Librarium

Librarium

A költészet hatalma

2013. április 08. - winrudi

Múlt hétvégén, az Örkény István 100. születésnapját ünneplő centenárium zárásaként egy emlékművet avattak fel a fővároshoz közeli Remeteszőlősön. Az emlékmű nem szokványos szobor, vagy dombormű, még csak nem is az írót ábrázolja, egyik egyperces novellájának főszereplője elevenedik meg benne: egy telefonfülke.

Tavaly áprilisban kezdődött a magyar abszurd megteremtőjének, Örkény Istvánnak (1912-1979) századik születésnapját ünneplő emlékév, melyet az író múlt hétvégi 101. születésnapja zárt le. Ez alkalomból avatták fel a neki és munkásságának emléket állító sajátos emlékművet, egy telefonfülkét.

örkény_angéla3.jpg

A korabeli telefonfülkét, melyet a Magyar Telekom adományozott a településnek és megvalósítását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta, a Remete-szurdoknál állították fel. A szóban forgó telefonfülke Örkény talán leghíresebb munkájának, Egyperces novellák című történetfüzére egyik darabjának főszereplője. A Ballada a költészet hatalmáról című novella főhőse egy telefonfülke, aki egy költő négysorosát hallva rájön mennyire unalmas körúti élete, ezért gondol egyet, nekivág és a város melletti virágos réten lel nyugalmat.

örkény2.JPG

A novella címével megegyező nevű telefonfülkébe lépve, a kagylót felemelve az író 15 egypercesét hallhatjuk Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál, Gados Béla, Gábos Katalin és Oberfrank Pál tolmácsolásában. A fülke ajtaján Örkény István portréja és használati utasítás található, két oldalán pedig az író életrajza és a Ballada a költészet hatalmáról olvasható. A telefonfülke-emlékmű ötlete a veszprémi Petőfi Színház igazgatójától, Oberfrank Páltól származik. Az április 6-i megnyitón az érdeklődők mellett részt vett Radnóti Zsuzsa, az író özvegye; Szathmáry Gergely, Remeteszőlős polgármestere; Halász János államtitkár; és Oberfrank Pál is. Az ünnepségen az ötletet adó novellát Hegedűs D. Géza tolmácsolásában hallhatták az egybegyűltek.

örkény.JPG

Az emlékmű létrehozásának ötlete, majd későbbi megvalósítása is lenyűgözően zseniális, hű emléket állíva Örkény abszurd világának. A csodaszép telefonfülke épségét féltő gondolatok talán jogosan merülnek fel az emberben, de remélhetőleg az emlékmű megőrzését is legalább akkora tisztelet kíséri majd, mint létrehozását.

örkény5.jpgHegedűs D. Géza
örkény_angéla.jpg
örkény4.jpgRadnóti Zsuzsa

Forrás: MTI, szinhaz.hu, kotvefuzve.postr.hu
Fotók: Örkény Angéla, kotvefuzve.postr.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr975212442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása