Librarium

Librarium

Lámpa a sötétben

2011. május 06. - winrudi

Rendhagyó módon kicsit eltérek a blog eredeti témájától, hiszen a mai bejegyzés apropóját a Harcsa Veronika Quartet új albumának, a Lámpafénynek mai megjelenése adja. Az album egyik különlegessége, hogy az eddig szinte kizárólag angolul énekelő Harcsa magyarul dalol; a másik pedig, hogy XX. századi magyar költők kevésbé ismert versei hallhatóak rajta a zenekar feldolgozásában.

„Eredetileg saját, magyar nyelvű szövegeket akartam írni, és azért kezdtem dalszövegek, verseskötetek olvasásába, hogy a korábbinál mélyebben megismerjem a műfaj hagyományait. Egyes költők életműve azonban olyan erőteljes hatással volt rám, oly mértékben a hatalmába kerített, hogy éreztem, kezdenem kell valamit ezzel az impulzussal. Így született meg a verslemez gondolata.”
 

Harcsa Veronika fiatal jazzénekesnő, 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszékén. 2005-ben alapította saját jazz zenekarát, mellyel még ugyanabban az évben elkészítették Speak Low című, jazz standardeket feldolgozó lemezüket. A Speak Low 2007. júliusában jelent meg Japánban a Nature Bliss kiadónál, és megjelenésekor rögtön a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records vokális jazz eladási listájának élére ugrott. Az énekesnő quartetjével jelenleg saját szerzeményeit adja elő. You Don’t Know It’s You című, 2008. januári albumukon tizenhárom saját dal hallható. A lemez 2008. áprilisában Japánban is megjelent, és szintén listavezető lett. Május elején kinti kiadójuk meghívásának eleget téve a kvartett nagy sikerű turnét adott Japánban.

2008. novemberében az A38-on teltház előtt mutatták be az énekesnő legújabb szerzeményeit tartalmazó Red Baggage című lemezt. Harcsa vendégként olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Nicola Conte Jazz Combo, a Thomas Siffling Trio, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Korai Öröm, Freestyle Chamber Orchestra, a Budapest Jazz Orchestra, a Fugato Orchestra és a Colorstar. Különféle zenei fesztiválok résztvevőjeként fellépett már Japánban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Izraelben, Görögországban, Szlovákiában, Szerbiában és Romániában.

Ma megjelent új lemezét, a Lámpafényt május 12-én hallhatja  először élőben a közönség a Művészetek Palotájában megrendezésre kerülő lemezbemutató koncerten. Az eseményre néhány jegy még kapható:
mupa.hu/program/harcsa-veronika-quartet-2011-05-12_19-30-bbnh

A Quartet április 11-én a költészet napján rögzített három videót, melyeken három akusztikus dalt adnak elő az új lemezről, az adott költőkhöz köthető helyszíneken.

József Attila: Műterem:

Tóth Árpád: Lámpafény:

Babits Mihály: Nyár:

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr712882163

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Harcsa Veronika 2011.06.30. 11:18:46

Adunk a kocsmáknak egy pofont! 10 állandó kérdés, 10 válasz. Ismert arcok nyilatkoznak. Név: Harcsa Veronika Születésnap: 1982. október 8. Foglalkozás: ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása