Librarium

Librarium

Szeretkezz, ne háborúzz!

2014. április 29. - winrudi

A Szigorúan ellenőrzött vonatok zseniális szatíra arról, hogyan zakatol be a háború a kisemberek életébe, mint a címbéli vonatok a pályaudvarra, miközben tele van humorral, életigenléssel, szerelemmel, erotikával, erős szimbólumokkal és valami sajátos kelet(?)-európaisággal, amit lehet hogy csak mi, az itt élők értünk meg igazán.

szigorúanellenőrzött.jpg

Bohumil Hrabal (1914-1997) cseh író születésének idén ünnepeljük századik évfordulóját, ennek alkalmából három új könyve, az Őfelsége pincére voltam, a Sörgyári capriccio és a Szigorúan ellenőrzött vonatok is gyönyörű, figyelemfelkeltő egyszerűségű, új borítót kapott. A könyvből Jirí Menzel Oscar-díjas filmet rendezett 1966-ban. A borító S betűjének megbillenése tükrözi a cselekmény lényegét is, egy kis változás hogyan tudja eltolni a mindennapok megszokott rendjét a háború irrealitásába. A regény egy cseh kisváros vasútállomásán játszódik, a második világháború végnapjaiban. Ezt a tipikusan kisvárosi, idilli hangulatot, csak az időnként megérkező szigorúan ellenőrzött katonai szerelvények törik meg, melyek fegyvert, lőszert és felszereléseket szállítanak a frontra. A környezet ugyanis idilli: az állomásfőnök a galambjaival van elfoglalva, miközben Hubička forgalmista úr szoknyákat kerget és csinos lányok fenekét pecsételi, a regény főhőse, Miloš, a fiatal forgalmistatanonc éppen a férfivá válás küszöbén áll.

Steam Train groing through Scranton.jpg

Kiváló a regény humora, már az első sorok mosolyt csalnak az olvasó arcára, aztán ahogy Miloš folytatja családja történetének rövid bemutatását, folyamatos a szatirikus hangvétel, időnként rejtői jelenetek villannak fel. Az elbeszélés során aztán sorra megismerjük a szereplők jelenét is, nagyon szórakoztató olvasni a művet. Persze a vonatok rendre megjelennek, újra és újra a megszállás szimbólumaként, elhozva a háború szörnyűségeinek szelét, de ugyanakkor el is mennek, tovább is haladnak, mint minden háború, miközben az ember tovább él, ha úgy sikerül, ha hagyják. Hrabal bemutatja, hogyan igyekszik a hátországban élő egyszerű ember megtartani mindennapjait, és ez sikerül is, a cselekmény legnagyobb részében nehéz lenne megállapítani, hogy a frontokon háború dúl.

A szereplők viselkedése is szimbolikus értékű, ahogyan együttműködnek és hozzájárulnak, ahogyan átengedik a vonatokat, melyek fegyvert szállítanak és halált visznek a katonák közé, azonban az idő előrehaladtával a viselkedés megváltozik, és cselekvővé válva szembeszállnak a vonatokkal, így a hatalommal is, kockáztatva a mindennapok viszonylagos nyugalmának lehetőségét. A Szigorúan ellenőrzött vonatok háborúellenes mű, annak értelmetlenségét és pusztító erejét állítja szembe az életet jelentő kisvárosi léttel, Miloš a regény utolsó mondatával össze is foglalja a mű egészét, amikor is a már halott német katonának azt súgja a fülébe: "Maradtatok volna otthon a seggeteken...".

A kötetet köszönöm az Európának!

10/10

Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok
92 oldal
Európa Könyvkiadó, 2014.
Fordította: Zádor András
Eredeti cím: Ostře sledované vlaky

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr826097802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása