Librarium

Librarium

Az ifjúság halványuló fénye

2012. december 04. - winrudi

Kosztolányi Aranysárkányának egyik kissé viseltes példányához még tavaly jutottam hozzá a Szabó Ervin Könyvtár XI. kerületi tagkönyvtárának kiárusításán, száz kemény, magyar forintért. Akkor egy kisebb könyvhalommal tértem haza, most pedig valami rövidre, de szépirodalmira vágytam, így került kezembe a magyar szerző műve.

kosztolányi.JPGKosztolányi Dezső (1885-1936) egyik legnagyobb költőnk, nagy kedvencem, emellett író, műfordító és újságíró is, a Nyugat első nemzedékének tagja. Prózai munkássága egyrészt novelláit tartalmazza, melyek közül leginkább az Esti Kornél-történetek ismertek, valamint négy regényét, a Nero, a véres költőt, a Pacsirtát, az Édes Annát és az Aranysárkányt (1925).

A történet helyszíne egy vidéki kisváros, a főszerepben pedig egy érettségi előtt álló gimnáziumi osztály, valamint tanáraik állnak, közülük is kiemelkedik Novák Antal alakja. Az ő Hilda lánya és az osztály egyik tagja, Tibor között kibontakozó tiltott szerelem adja a cselekmény egyik mozgatórugóját, a Novák és egy másik tanítvány, Liszner Vili között kibomló konfliktus pedig a másikat.

A mű középpontjában Novák Antal tragédiája áll, aki kénytelen elszenvedni azt, hogy előbb apaként, majd később tanárként is kudarcot vall, utóbbi talán következménye is az előbbinek. A cselekménynek szép íve van, a kötet elején a diákok még gyermekek, aztán következnek a szerelmi bonyodalmak és az érettségi, amit Novák kudarcai kísérnek, a könyv végén pedig jóval az érettségi után nyújt a szerző áttekintést az időközben teljesen felnőtté vált osztályról.

A mű címét is adó arany színű repülő sárkány - mely a történetben is felbukkan egyszer, amikor az osztály még gyermekként játszik a tárggyal és kikötik egy fához - szimbólum, a szabadság, valamint az aranyló és csillogó fiatalság szimbóluma, idővel nyoma vész és elszáll. A regény nyelvezete túlzás nélkül mondható gyönyörűnek, Kosztolányi prózája a magyar nyelv éke, szerencsére epikus művében sem tudta levetkőzni lírai énjét. A szöveget öröm olvasni, időről-időre bizonyos mondatokhoz önmagukért tér vissza az ember, hogy újra átélje a jóleső borzongást, amit a megfogalmazás nyújt.

A Novák Antal drámája köré felépülő mű elkerülhetetlenül tart tragikus végkifejlete felé, a szerző semmit nem hagy homályban, egy lehetséges lezárás után még az osztály minden tagjának sorsát felvillantja két osztálytárs immár felnőtt, baráti beszélgetése során.

Időről időre halványan egy transzcendens vonal is felbukkan a könyvben, mely a zárlatban is előtör és kiteljesedik, kissé misztikus utózöngét adva ennek a tragikus, drámai és lehengerlően szép nyelvezetű műnek.

10/9

Kosztolányi Dezső: Az aranysárkány
235 oldal
Unikornis Kiadó, 1996.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr254946615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása