Librarium

Librarium

Ray Bradbury: Marsbéli krónikák

2012. március 12. - winrudi

Február 9-én jelent meg az Agave gondozásában a sci-fi óriás klasszikus könyve, mely figyelemfelkeltően színes és őrült, kissé nyomasztó, ám a cselekmény hangulatát tökéletesen megjelenítő borítójával hívogat egy utazásra a jövőbe és az űrbe, egészen pontosan a Marsra. Öveket becsatolni, rakétánk pilótafülkéjében Ray Bradbury ül.

Ray Bradbury (1920-) figyelemreméltóan szép korban járó, kortárs amerikai szerző, aki jelenleg is aktív, utoljára 2010-ben jelentkezett egy novelláskötettel. Az író tehát pontosan 91 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot az Illinois állambeli Waukegan kisvárosban. Tizenéves korától kezdve folyamatosan ír, több mint harminc kötete közül leghíresebb műve talán a Fahrenheit 451 című disztópia. Sok munkáját színpadra és filmvászonra vitték. 1977-ben World Fantasy-díjjal tüntették ki életművéért, 2000-ben a Nemzeti Könyvalaptól szépirodalmi díjat kapott, 2004-ben George W. Bush amerikai elnöktől vett át kitüntetést. A szerző jelenleg Los Angelesben él és alkot.

Ray_Bradbury_Marsbeli_kronikak_b1-b4_72dpi.jpg

A Marsbéli krónikák először 1950-ben jelent meg, hazánkban azonban a mostani Agavés kiadással debütál önálló kötetként. Korábban többször is az Európa Kiadónál jelent meg magyarul, ám több kisregénnyel, novellával és a Fahrenheit 451-gyel együtt.

A kötet egy összesen 26 hosszabb-rövidebb történetből álló novellafüzér, ami olvasása közben összefüggő regénnyé áll össze. A novellák időrendben követik egymást és történetükben is összekapcsolódnak, így alkotva egységes egészet, de a legtöbb novella önállóan is olvasható.

"A pusztulás szélén álló világát elhagyva az ember a Marsra költözik. Az új kezdet reménye hívja, csakhogy ő magával hozza a régi félelmeit és vágyait is. A különös, új világ az ősi, kihalófélben lévő marslakókkal és a hatalmas, vörös-arany sivatagokkal megbabonázza az embert, beleszivárog az álmaiba, és örökre megváltoztatja."

A mű egy nagyon elgondolkodtató, érdekes erkölcsi kérdéseket felvető, szépirodalmi igényű sci-fi. Rendkívül erős hangulattal rendelkezik, az ötvenes évekből elképzelt kora kétezres évek különleges atmoszférája hatja át. Az író fantáziáját szabadjára engedve, remek ötletekkel megtűzdelve szövi az események hálóját. A történetek és a cselekmény egészének hátterében felsejlik a megírás korának fenyegető réme, a hidegháború kísértete, mely felveti a Föld esetleges elpusztulásának és annak következményeinek kérdéseit is. Az egyik novellában megjelenő nyomasztó és életképtelen jelenet, az ember nélküli, végletekig gépesített ház önálló élete, majd szükségszerű elbukása és pusztulása mutatja a szerző életigenlését és az emberiségbe vetett hitét.

Néhány novella tökéletesen példázza az emberi szűklátókörűséget, kegyetlenséget és pusztítani akarást, melynek csapdájába sokan beleestek az ötvenes években, beleesnek napjainkban és bele fognak esni az utolsó novella idejében, 2026-ban is. Ez az egyetemes társadalom- és emberiségkritika az, ami örök érvényűvé emelte és tanulságossá teszi Bradbury művét mind a mai napig.

A Marsbéli krónikákba bele lehet olvasni a kiadó honlapján.

A kötetet köszönöm az Agavének!

10/8

Ray Bradbury: Marsbéli krónikák
208 oldal
Agave Könyvek, 2012.
Fordította: Kuczka Péter
A fordítás alapjául szolgáló mű: Ray Bradbury: The Martian Chronicles

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr754312548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása