Librarium

Librarium

Száll a Kakukk pénzére

2014. augusztus 01. - winrudi

Annak ellenére olvashatjuk a Harry Potter-sorozat szerzőjének újabb felnőtteknek szóló regényét, hogy a J.K. Rowling névvel találkoznánk a borítón: az írónő ugyanis tavaly Robert Galbraith álnéven kezdett krimisorozat írásába, melynek első része, a Kakukkszó immár magyarul is elérhető.

kakukkszó.jpg

Joanne Kathleen Rowling (1965-) Harry Potter megteremtésével vitathatatlanul maradandót alkotott, és bár annak ellenére, hogy gyerekek millióit szoktatta rá az olvasásra, sokan megkérdőjelezték igazi tehetségét és egykönyves (jelen esetben hétkönyves) szerzőnek tartották. Mivel a szerző az anyagi biztonságot nemcsak magának és gyerekeinek, de jó eséllyel unokái unokáinak is megteremtette, lehetősége van kísérletezni az irodalom terén, amit meg is valósít, igyekezve kilépni a sebhelyes varázslótanonc árnyékából. A vegyes kritikai fogadtatás ellenére ez már az Átmeneti üresedés szókimondó és realista kisvárosábrázolásával és társadalomkritikájával sikerült neki, most azonban egy újabb műfaj, a krimi felé fordult, ráadásul álnéven.

A Kakukkszó egy fekete brit sztármodell, Lula Landry halálával kezdődik: a sikeres hölgy egy hideg, téli napon levetette magát a szobája erkélyéből, és csúfos véget ért a jeges aszfalton. Talán segített neki valaki? Ez a kérdés adja meg a regény kezdőlöketét, Lula mostohatestvére ugyanis hónapokkal az eset után felfogadja a háborús veterán magánnyomozót, Cormoran Strike-ot, aki épp magánélete méretes romjain ül. A felkérés pénzügyileg is jól jön számára, így hát lelkes és talpraesett ideiglenes titkárnőjével, Robinnal kiegészülve nyomozni kezd.

JK-rowling_2352316b.jpgJ.K. Rowling (forrás: The Telegraph)

A bő lére eresztett nyomozás sosem válik unalmassá, erre garancia Rowling írói készsége, aki mestere a érdekes párbeszédeknek és az átható karakterábrázolásnak, az eset felgöngyölítése során egy sor kiválóan kitalált és megjelenített szereplő tűnik fel a színen, mind a rájuk jellemző vonásokon keresztül megjelenítve. A könyvet olvasva az érdekfeszítő "Megölték-e Lula Landry-t?" kérdés eldöntése mellett azért némi üzenetféle is át-, meg átszivárog a kötet lapjain, és pedig egyrészt a gazdag celebek kiüresedett, csillogó mázzal bevont és mindenféle tudatmódosítóval átitatott sekélyes élete; másrészt pedig a különféle társadalmi rétegek közötti óriási távolságok és egyben ellentétek. Mindez kiegészül a különféle bevándorlók Angliában is jelentős problémakörével, illetve az internet különféle aspektusaival is, ezek pedig összetéveszthetetlenül maivá teszik Rowling regényét.

Az átadni kívánt üzenet, és az érdekes cselekmény mellett egy kriminél kifejezetten fontos a szereplők személye, Agatha Christie által kitaposott ösvényen haladva JKR sem mulaszt el egy karakteres nyomozót teremteni a sikertelen magánéletű, kissé lecsúszott, mindig morgolódó, pénzhiánnyal küzdő, lelki és testi értelemben egyaránt megnyomorodott, ám mindenképpen szerethető háborús veterán, Cormoran Strike személyében. Klasszikus krimire jellemző módon egészíti ki őt a kedves, boldog és összeszedett Robin, remek párost alkotnak ők ketten. Erre pedig szerencsére nem ez a eset volt az egyetlen lehetőségük, a szerző ugyanis már meg is írta az újabb kötetet, a Selyemhernyót (az év végén várható magyarul), és a hírek szerint több kötetet tervez Strike kalandjainak, mint amennyi Harry Potternek jutott. Örömteli hírnek tűnik ez az első kötet fényében, hogy végül jó döntésnek bizonyul-e, azt pedig majd eldönti az idő, és persze a folytatások - remélhetően hasonlóan magas - színvonala.

A kötetet köszönöm a Gabo Kiadónak!

10/9

Robert Galbraith: Kakukkszó
546 oldal
Gabo, 2014.
Fordította: Nagy Gergely
Eredeti cím: The Cuckoo's Calling

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr696564197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása