Librarium

Librarium

Felnőtt mese Afganisztánból

2014. február 04. - winrudi

Tavaly jelent meg a Libri Kiadónál Khaled Hosseini legújabb kötete, az És a hegyek visszhangozzák. Ennek kapcsán a kiadó a szerző egy magyarul korábban már kiadott művét is újra megjelentette, a Papírsárkányokat, melyből sikeres filmváltozat is készült.

papírsárkányok.jpg

Khaled Hosseini (1965-) afgán származású amerikai orvos és író. Kabulban született, édesapja diplomata volt, 11 éves korában a család Franciaországba költözött. Hosseini később az Egyesült Államokban telepedett le, az állampolgárságot is megkapta, Afganisztánba csak 2003-ban látogatott vissza. A 2003-ban megjelent Papírsárkányok az első regénye, ami óriási siker volt, ezt követően főállású író lett és két újabb, szintén sikeres regényt írt azóta: az Ezeregy tündöklő napot és a most megjelent És a hegyek visszhangozzák címűt.

A regény főhőse Amir, az ő E/1-es elbeszélése a kötet. A fiú egy tehetős család gyermeke, aki apjával (édesanyja belehalt a szülésbe) és a család szolgálójával, azaz egy hazarával, és annak fiával Haszannal él együtt. Amir és Haszan együtt nőnek fel, és a nyilvánvaló társadalmi különbségek ellenére szoros kapcsolat alakul ki közöttük, ahogyan apáik között is korábban. Kedvenc időtöltésük a sárkányeregetés, ám egy szörnyű esemény törést okoz az életükben és mindent megváltoztat. Amir cserbenhagyja Haszant és Amerikába költözik, majd évekkel később visszatér, hogy megpróbálja jóvá tenni a múltat.

Hosseini remek stílusban adja elő történetét, nagy mesélő ő: van benne valami varázsos, egzotikus, keleti misztikum. Mindig jó érzés ráébredni, hogy nem számít milyen országból származik valaki, a kulturális, társadalmi, vallási, vagy bármilyen egyéb különbségek ellenére a szavak és történetek ereje, - persze fordítókon keresztül - az irodalom képes összekötni és megmozgatni az olvasót, éljen bár a világ bármely pontján.

khaled-hosseini-c-2013-by-elena-seibert_custom-d470b97a4fbf2d44d80f59ab4033a1502c8fdc97-s6-c30.jpgKhaled Hosseini

A fent említett enyhe meseszerűség - ami furcsa ellentétben áll a regény realizmusával - adja a kötet egyetlen gyenge pontját: időnként kissé irreálisan, nehezen hihetően fonódnak össze a szálak, mintha kissé naivan idealizált lenne a történet, pont, mint egy mesében. Minden éppen így, majd éppen úgy alakul, spoilerezés nélkül nem igazán lehet ezt részletesebben tárgyalni.

Szerencsére itt véget is ér a csekély számú negatív vonások sora. A könyv színes és vibráló képet fest Afganisztánról és annak történelméről, előbb a szovjetek, majd a tálibok háborúiról, és az emberek szenvedéseiről. Ezzel Hosseini néhány ember kitalált mikrotörténetén keresztül egy egész ország valós történetébe enged bepillantani, nyilvánvaló önéletrajzi hitelességgel.

A történelmi háttér mellett maga a történet nagyon sokat elmond az emberi természetről, barátságról, testvériségről, szerelemről, hűségről, szeretetről, megbocsátásról és újrakezdésről. Kissé zavaró idealizáltsága ellenére Hosseini regénye kiváló olvasmány, melynek szép és megható történetét a papírsárkányok erős és elgondolkodtató szimbóluma zárja keretbe.

A kötetet köszönöm a Libri Kiadónak!

10/9

Khaled Hosseini: Papírsárkányok
448 oldal
Libri Kiadó, 2013.
Fordította: Vajda György
Eredeti cím: The Kite Runner

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr825798004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása