Librarium

Librarium

Lauren Beukes: Zoo city

2012. május 14. - winrudi

Ahogyan egy korábbi bejegyzésben már írtam, az újonnan megalakult sci-fi kiadó, az Ad Astra mindjárt négy kötettel jelentkezett az áprilisi könyvfesztiválra. Közülük a dél-afrikai írónő urban fantasynak mondott regényét olvashattam először, mely szórakoztatónak és egyedi élménynek bizonyult.

Zoo_City_kozepes.jpgLauren Beukes (1976-) kortárs dél-afrikai író, forgatókönyvíró és újságíró. Két eddig angolul megjelent könyve a Moxyland és a 2010-es Zoo city, utóbbit az Ad Astra jóvoltából már magyarul is olvashatják az érdeklődők. A kiadás gyönyörű borítót kapott, mely Sánta Kira munkája és tökéletesen illik a történethez, magának a szerzőnek is elnyerte a tetszését. A Zoo city megkapta az Arthur C. Clarke science fiction díjat és a The Kitschies: 2010 Red Tentacle Winner elismerést, ezen kívül szerepelt a World Fantasy-díj és a British Science Fiction Association-díj döntősei között is. A regényből filmet is forgatnak majd, a forgatókönyvet is a szerző jegyzi. Az írónő Fokvárosban él családjával, jelenleg a The Shining Girls című könyvét írja.

A könyv sikerének hátterében egy érdekes és izgalmakat magába foglaló alapötlet bújik meg, melyet egy teljes alternatív világgá képes tágítani Beukes. A helyzet a következő: ebben az alternatív világban azokat a bűnösöket, akik valakinek a haláláért felelősek, egy furcsa és misztikus átok kíséri, különböző állatokat kapnak társul totemállatként, melyek egyúttal a társadalomból való kitaszítottságukat is szimbolizálják. Az állat mellé valamilyen különleges képesség is jár. Ha az elállatosodott ember és állata viszonylag távol kerül egymástól, az mindkettejük számára fájdalmakkal és rossz érzéssel jár, az állat halálakor pedig az ember élete is véget ér, és jön az örvény, mely elragadja őt.

Az elénk táruló világ az egzotikumból, misztikumból, a fülledt Afrikából, a totemállatok sajátos szerepeltetéséből és Zoo city bűnös alvilágának bemutatásából épül fel, ezek adják kifejezetten erőteljes hangulatát. A cselekmény előrehaladtával fokozatosan egy viszonylag átlagosnak mondható krimi is kibomlik a szemünk előtt, miközben a főszereplő, Zinzi December múltjából is egyre többet megtudunk. A könyv legfontosabb eleme talán nem is a mi, hanem a hogyan, a világ felépítése és az abban való létezés bemutatása.

A történet főhőse a már említett Zinzi, aki foglalkoztatott újságíróból bátyja halálának következtében elállatosodott és a társadalom perifériájára szorult. Társa egy lajhár, akivel Johannesburgban tengeti napjait, miközben különleges képességéből próbál megélni: képes megtalálni eltűnt tárgyakat. A cselekmény gyakorlatilag azzal indul be, hogy egy zenei producertől különleges megbízást kap egy eltűnt tinipopsztár előkerítésére.

Ha egy szóval szeretném jellemezni a könyvet, azt mondanám, hogy laza. Nagyon könnyű tollal, olvasmányosan íródott, de a szöveg ezt mégsem sínyli meg, színvonalas szórakoztató irodalom marad. Ehhez társul az szabadszájúság és szókimondás, ugyanis a szereplők nem fukarkodnak a vaskos káromkodásokkal, egy ízben egy anyázásokkal sűrűn teletűzdelt kiborulás egyenesen humorforrássá transzformálódik. A lazaság és az olvasmányosság mellett a könyv nagyon mai is, elég csak a Twitter, az újra és újra előbukkanó okostelefonok, vagy Lady Gaga megemlítése ennek igazolására. Beukesnek jó a humora, főhőse gyakran tesz mosolyfakasztó ironikus megjegyzéseket. Zinzi egyébként nem éppen szentéletű, vannak sötét foltok a múltjában, de ezáltal az őt körülvevő bűnös világ hiteles figurájává képes válni.

A könyv E/1-ben íródott, ami első ránézésre kicsit furcsának tűnt, de gyorsan megszokható. Ezen kívül a modernség érzését erősíti, hogy az e-mailek vagy a Skype-on folytatott párbeszédek más betűstílussal, de hű formaisággal kaptak helyet a könyvben. A fejezetek közé időnként internetről, vagy emlékiratokból, újságcikkekből származó részletek ékelődnek be, ezek általában a felépített világ alaposabb bemutatását szolgálják.

A kötet ugyan közvetve, de súlyos és Afrikára (is) jellemző problémákat is megjelenít, mint a katonai milíciák kártékony tevékenysége, a különféle politikai megmozdulások nyomán útra kelő menekültek kérdése vagy éppen a drogok egyetemesebb problémája. A Zoo city egy fiatal író remek bemutatkozása, egy sci-fiből, fantasyból és krimiből összetapasztott, szórakoztató és érdekes, valamint sajátosan dél-afrikai történet, enyhe társadalomkritikával fűszerezve.

A kötetet köszönöm az Ad Astra Kiadónak!

10/8

Lauren Beukes: Zoo city
360 oldal
Ad Astra Kiadó, 2012.
Fordította: Körmendi Ágnes
A fordítás alapjául szolgáló mű: Lauren Beukes: Zoo city

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr744508123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása