lytton Gore. Utóbbi és a volt színész között egyébként gyengéd érzelmek is kialakulóban vannak, a szerelmi szál színesíti a krimit.

A háromfős csapat kudarcos tevékenysége nyomán Poirot ismét felbukkan, de csak mint megfigyelő, rájuk hagyva a nyomozást, természetesen azért a háttérből mindent ő maga irányít és végül az esetet is ő oldja meg, miközben többször megcsillantja személyiségjegyeit, kiváló humorát és önteltségét.

A Tragédia három felvonásban egyike az igazán jól sikerült AC-könyveknek, ötletes és csavaros történetével végig fenntartja az olvasóban az érdeklődést és át is veri őt, a gyilkos személyére természetesen nehéz rájönni, de mi másra is számítanánk Agatha Christie egyik krimijét olvasva?

10/8

Agatha Christie: Tragédia három felvonásban
302 oldal
Európa Könyvkiadó, 2011.
Fordította: Siklós Márta
Eredeti cím: Three Act Tragedy

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr215477511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása