Librarium

Librarium

Joey a háborúban, Hugo a pályaudvaron

2012. február 10. - winrudi

Tegnap, február 9-én jelent meg először magyarul két könyv, a Hadak útján és A leleményes Hugo Cabret. A kötetek filmes adaptációihoz együtt közel másfél tucat Oscar-jelölés, valamint nem kisebb nevek fűződnek mint Steven Spielberg és Martin Scorsese.

Michael Morpurgo: Hadak útján

A neves angol ifjúsági író, Michael Morpurgo (1943-) először 1982-ben War Horse címmel megjelent első világháborús történetének, a Hadak útjánnak a különlegességét az adja, hogy az eseményeket a főszereplő ló, Joey szemszögéből, az ő "elmondása" alapján ismerhetjük meg.

Morpurgoban akkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy ír egy olyan háborús történetet, melynek rendhagyó módon a lovak lesznek a főszereplői, amikor egy világháborús, a világégés napjaiban a lovakkal foglalkozó veterán elmondása alapján megtudta, hogy milyen óriási számú ló pusztult el a harcok során. A könyv megszületését két másik világháborús túlélő történetei is segítették, mindhármuknak az elkészült mű ajánlásában mondott köszönetet a szerző.

A Cartaphilus Könyvkiadó jól időzítette a magyar megjelenést, hiszen tegnap mutatták be a honi mozik a könyv filmes adaptációját. A történetet az amerikai rendezőóriás, Steven Spielberg vitte vászonra, a forgatókönyvet Lee Hall és Richard Curtis írta. A filmet hat Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film és a legjobb filmzene (John Williams) kategóriákban. A könyvbe bele is olvashatunk a kiadó honlapján.

A magyar kiadás fülszövege: 

"Joeyt csikó kora óta nagy szeretettel neveli gazdájának fia, Albert. Ám nehéz idők jönnek: kitör a háború, és a gazda pénzszűke miatt kénytelen eladni a lovat a hadseregnek. Albert képtelen belenyugodni barátja elvesztésébe, és megfogadja, mindent megtesz azért, hogy egy nap újra együtt lehessenek.
A deres belecsöppen az első világháború gyilkos kavalkádjába. Ahogy fordul a hadiszerencse, hol az angolokat, hol a németeket szolgálja, végül egy öldöklő csata után a senki földjéről ismét az angolok közé téved. Csakhogy megpróbáltatásai ezzel még korántsem értek véget. Jó és rossz oldaláról egyaránt megismerte már az embert: megtapasztalta a béke szépségét, a barátság erejét, majd a háború rútságát.
De vajon találkozik-e még valaha igaz barátjával, Alberttel?

Michael Morpurgo megindító története az angol ifjúsági irodalom klasszikussá érett remekműve."

Michael Morpurgo: Hadak útján
144 oldal
Cartaphilus Könyvkiadó, 2012. február 9.
Fordította: Lázár Júlia
 

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret

Az elsőkönyves amerikai író, Brian Selznick (1966-) műve, A leleményes Hugo Cabret először 2007-ben látott napvilágot, a magyarral megegyező, gyönyörű kiadásban. Selznick könyve a Nyitott Könyvműhely utódja, a Libri Kiadó első idei megjelenése.

A fiatal író könyvének főhőse Hugo Cabret, egy árva kisfiú, aki a párizsi pályaudvaron tengeti napjait és az ottani órák működését felügyeli, ám egy napon a pályaudvar játékboltosának és egy könyvmoly kislánynak sorsával fonódik össze sajátja, miközben veszélyes kalandokba keverednek. Brian Selznick könyve 284 eredeti rajzával, valamint a képregények és filmek keverékét idéző formájával újraértelmezi a regény műfaját, és egy teljesen új, eddig ismeretlen olvasási élménnyel lepi meg az olvasókat.

A történet Martin Scorsese-t is megihlette, a regényből 3D-s filmet forgatott A leleményes Hugo címmel, a főbb szerepekben olyan neves színészekkel, mint Jude Law, Christopher Lee, Sacha Baron Cohen vagy Emily Mortimer. Munkájáért Scorsese megkapta a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat, a filmet nem kevesebb, mint 11 Oscarra jelölték, köztük a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb adaptált forgatókönyv (John Logan) vagy a legjobb filmzene (Howard Shore) kategóriákban. A filmet Magyarországon március 1-én mutatják be.

Ebbe a könyvbe is bele lehet kukkantani ezen az oldalon, így közelebbről megismerhető az újfajta forma, mely ötvözi a regényt és a képregényt.

A könyv magyar megjelenéséhez előzetes is készült:

A könyv születéséről így nyilatkozott az író:

„Jónéhány évvel ezelőtt olvastam Gaby Wood Edison estéje: a mechanikus élet kutatásának varázslatos története című könyvét. Igaz történet volt egy felhúzható figurákból álló gyűjteményről, melyet egy párizsi múzeumnak adományozott a tulajdonosa. A gyűjtemény a múzeum beázott padlásán hevert évtizedeken keresztül, amíg végül ki kellett dobni az egészet. Én pedig elképzeltem egy kisfiút, aki megtalálja ezeket a törött, rozsdás szerkezeteket - így született meg Hugo és az ő története."

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret
544 oldal
Libri Kiadó, 2012. február 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr64090363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása