Librarium

Librarium

Osztály szökésben

2013. július 25. - winrudi

Süsü, a sárkány, Mirr-murr, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho horgász megalkotója évek óta nem jelentkezett új regénnyel, néhány hete azonban új Csukás István mű jelent meg a Könyvmolyképző Kiadónál, ami a figyelemfelkeltő Berosált a rezesbanda címmel és színes, rajzolt borítóval érkezett.

rezesbanda.jpg

Csukás István (1936-) József Attila-, és Kossuth-díjas író, költő, akit leginkább ifjúsági és gyermekkönyveiért szeretünk. A szerző kezdetben hegedűművész szeretett volna lenni, majd a jogi egyetemre járt és bölcsész tanulmányokat is folytatott. Elkezdett verseket és rövidebb írásokat publikálni, ezekből élt; majd 1968 és 1971 között a Magyar Televíziónál dolgozott, 1978-tól 1985-ig a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője volt. Azóta szabadfoglalkozású íróként alkot. A fent említett figurák megalkotását neki köszönhetjük, számos művéből rajz- és bábfilmek születtek.

Tizenkét éven felülieknek szánt, most megjelent új regényének cselekménye egy kísérleti osztály ténykedése körül bonyolódik. A rezesbanda egyik nap gondol egyet és elköti az iskolabuszt, átgázolva mindenen, ami az útjukba áll; miközben a felnőttek nemcsak az osztály felkutatásával, de egy Rudi nevű vaddisznó felhajtásával is foglalatoskodnak, akit a frissen megalakuló állatkertnek szánnak. Eközben Igor, a hazánkban ragadt szovjet katona is felbukkan egy ponton, tovább bonyolítva az eseményeket. A könyvből filmadaptáció is készült, Mátyássy Áron rendezésében.

Csukás István új regénye egyszerű nyelvezetével, rövid mondataival és jelen idejű elbeszélésmódjával igazodik a korosztály igényeihez, könnyebbé téve a fordulatos és érdekes történet befogadását. Mindezt Szőnyi Gergely a történetbe gyakran ágyazott, szemléletes és vicces rajzai kísérik, fekete-fehérségük ellenére is színesítve a kötetet.

Az időnként meglepően szabad szájú, szleng kifejezésekben gazdag nyelvezet és a gyerekek meredekebb témái indokolják a tizenkét éven felülieknek szóló besorolást; ellenben szintén a nyelvezet az, ami egyszerűségével mintha kisebb gyerekekhez szólna. Mindemellett a Berosált a rezesbanda az ifjak számára egy vicces és izgalmas történettel szolgáló kis könyv, amit szüleik is bátran élvezhetnek, újraélve ezzel gyerekkori olvasmányélményeiket.

A kötetet, amibe ide kattintva bele is lehet olvasni, köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak!

10/8

Csukás István: Berosált a rezesbanda
94 oldal
Könyvmolyképző Kiadó, 2013.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr425425582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása