Librarium

Librarium

A hírek háborúja

2013. június 26. - winrudi

A S.N.U.F.F.-ban időről időre mesterségesen generált, gazdagon dokumentált háború folyik az emberek és az orkok között a távoli jövő fantáziadús világában, melynek sajátjai a diszkurszmongerek, a szomeliék, a motorenwagenek, a puparaszták és a szúrák is. Eközben egy szerelmi háromszög is kibontakozni látszik, egy ember, egy ork férfi, valamint egy gyönyörű guminő között.

snuff.jpgViktor Pelevin (1962-) 1989-ben végzett a Moszkvai Energetikai Főiskolán elektromechanikai mérnökként, majd a Gorkij Irodalmi Főiskolára járt. A Tudomány és Vallás magazin szerkesztőjeként a keleti miszticizmussal kapcsolatos szövegekért felelt. Először végzésének évében adták ki nyomtatásban, évekig magazinokban és válogatásokban jelentek meg novellái. A kortárs orosz irodalom furcsa figurája csak ritkán ad interjút, P5 című könyve kivételével 2009 előtti írásait nem kereskedelmi céllal elérhetővé tette az interneten. A rá ható olvasmányélményekről is ritkán beszél, egyszer Mihail Bulgakovtól a Mester és Margaritát említette, mint számára kedves könyvet. Első regénye, az Omon Ré 1993-ban jelent meg.

Legújabb, 2011-es kötetét az Európa Kiadó igazgatója M. Nagy Miklós fordította. A disztópikus történet a távoli jövőben játszódik, a két megmaradt államalakulat Bizáncium és az Urkajnai Urkaganátus. Előbbi a bolygó felett lebeg, az utolsó megmaradt antigravitációs pányván - ide a régmúltban az elit a földhasználat után kivetett adó alól kibújva költözött; utóbbi pedig a Földön van, lakói az orkok (megjelenésre ugyanolyan emberek, mint a bizánciumiak). Míg Bizáncium szupermodern technológiával rendelkezik, addig az Urkaganátus nem több egy folyamatosan hanyatló és süllyedő diktatúránál.

A két csoportosulás között időről időre háború zajlik, amit az emberek provokálnak ki, majd a Cirkusz nevű térségben leölik a tudatlan orkokat, végül hagyják győzni őket. Mindezt repülő kamerákkal több szögből, alaposan rögzítik, ugyanis ezek alkotják a sznaffok egyik felét, melyek a szórakozást biztosítják az emberek számára, egyben vallásos szentséggel is bírnak. Másik felüket gyakorlatilag a beleegyezési életkort elért emberek pornója tölti ki. Háború és szex, az emberiséget leginkább jellemző két tevékenység. Eképpen a megrendezett valóság alkotja a filmeket, a könyv feszegeti is annak témáját, hogy a múlt sok problémájának ez volt az okozója: amikor a hírekben megrendezett eseményeket, vagy amikor filmeken a valóságot mutatták; mostanra a kettő összefolyt. A kötet egyik főhőse Damilola, egy ember, aki otthonról irányított Hennelora nevű repülő kamerájával - mely egyben fegyver is - a háborúk kirobbantásáért felelős videóürügyeket készíti. Az ő szúrája Kája, aki lényegében egy szupermodern guminő, úgy néz ki, mint az emberek, ám ki- és bekapcsolható, és különféle értékek (pl. dögség) mentén programozható. Utóbbi úgy fest egy fiatal ork férfiba, Grimbe szerelmes.

001124.jpgViktor Pelevin (forrás: ANN)

A távoli jövő furcsa, bizarr, különleges és a kíváncsiságot felcsigázó világának megteremtése mellett Pelevin különböző filozófiai kérdéseket is feszeget a S.N.U.F.F.-ban. A művet a fantázia jellemzi a legjobban, a szerzőé úgy tűnik kimeríthetetlen, ez pedig olvasmányossá és élvezetessé teszi a kötetet. Pelevin sokat elmond a hatalomgyakorlásról, komoly áthallással a jelenlegi hatalmakkal, nem is beszélve a médiáról, azon belül is a tévéről, és annak, főleg a híreknek aljasságáról. Kiváló elem az istenség, a pénz és a monitor megnevezésének azonosítása, a történet szereplői mindhármat manituként emlegetik. Az író a történet múltjából (számunkra a jövő) is felcsillant különféle részleteket, melyek szintén elképesztő fantáziáját dicsérik, az elképzelt múlt világpolitikai vonatkozásai komoly műveltségre, ötletességre és remek humorra utalnak, utóbbi át-meg áthatja a művet. Időnként felnevettem olvasás közben, de hát mi mást is tehetnénk, olyan neveket olvasva, mint például Dávid-Góliát Arafat Zuckerberg vagy Elizabeth-Nathalie Madonna de Auschwitz?

Pelevin az általa megteremtett bizarr világban alaposan elmereng olyan kérdéseken, mint hogy mi is maga az ember, a szerelem, vagy az élet. Politika, média, filozófia, történelem, valamint vallás mellett nyelv és etimológia is megjelenik a könyvben, az orosz eredeti nem ismeretében is megállapítható, hogy M. Nagy Miklós kitűnő munkát végzett, sok új szót is kellett alkotnia, ezt remekül oldotta meg. A S.N.U.F.F. egy elgondolkodtató, magával ragadó, fantáziadús és érdekes sci-fi/fantasy/disztópia, társadalomkritikával, filozófiai kérdésekkel és szexszel fűszerezve. Talán a legfantáziadúsabb könyv, amit valaha olvastam, vagy csak nagyon jó időben ért, mindenesetre tényleg besszippantott és nem engedett, pedig állítólag nem is olyan jó könyve Pelevinnek, mint a korábbiak: kérdezem én, akkor azok milyenek lehetnek? Minél hamarabb igyekszem megtudni.

A kötetet, amibe ide kattintva bele is lehet olvasni, köszönöm az Európa Kiadónak!

10/10

Viktor Pelevin: S.N.U.F.F. - Utøpia
652 oldal
Európa Könyvkiadó, 2013.
Fordította: M. Nagy Miklós
Eredeti cím: S.N.U.F.F.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr975379034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása