Librarium

Librarium

Molnár Ferenc: Az éhes város

2011. április 20. - winrudi

Ha egy könnyű és olvasmányos, de mégis fontos témákat érintő, a könnyed olvasmányosság mellett komoly mondanivalót és értékítéletet közvetítő könyvre vágyunk, akkor remek választás Az éhes város című regény.

Molnár Ferencről (1878 - 1952) a legtöbb embernek A Pál utcai fiúk jut eszébe, amit valamilyen formában - ha másképp nem is, a filmváltozatok alapján - mindenki ismer. Emellett azonban sok színművet és regényt írt, előbbiek közül többet a Broadway-n is bemutattak. A német-zsidó polgárcsaládból származó író (eredeti neve Neumann) 1937-ben előbb Svájcba, majd '39-ben New York-ba költözött, itt élt egészen 74 éves korában bekövetkezett haláláig.

Fiatalon írt, első regénye az 1901-ben megjelent Az éhes város. Az Ulpius Anno sorozatban 2007-ben újra kiadott mű igényes, szép és a könyv hangulatához illő borítót kapott. A kötet harmincöt rövid fejezetből áll össze, és mivel sok esetben helyszín és szereplőváltás történik a fejezetek között, a regény kissé szakadozottnak, az egyes jelenetek pedig esetenként kidolgozatlannak tűnnek.

A regény főszereplője Orsovai Pál, egy fiatal, pénztelen pesti zsidó. Abbáziában töltött gyógykúrája alatt megismerkedik egy amerikai milliárdos lányával, akit a kínálkozó lehetőségeket gyorsan meglátva hamar elvesz feleségül. Budapestre visszaérkezve szinte tolongva fogadja az ifjú párt az újságírók, üzletemberek, politikusok, miniszterek hada, akikben egy a közös vonás: mind pénzre vágynak.

A pénzért cserébe Orsovai majdnem mindent megkap amit akar (tisztelet, megbecsülés, rangos körökbe tartozás, Kisfaludy-társaság tagsága, képviselőség), kivéve a legfontosabbakat: szeretetet, barátokat és szerelmet. Így hiába válik Pest leggazdagabb emberévé, mégis a legszegényebbek sorába tartozik.

"Orsovai nem tudta, mit csináljon. Szerette volna, ha valami igaz barátja tanáccsal segítette volna. De nem volt barátja szegénynek."

A 110 éves regény aktualitását - az életben igazán fontos, örök érvényű értékek megvilágításán túl - a korrupt ügyletek, pénzért megvehető emberek és érdekviszonyok pontos bemutatása adja. Orsovai viszonya hamar megromlik feleségével, aki gyorsan átlátja elvételének igazi okait, de túl későn: amikor férjes asszonyként találkozik élete párjával.

Orsovai és Orsovainé szerelmi életéről és az elkerülhetetlen végkifejletről többet nem is írnék, nem akarván "lelőni a poént". Az éhes városról összességében elmondható, hogy egy nem különösebben kiemelkedő, de mindenképpen fontos és lényeges kérdéseket felvető, színvonalas alkotás.

10/7

Molnár Ferenc: Az éhes város
314 oldal
Ulpius-ház Könyvkiadó, Ulpius Anno sorozat, 2007

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr742842503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása