Librarium

Librarium

Az internet ébredése

2012. december 13. - winrudi

A WWW 1 - Világtalan az elismert kanadai sci-fi író, Robert J. Sawyer gondolatébresztő Internet-trilógiájának sorozatindító kötete, mely elnyerte a science-fiction irodalom egyik legrangosabb elismerését, a Hugo-díjat, míg a kanadai Aurora-díjat mindhárom kötet megkapta.

világtalan.jpgRobert J. Sawyer (1960-) kortárs kanadai író, tizenkilenc könyv mellett számos forgatókönyv is a nevéhez fűződik. Magyarul eddig két műve jelent meg, a FlashForward - A jövő emlékei és a Lélekhullám, mindkettő a Metropolis Media gondozásában. Jelen kötet a WWW-trilógia nyitó darabja, eredetileg Wake címmel jelent meg 2009-ben, ezt követte a 2010-es Watch és a 2011-es Wonder. A kötetek magyar megjelentetését jövőre tervezi a kiadó.

A Világtalan főhőse a 15 éves amerikai diáklány, Caitlin Decter. A születése óta vak matekzseni áll a történet középpontjában, rajta kívül iskolatársai, szülei és dr. Kuroda bukkannak még fel a történetben. Utóbbi a japán professzor, aki új eljárásával segíteni próbál a lányon, hogy legyőzze a vakságot. A történet ezen kívül még két cselekményszálból építkezik, az egyik egy halálos madárinfluenza vírus elterjedését mutatja be Kínában, online elszigeteltséget és emberek legyilkolását vonva maga után; a másik pedig egy jelnyelven kommunikáló csimpánz hirtelen fejlődését tárja elénk. A szálak felváltva jelennek meg a könyvben, valamint az Internet öntudatra ébredését is nyomon követhetjük részletekben, melynek találó párhuzama Helen Keller, a siketvak író, az első nő aki ilyen fogyatékosággal diplomát szerzett.

Japánban egy új eljárással Caitlin egyik szeme mögé építenek be egy szerkezetet, mely egy külső egység, az „eyePod” segítségével segít a látott információt feldolgozni a lány látókérgének. A beavatkozásnak köszönhetően azonban a főhős nem a külvilágot, hanem az internetet magát, weboldalak és hiperhivatkozások színes tengerét látja maga előtt, ám ez még csak a kezdet...

A cselekményben nem csak a fiction, de a science is vastagon megjelenik: több tudományterület, így a fizika, a matematika és az informatika világából is felvonultat érdekes témákat. Az átlagembernek erős koncentráció szükséges a megértéshez, de Sawyer nem hagyja cserben olvasóját és emészthető formában vezeti fel a tudományos elemeket. A történet előrehaladásával filozófiai kérdések is felmerülnek, melyek inkább a második részben jelenhetnek majd meg hangsúlyosabban, az első kötetben már nem marad idő ezek tárgyalására.

A szokatlanul okos csimpánz fejlődését és a kínai szálat is gyakorlatilag kettévágja az első könyv vége, míg Caitlin története egy bizonyos szintre fejlődik, és ott szakad meg, komoly szintű kíváncsiságot felkeltve ezzel az olvasóban a folytatás felé. Enyhe túlzással a végén kezdődik csak el igazán a könyv, e tulajdonságának köszönhetően egy trilógia remek indítókötetéről van szó.

kép-világ.jpg

A magyar fordítás eleinte kissé kockás, nem teljesen gördülékeny, aztán néhány tíz oldal alatt ez az érzés megszűnik. A kínai téma szerepeltetése igen dicséretes, bár a kommunista párt vezetőjének szájába adott szavak időnként kissé furcsának, nem teljesen odaillőnek hatnak. A magyar kiadás igényes, a kötetet kellemes kézbe fogni. Az általam kevésbé kedvelt sci-fi borítózsánerbe illeszkedik, ám annak letisztultabb felén helyezkedik el és jól kapcsolódik a kötet témájához. Magára a szövegre ráférne egy alapos átolvasás, sajnos sok sajtóhibát tartalmaz a kötet, amit újranyomás előtt mindenképpen ki kéne küszöbölni.

A Világtalan egy érdekesnek ígérkező sci-fi trilógia izgalmas nyitókötete, mely több önmagában is érdekfeszítő témát vet fel. A második rész feladata lesz bemutatni az olvasóknak, hogy a szerző melyik irányban folytatja elgondolkodtató történetét.

A kötetet köszönöm a Metropolis Mediának!

10/8

Robert J. Sawyer: WWW 1 - Világtalan
WWW-trilógia
272 oldal
Metropolis Media, 2012.
Fordította: Hidy Mátyás
A fordítás alapjául szolgáló mű: Robert J. Sawyer: WWW: Wake

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr944962762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása